Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δήλωση δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη για τον θάνατο του Κώστα Σταυρόπουλου.

Ο «καπετάνιος» μας έπαψε να μας συντροφεύει από σήμερα. Όσοι τον ζήσαμε από κοντά αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η απώλεια του. Σημαντικός ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αγωνιστής, ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος στις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε, με άποψη για τη ζωή, το θάνατο και την τέχνη. Ψυχή και πνεύμα του Μουσείου Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη», πρωτοπόρος  στην προσπάθεια της καθιέρωσης του, αλλά και ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά τις .....
προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώνονται στη χρήση και την ανάδειξή του. Από σήμερα θα συντροφεύει την αγαπημένη του Βάσω στη «γειτονιά των αγγέλων». Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. 

Λίγα λόγια για τη ζωή του «καπετάνιου»
Ο Κώστας Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1932 στο μικρό χωριό Ηλέκτρα Μεσσηνίας.
Στην ηλικία των 16 ετών οδηγήθηκε στη φυλακή και την εξορία, με την ψεύδη κατηγορία ότι συνεργαζόταν με τους Βούλγαρους Κομουνιστές, όπου και έμεινε μέχρι τα τριάντα του. Στη διάρκεια της φυλάκισης και της εξορίας, δέθηκε με ισχυρούς δεσμούς με πολλούς διανοουμένους και καλλιτέχνες της εποχής μεταξύ των όποιων ο Γιάννης Ρίτσος και η Βάσω Κατράκη. Με παρότρυνση του Ρίτσου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου σκηνοθεσία και υποκριτική Θεάτρου. Η χούντα των συνταγματαρχών τον ξαναέστειλε εξορία για τρία χρόνια και μετά τον ανάγκασε να φύγει από την χώρα καθώς του απαγόρευσαν να ασκεί το επάγγελμα του σκηνοθέτη. Στο ξεκίνημά του είχε για δάσκαλό του τον ελληνογάλλο Κριστιάν Ζερβός, τον αρχιτέκτονα Πάνο Τζελέπη και τον Χρήστο Θεοδωρόπουλο.
  Από το 1976 μέχρι σήμερα έδρασε ως τεχνοκριτικός του εικαστικού λόγου των μορφών σε πρωτοποριακά περιοδικά τέχνης, σε εφημερίδες, οργάνωσε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με ενοραματικό προσανατολισμό στη σύγχρονη πρωτοπορία της εννοιολογικής τέχνης.
Η τελευταία του σημαντική προσπάθεια είναι η ίδρυση του Μουσείου Βάσως Κατράκη - Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης στο Αιτωλικό, το οποίο έχει στήσει μορφοπλαστικά ανάμεσα στις 2 πορείες της μοντέρνας τέχνης και της εννοιολογικής τέχνης.
Ήταν συγγραφέας βιβλίων του κριτικού στοχασμού, άρθρων και δοκιμίων, με συνολική παραγωγή που ξεπερνά τις 4.000 σελίδες..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ