Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι δανειστές θα ζητήσουν «επίδειξη καλής διαγωγής» από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, τα μέλη της αποστολής του ΔΝΤ δεν επιθυμούν να συζητήσουν την αλλαγή των όρων ενός Προγράμματος, όπως το ελληνικό, που συμφωνήθηκε πριν από τρεις μήνες. Οι πηγές υποστήριξαν ότι οι δανειστές θα ζητήσουν «επίδειξη καλής διαγωγής» από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, με δεδομένο ότι από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, υποθέτουν ότι η υλοποίηση και η εφαρμογή αναστάλθηκε.
Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αναμένουν ότι θα εμφανιστεί κατά την επιθεώρηση του Ιουλίου και προβλέπουν πως η διαδικασία θα είναι επίμονη. Ενας αξιωματούχος δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί αλλαγές, αλλά κατά την επιθεώρηση πιθανότατα θα αναδειχθεί η ανάγκη περαιτέρω μέτρων.
Μία εκ των βασικών ανησυχιών αποτελεί η πρόβλεψη ότι θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, μία ........ περίοδος κατά την οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν λειτουργεί ο μισός μηχανισμός της χώρας. «Δεν αρκεί να παραμείνει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στην Αθήνα», τόνισαν οι πηγές, και πρόσθεσαν πως η παρουσία τους «δεν είναι δώρο» όταν απουσιάζει ο μηχανισμός υλοποίησης του Προγράμματος.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
Αναφερόμενες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι πηγές τον χαρακτηρίζουν εργατικό, καλό γνώστη της οικονομικής κατάστασης και τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι ήταν ένας εκ των μεγαλύτερων εχθρών του Μνημονίου, στη συνέχεια το υποστήριξε, στην προσπάθειά του βασικά να μην εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Οι πηγές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «ΕτΚ», υπογράμμισαν πως η κυβέρνηση θα έχει πολλές ευκαιρίες για αλλαγές στο Πρόγραμμα, στη διάρκεια των τριμηνιαίων επιθεωρήσεων, εάν ακολουθήσει πιστά τη διαδικασία υλοποίησής του.
Κριστίν Λαγκάρντ
Δεν βλέπει επαναδιαπραγμάτευση
Αναφορικά με τη συζήτηση που ξεκίνησε για την επιμήκυνση, οι πηγές πιστεύουν πως τα μέλη της αποστολής «θα τη λήξουν» μόλις φτάσουν στην Αθήνα, καθώς είναι ένα θέμα που δεν επιθυμούν να ανοίξει αυτήν τη στιγμή, όταν άλλα θέματα είναι πιο σοβαρά και σημαντικά. Στο Ταμείο δεν γίνεται κανένα σχόλιο για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τονίζουν πως ομιλεί μόνο η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προς το παρόν δεν βλέπει επαναδιαπραγμάτευση ούτε εκπτώσεις.
Πάντως, η διαρροή ότι η Αθήνα απαιτεί επιμήκυνση μέχρι το 2016 «προκάλεσε θυμηδία», σημείωσαν οι πηγές και πρόσθεσαν πως εάν η διαδικασία της υλοποίησης πάρει τον δρόμο της, «θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα στο τέλος Σεπτεμβρίου». Μέχρι τότε, οι δανειστές ζητούν να επικεντρωθεί το νέο οικονομικό επιτελείο στην υλοποίηση του Προγράμματος και όχι στην αλλαγή του. Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συζητήσει την αλλαγή των όρων ενός Προγράμματος που συμφωνήθηκε πριν από τρεις μήνες. Μάλιστα, η διαρροή ότι η Αθήνα απαιτεί επιμήκυνση μέχρι το 2016 προκάλεσε θυμηδία.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ