Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ​: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟ​ΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πάτρα,  21 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έχουμε μπροστά μας αγώνα ταχύτητας, σκληρής και επίμονης δουλειάς», είπε σήμερα από τον Πύργο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει την ανάγκη ανασύνταξης όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και την ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών για την προώθηση και ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που συνεκλήθη στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι ο στόχος που τίθεται είναι μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι τις αρχές του 2012 η Περιφέρεια να απορροφήσει για έργα του ΕΣΠΑ πόρους ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε απέναντι στους πολίτες αλλά και συναίσθηση της υποχρέωσης μας να μην...........
 αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους», πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς και στα εμπόδια που ανακόπτουν την ομαλή πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ. «Η γραφειοκρατία, η διάχυση ευθυνών και η απουσία ώριμων έργων είναι παθογένειες με τις οποίες καλούμαστε ν’ αναμετρηθούμε, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν μέτρα του ΕΣΠΑ που δεν έχουν προκηρυχθεί ενώ άσκησε κριτική στην εν γένει πορεία του προγράμματος σημειώνοντας ότι το βάρος των διαδικασιών και η εμπλοκή πολλών φορέων διαχείρισης επηρεάζουν αρνητικά την απορροφητικότητα. «Στο Γ’ ΚΠΣ υπήρχαν μόνο 33 φορείς διαχείρισης ενώ στο ΕΣΠΑ ο αριθμός φτάνει τους 103», είπε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι «μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 3.763 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, στοιχείο που από μόνο του αντανακλά το περιβάλλον μέσα στο οποίο υλοποιείται το ΕΣΠΑ».

«Άρα χρειάζεται πραγματικός αγώνας δρόμου. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, συντεταγμένη πορεία, συντονισμός και άμεση αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων που δυσχεραίνουν ή καθυστερούν την υλοποίηση των έργων», είπε ο κ. Κατσιφάρας.

Στη συνεδρίαση μετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, ο αρμόδιος για την παρακολούθηση του ΕΣΠΑ περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού Παναγιώτης Στεφόπουλος, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας κ.α.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης, μετά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραΐτη, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης και στις αλλαγές που προωθούνται σε σχέση με την διαχείριση του ΕΣΠΑ.

«Χρειαζόμαστε απλοποίηση των διαδικασιών και απεγκλωβισμό πόρων ώστε μέσα στους επόμενους μήνες η εικόνα του προγράμματος να είναι διαφορετική», ανάφερε ο κ. Κατσιφάρας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν από την Δυτική Ελλάδα πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης κάθε έργου ξεχωριστά, με ιδιαίτερη αναφορά στα έργα:

- Της οδού Κυλλήνης – εθνικής οδού Πατρών - Πύργου.

- Της οδού Δάφνης Καλαβρύτων – 111 ε.ο. (με παράκαμψη Κεραμιδιάς).

- Της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Δήμου Βαρθολομιού.

- Της αντικατάστασης και επέκτασης του δικτύου ύδρευσης Βάρδας.

- Των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων οριοθέτησης στον ποταμό Αλφειό.

- Του έργου στερέωσης της αίθουσας Α1 στο Κάστρο Χλεμούτσι.

- Της ολοκλήρωσης της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.

- Της προμήθειας ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Παράλληλα, εκτενής συζήτηση έγινε και για έργα που δεν είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Εξετάστηκε ο βαθμός ωριμότητας τους και η προοπτική χρηματοδότησης τους.

Η συνάντηση στον Πύργο ήταν η τρίτη κατά σειρά που συνεκλήθη με σκοπό την εξέταση των έργων του ΕΣΠΑ. Προηγήθηκαν ανάλογες συναντήσεις στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα ενώ συνεχίζονται οι επαφές του Περιφερειάρχη με Δημάρχους Δήμων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ