Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ


Με αυτή την μικρή μας αναφορά-βιβλιοκριτική στο νέο βιβλίο του πολυγραφότατου φίλου μας καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου με τίτλο: «ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 343 μ. Χ. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» δε θα προσπαθήσουμε να κρίνουμε αυτό το έργο του αλλά να δείξουμε για άλλη μια φορά την άσβεστη αγάπη, τον ενθουσιασμό, τον ζήλο για να πετύχει το καλύτερο και να γευτεί τη λαχτάρα της δημιουργίας, τη χαρά της καρποφορίας και το ξεχωριστό μεράκι, που έχει ο αγαπητός μας φίλος, κ. Σιάσος, να μας προσφέρει με υποδειγματική ευσυνειδησία ως αντίδωρο φιλίας ένα πρωτότυπο και εξαιρετικό πόνημα για τον τόπο μας. Είναι μια συνοπτική επιστημονική εργασία που μας δίνει με τρόπο τεκμηριωμένο ολοκληρωμένη την εικόνα του εκκλησιαστικού γίγνεσθαι από το 343 μ.Χ. μέχρι σήμερα.

Ο πνευματικός αυτός καρπός που έρχεται μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θα ....
προστεθεί στις βιβλιοθήκες των ανθρώπων του τόπου μας και θα αποτελέσει πηγή για κάθε ερευνητή μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που παρέχει ο συγγραφέας στις 250 σελίδες του. Το έργο αυτό αποτελεί τον οδοδείκτη και τη ζωντανή μαρτυρία για την πορεία όλων των Επισκόπων που ήταν στο τιμόνι της εκκλησιαστικής ζωής του τόπου. 
Εισαγωγικά το όλο έργο καλύπτει το ιστορικό των Μητροπόλεων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή όλες τις εκκλησιαστικές μεταβολές που δέχθηκε ο νομός από το 343 μ. Χ. έως σήμερα. Πρώτη φέρεται η Επισκοπή και στη συνέχεια η Μητρόπολη Ναυπάκτου, με προκαθήμενους μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας όπως ο Μαρτύριος, ο Καλλικράτης, ο λόγιος Ιωάννης Απόκαυκος και άλλοι. 
Ακολουθούν η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτας, η Επισκοπή Ακαρνανίας και Αιτωλίας όπου φθάνουμε στις σημερινές δύο Μητροπόλεις: α) Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με Μητροπολίτη τον Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά Παπαχρήστο και β) Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με Μητροπολίτη τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο Βλάχο. 
Παράλληλα με τις μεταβολές των Επισκοπών-Μητροπόλεων στο βιβλίο αναφέρεται η ζωή, η δράση, τα επιτεύγματα και η εκλογή όλων των Επισκόπων-Μητροπολιτών, πολλοί δε από αυτούς έμειναν για λίγο χρονικό διάστημα και άλλοι για πολλές δεκαετίες. Πολλοί από τους Επισκόπους λάμπρυναν το θρόνο με τα έργα τους και βοήθησαν τον τόπο και το ποίμνιό τους, υψώθηκαν ως μεγαθήρια και έγιναν οι διασώστες της εθνικής μας ταυτότητας. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ο αναγνώστης γεμίζει με πλήθος γνώσεων που πρέπει να γνωρίζει κάθε χριστιανός, κληρικός και λαϊκός. Έρχεται να καλύψει με ουσιαστικό τρόπο ένα μεγάλο κενό στην θρησκευτική-εκκλησιαστική βιβλιογραφία του τόπου μας. Συγχαίρουμε τον συγγραφέα γι’ αυτό το ιστορικό ταξίδι. Ο τόπος μας έχει ένδοξη ιστορία, όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά έχει την υποχρέωση να την διαφυλάξει. 
Ο συγγραφέας στο εξώφυλλο τοποθετεί το Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ που φυλάσσεται στο Μουσείο Ιστορίας του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και στο οπισθόφυλλο κείμενο με διαχρονική θέση μέσα στην Κοινωνία από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεόκλητο. Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στον αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μακαριστό Θεόκλητο Αβραντινή. Ζ. Κ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ