Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


Προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπάκτου

Όπως γνωρίζετε με βάση το άρθρο 217 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε χρόνο η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να προχωρά σε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της, «σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης». Όμως από την πλειοψηφούσα παράταξη δεν κινήθηκε αυτή η διαδικασία, παρ’ όλο που στο παρελθόν είχε δεσμευθεί για το αντίθετο. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική παράλειψη η περιφρόνηση του δημόσιου απολογισμού (ειδικά όταν αυτός είναι και ο τελευταίος) . Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή εκτίθεται στα μάτια των δημοτών και κάνει φανερό το έλλειμμα δημοκρατίας στη διοίκηση του δήμου.
Σε αυτή τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων «καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης» και «κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό». Επομένως γεννιούνται πολλά ερωτηματικά. Τι έχουμε άραγε να κρύψουμε και δεν προχωράμε σε δημόσιο απολογισμό; Είναι άραγε σε τόσο άσχημη κατάσταση τα οικονομικά του δήμου και κάποιοι επιμελώς προσπαθούν να το κρύψουν; Οι συμπολίτες μας βλέπουν την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου να βρίσκεται σε καθεστώς διαχειριστικού ελέγχου, ξέρουν ότι ο δήμος και οι εταιρείες του χρωστάνε πολλά χρήματα σε πολλούς συμπολίτες μας. Ο δήμος, προφανώς λόγω τραγικής οικονομικής διαχείρισης, δεν μπόρεσε να οργανώσει ούτε κάποιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων, δεν λειτούργησε καν τον θερινό κινηματογράφο, αφού δεν μπορεί να πληρώσει παλιότερα χρέη στον ιδιοκτήτη της αίθουσας. Το έργο της αποχέτευσης είναι σταματημένο γιατί η ΔΕΥΑΝ δεν μπορεί να καταβάλλει το Φ.Π.Α. Όλα αυτά συζητιούνται στην πόλη και δείχνουν το λόγο για τον οποίο η δημοτική πλειοψηφία αρνείται να προχωρήσει σε δημόσιο απολογισμό. Τι θα πει στους επιχειρηματίες που τους χρωστάει; Πώς θα μπαλώσει τη μαύρη τρύπα του χρέους;

Εμείς από την πλευρά μας όμως θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με δημοκρατία και διαφάνεια. Ο κάθε δημότης πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση του δήμου. Γι αυτό και ζητάμε να προχωρήσουμε στη δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα:

«απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής»,

σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων στο άρθρο 217.

Σε αυτή τη συνεδρίαση πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση των συμπολιτών μας για την κατάσταση του δήμου, όχι μόνο για να αποδοθούν οι ευθύνες αλλά κυρίως για να συζητηθεί το πώς θα βρεθούν λύσεις που στο μέλλον θα μας οδηγήσουν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Οι αιτούντες

Κονίδας Κώστας Νταουσάνης Γιάννης

Καλογερής Βασίλης Κωνσταντόπουλος Δημήτρης



Ασημακόπουλος Ανδρέας Γούλας Γιώργος



Καρακώστας Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ