Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δ. ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: "ΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΝΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΦΩΝΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ 
Το Σύνταγμα επιβάλλει για όλες τις βαθμίδες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης την δημοκρατική συγκρότηση και την δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται «τα πρωτοκύτταρα» της λαϊκής κυριαρχίας για τη διαχείριση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και την άρθρωση της τοπικής Δημοκρατίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) αποτελεί το υπόβαθρο της αληθινής Δημοκρατίας. Είναι ο πλέον πρόσφορος, ο πλέον προνομιακός χώρος για την προώθηση και εφαρμογή ........
αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών για να βιώνεται καθημερινά η κορυφαία συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και η ειδικότερη έκφρασή της που είναι η Λαϊκή Συμμετοχή.
Για το λόγο αυτό κάθε φορά που η Δημοκρατία πλήττεται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υψώνει φωνή υπεράσπισης και αντίστασης απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται.
          Το ζήτημα της Δημοκρατίας σήμερα τίθεται με ένα επείγοντα τρόπο. Έχουμε μια ταχύτατη συρρίκνωση, ένα δραστικό περιορισμό στην λειτουργία της, μια παράκαμψη των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος που προβλέπονται στο σύνταγμα αλλά αποτελούν εμπόδιο για την διεκπεραίωση και εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.
          Ειδικότερα και όσον αφορά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε δραστική περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων της και επίσης ρυθμίσεις και μέτρα που θίγουν πλέον τον πυρήνα της που είναι η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια της δηλ. προσβάλλουν το ουσιωδέστερο στοιχείο της, το στοιχείο της αυτονομίας που προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και στο Σύνταγμα μας.
Πλέον των ανωτέρω, σήμερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και μάλιστα με συνοπτικές και αυταρχικές διαδικασίες, για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτή, βυθίζει τη Δημοκρατία στο σκοτάδι και αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει μια ισχυρή φωνή, μια γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους πολίτες εντός των συνόρων και με την ομογένεια εκτός συνόρων. Το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποδυναμώνει για μια ακόμη φορά την περιφέρεια της πατρίδας μας αφού οι περιφερειακοί σταθμοί, πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην τοπική ενημέρωση, αποτελούν και ένα μόνιμο δίαυλο ανάδειξης των προβλημάτων της προς το κέντρο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
          Για τους λόγους αυτούς αρκετοί ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Κοζάνης, ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κ.α. αντέδρασαν αμέσως με ψηφίσματα που έλαβαν σε έκτακτες συνεδριάσεις των Συμβουλίων τους και καταδίκασαν την αιφνίδια και πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για την διακοπή της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που ανήκει σε όλο το λαό.
          Ο Δήμος Αγρινίου δυστυχώς, ενώ βασικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην πληροφόρηση, καταργούνται και «πέφτει μαύρο» στη Δημοκρατία εμφανίζει αφωνία και τηρεί «σιγή ιχθύος» σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Μέχρι σήμερα καμία αντίδραση. Διάβασα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα 19/6/2013 και ενώ περίμενα ότι το θέμα αυτό, του παράνομου κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στην σημερινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεπίστωσα ότι τέτοιο θέμα δεν εισάγεται για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης – ψηφίσματος.
Όμως το ζήτημα της δημοκρατίας έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Αγρινίου να το συζητήσει στη σημερινή Συνεδρίαση του ως θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως και
-         Να δηλώσει την κατηγορηματική αντίθεση του στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία, την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην δημόσια έκφραση.
-         Να εκφράσει την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων
-         Να καλέσει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να συμμορφωθούν με την εκδοθείσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και να θέσουν άμεσα σε λειτουργία όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ.
-         Να καλέσει την Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με νομοθετική ρύθμιση, που θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να αρθούν αναδρομικά όλες οι συνέπειες που προηγήθηκαν από τη Πράξη αυτή.
Στη διαδρομή της Ιστορίας η Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ κυρίαρχη ούτε εξασφαλισμένη. Από την αρχαία Αθήνα μέχρι τη Βαϊμάρη και από τον Οκτώβριο του 17 μέχρι τα εργατικά συμβούλια στην Ουγγαρία, η Δημοκρατία αναδείχθηκε με διάφορες μορφές και σε διάφορες κοινωνικές συνθέσεις και επίσης υποχώρησε από τη πίεση των οικονομικών συμφερόντων και της κομματικής γραφειοκρατίας.
     Γι’ αυτό η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι μια συνεχής μάχη, ένας διαρκής αγώνας και απαιτεί πολιτική εγρήγορση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμμετέχει και να πρωτοστατεί σ’ αυτή τη μάχη.

Διατελώ μετά τιμής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
π. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ