Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Καταγγελία για τα αυθαίρετα στη Βελά του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρ​νανίας

Στις δυτικές ακτές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας στον τωρινό Δήμο Ξηρομέρου και σε απόσταση 16 km περίπου από την κωμόπολη του Αστακού, έδρα του δήμου, βρίσκεται η παραθαλάσσια περιοχή Βελά.
Στη συγκεκριμένη τοποθεσία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της μια ιδιότυπη παροικία. Σε μεγάλη έκταση υπάρχουν αυτοσχέδια αυθαίρετα κτίσματα, τα περισσότερα φτιαγμένα με τσιμεντόλιθους, μπετό, σιδηροπασσάλους και τσιμεντένια δάπεδα. Μερικά μάλιστα έχουν και αυλές με ψησταριές, ενώ έχουν κατασκευαστεί ακόμα και τσιμεντένια σκαλιά (!) για την ευκολότερη πρόσβαση στις μικρές παραλίες της περιοχής (τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες).
Αυτές οι κακοφτιαγμένες και αντιαισθητικές μεν αλλά σταθερές και φτιαγμένες για να κρατήσουν χρόνια κατασκευές επηρεάζουν ανεπανόρθωτα την περιοχή που είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αποτελεί πραγματικό στολίδι για ολόκληρο το νομό. Επιπλέον εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση όσων πολιτών επιθυμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στη ακτή ή τη γύρω φύση γενικότερα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθώ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
Η περιοχή Βελά, συνολικής έκτασης πάνω από 10.000 στρέμματα, από το 1981 μετά από τελεσίδικη απόφαση του εφετείου Πατρών ανήκε στην κοινότητα Βασιλοπούλου (σήμερα κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμο Ξηρομέρου).

Το 1997 ο πρόεδρος και το τότε κοινοτικό συμβούλιο μοίρασαν σε τεμάχια την περιοχή και μετά από ψευδείς καταθέσεις τη διένειμαν παράνομα στους δημότες της τότε κοινότητας. Παράλληλα έγινε αποψίλωση της δασικής έκτασης αποτελούμενης κυρίως από κουμαριές και πουρνάρια. Κάποιοι από τους νέους «ιδιοκτήτες» πούλησαν τα οικόπεδα τους έναντι αδράς αμοιβής σε άτομα που έψαχναν παραθαλάσσια «φιλέτα» αν και ουσιαστικά δεν τους ανήκει τίποτα μιας και η όλη περιοχή έχει κριθεί αναδασωτέα από το δασαρχείο (παρότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ανάπλασης του φυσικού περιβάλλοντος).

Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν στην ιδιότυπη παροικία που προανέφερα, αυτή η κατάσταση χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και χειρότερη και η ασυδοσία που επικρατεί ξεπερνά κάθε φαντασία.

Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται είναι από τις αρχές Μαΐου και σήμερα έχουν ξεφυτρώσει ακόμα περισσότερα κτίσματα. Πρέπει λοιπόν αυτή η κατάσταση να σταματήσει. Για το λόγο αυτό στέλνω αυτή την ανοιχτή επιστολή προς κάθε πιθανό υπεύθυνο, τους βουλευτές του νομού και εκπρόσωπους του Τύπου, είμαι ένας αγανακτισμένος πολίτης και ζητώ αυτό το φυσικό στολίδι............
 της περιοχής να επιστρέψει σε κάθε πολίτη που θέλει να απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης σεβόμενος τη και χωρίς να θέλει να αφήνει το ανεξίτηλο σημάδι του πάνω της. Παρακαλώ δράστε πριν να είναι πολύ αργά!

Υ.Γ. Προς το παρόν και για ευνόητους λόγους επιθυμώ να διατηρήσω την ανωνυμία μου. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση σας για τη διευκόλυνση του έργου σας, θα χαρώ μάλιστα μετά λύπης, να σας ξεναγήσω ο ίδιος στην περιοχή προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και να σας παρέχω περσσότερες πληροφορίες καθώς και επιπλέον φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε απλά να απαντήσετε στη διέυθυνση απο την οποία έχει αποσταλέι το mail που διαβάσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ