Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Μέσα στην ημέρα ο ανασχηματισμός

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα επιτελεία των δύο πολιτικών αρχηγών που βρίσκονται το τριήμερο σε ανοιχτή γραμμή θα προσπαθούν να καταρτίσουν την λίστα που θα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα. 
Τα υπουργεία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αυξάνονται από 17 σε 19 στην περίπτωση που «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης (το Υποδομών γίνεται......ξεχωριστό υπουργείο) και Παιδείας (να γίνει αυτόνομο το Πολιτισμού). 
Στόχος θα είναι να μην ξεπεράσει η νέα κυβέρνηση τα 41 άτομα που συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. «Δεν μπορεί να είναι τώρα περισσότερα τα στελέχη όταν θα μετέχουν στην κυβέρνηση. Πριν από ένα χρόνο μετείχαν τρία κόμματα και τώρα δύο πρέπει να είναι λιγότερα» σημείωνε συνομιλητής του πρωθυπουργού. 
Στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των κυβερνητικών μελών παραμείνει ο ίδιος τότε η ΝΔ θα τοποθετήσει 26 στελέχη στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ 15. Δηλαδή θα υπάρχει ένας συσχετισμός περίπου 2:1. 

Αυτό σημαίνει πως αριθμός των αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών θα μειωθεί δραστικά. Να θυμίσουμε πως στο προηγούμενο κυβερνητικό υπήρχαν 7 αναπληρωτές και 17 υφυπουργοί.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επέλεξαν να συναντηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να συζητήσουν όλος τις λεπτομέρειες που αφορούν τον ανασχηματισμό και την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων. Πάντως σήμερα πιθανότατα θα συναντηθούν στο Μαξίμου, πριν από την δημοσιοποίηση της νέας κυβέρνησης. 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο συναντήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Όλα δείχνουν πως ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μία κίνηση που έχει δημιουργήσει αρκετές «καραμπόλες» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα πρέπει να μετακινηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος προορίζεται για το Άμυνας. 

Για την... ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου αυτές τις ώρες «παίζουν» ισχυρά τρία ονόματα, ενώ ακούγεται κι ένα... αουτσάιντερ. Τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Μιχελάκη έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και συζητούνται σοβαρά, ενώ με πολύ λιγότερες πιθανότητες ακούγεται το όνομα της Ελίζας Βόζεμπεργκ.

«Μάχη» γίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς το επιθυμούν και τα δύο κόμματα. Ο Α. Σαμαράς επιθυμεί να τοποθετήσει τον Χ. Αθανασίου και ο Ευ, Βενιζέλος θέλει να βάλει εξωκοινοβουλετικό στέλεχος. 

Ανοιχτά φαίνεται να παραμένουν τρεις υπουργικές θέσεις «φωτιά», στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εργασίας. Να υπενθυμίσουμε πως στα δύο τελευταία υπουργεία είχαν οριστεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή οι Α. Λυκουρέντζος και Γ. Βρούτσης καθώς υπήρξε έντονη δυστοκία για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων. 

Την Φ. Γεννηματά οι πληροφορίες την θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Α. Γεωργιάδης πιθανότατα επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας. 

Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση καθώς ο Α. Σαμαράς την Τετάρτη αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής. Θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκινάει στο Ταε κβο ντο το συνέδριο της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ