Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Αγροτική, Τ.Τ και Πειραιώς εις σάρκαν μιαν!


salaspireos


Τριπλή συγχώνευση με Αγροτική, ΤΤ, Τράπεζα Πειραιώς προωθείται με τις ευλογίες της κυβέρνησης αντι 700 εκ.€ για τα ποσοστά του δημοσίου.  Είναι η πρώτη κίνηση για τη θωράκιση των τραπεζών εν μέσω κρίσης. Λιγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται για σήμερα η διαπραγματευση των μετοχών των τριών τραπεζών.

 Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ γνώστης των σχεδιασμών είναι ασφαλώς η κυβέρνηση.
 Ο όμιλος της Τραπέζας Πειραιώς ανοίγει δυναμικά το χορό των από καιρό αναμενόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τον οποίο υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το ΔΝΤ και η ΕΕ. Αμφότεροι θέλουν ισχυροποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με δεδομένη την αρνητική συγκυρία.
 Η εξέλιξη έρχεται και λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν σε κάθε περίπτωση ευαίσθητες πτυχές των τραπεζών. Ο επικεφαλής της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναλαμβάνει λοιπόν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη.
 Εφόσον το εγχείρημα προχωρήσει θα πρέπει να θεωρείται άμεση η αντίδραση των άλλων τραπεζών. Τα σενάρια πρόσφατα ήθελαν την Eurobank σε επαφές για επικείμενο deal με μεγάλο ξένο όμιλο. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η σημερινή εξέλιξη αποκαλύπτει ότι -για την ώρα τουλάχιστον- εγκαταλείπεται το πολυσυζητημένο σενάριο προσέγγισης Εθνικής-Πειραιώς.
  Πως σχολιάζει η Πήγασος
 Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το νέο σχήμα θα έχει περίπου 1.000 υποκαταστήματα και 25.000 υπαλλήλους και θα είναι το μεγαλύτερο εγχώριο τραπεζικό δίκτυο. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι επικαλύψεις σε οργανικά τμήματα (Corporate Finance, Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Leasing) είναι σχετικά περιορισμένες. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα έσοδα από τόκους των τριών ιδρυμάτων το 2009 αθροιστικά διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ καθιστώντας το σχήμα ως το τρίτο μεγαλύτερο από τις εγχώριες τράπεζες. Σε άλλες παραμέτρους που έχουν ενδιαφέρον η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank με ποσοστά άνω του 5% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συμπερασματικά η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως από την πρώτη εικόνα εκτιμά ότι το deal είναι θετικό για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς. Αναμένει ωστόσο περισσότερα στοιχεία για ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις (κόστους, τμημάτων κλπ), την διαχείριση του δυναμικού και την διοικητική δομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ