Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο Καλλικράτης αρχίζει από το Αγρίνιο!

Δύο καλά πράγματα έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τις δημοκρατικές δομές του και την παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας. Τμήματα, όπως το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, έχει και ένα τρίτο: ακαδημαϊκή ποιότητα, και αριστεία, όπως φαίνεται από τους δείκτες αξιολόγησης και τις διακρίσεις του (http://www.env.uoi.gr/). Στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης σήμερα είναι να καταλύσει  τις δημοκρατικές δομές του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, οι οποίες ξεκινούν από τη μικρότερη και ισχυρότερη μονάδα λήψης αποφάσεων, τη Γενική Συνέλευση των Καθηγητών και των εκπροσώπων των φοιτητών σε κάθε Τμήμα, και πυραμιδωτά συνεχίζονται στη βαθμίδα της Συγκλήτου και των Πρυτανικών αρχών. 
Ο κατάλυση του δημόσιου χαρακτήρα έρχεται με γοργούς ρυθμούς. Μείωση του προϋπολογισμού των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κατά 20%, και επιπλέον απώλεια 300 εκ€ για την παιδεία, όπως μάθαμε χθες (!!), online ψηφιακά μαθήματα στη θέση των έντυπων βιβλίων, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια.  Τώρα η Κυβέρνηση, στο όνομα του νέου πειράματος για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, έρχεται να πειραματιστεί με τις ζωές των φοιτητών και των καθηγητών στο Αγρίνιο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζεται ως ένα νέο μοντέλο πράσινου ευέλικτου Πανεπιστημίου, με ορισμένη και όχι δημοκρατικά εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή, της αρεσκείας του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο νόμιζε πως το πείραμα πέτυχε. Το νέο του όραμα για τα πανεπιστήμια με διοίκηση εξωπανεπιστημιακή θα δουλέψει. Οι ακαδημαϊκοί είναι διεφθαρμένοι ως γνωστόν. Τόσες εκπομπές προωθήθηκαν ξαφνικά για να απαξιώσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και μόνο τα αρνητικά και τα ακραία εμφανίστηκαν.
Μόνο που η σούπα χάλασε και το όραμα θόλωσε. Όταν η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του άνω Τμήματος, γιατί αδυνατούσε να πραγματοποιήσει πια έστω και οριακά την εκπαιδευτική και ερευνητική εργασία. Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, θέρμανση δεν υπάρχει, ταχύτητα στο διαδίκτυο είναι τουλάχιστον 200 φορές μικρότερη της Πανεπιστημιούπολης των Πατρών ή των Ιωαννίνων, αναλώσιμα για τα εργαστήρια δεν υπάρχουν, χρήματα για εκπαιδευτικές εκδρομές δεν υπάρχουν, αναλώσιμα για την έρευνα από τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς δεν υπάρχουν. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο Τμήμα Πολιτισμού και Νέων Τεχνολογιών, όπου δεν υπάρχουν καν  αναλώσιμα ειδών υγιεινής ή διαδίκτυο! Μόνο το ρεύμα και η σίτιση των φοιτητών λειτουργεί κανονικά, και αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισε να βοηθήσει τους φοιτητές των Τριών Τμημάτων του Αγρινίου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, χρησιμοποιώντας χρήματα από το αποθεματικό του, δηλαδή από χρήματα κληροδοτημάτων προς το Παν/ο Ιωαννίνων. Και  λεφτά θα υπάρχουν για τη σίτιση των φοιτητών μέχρι το Σεπτέμβριο. Μετά τέλος. Πού πάμε;
Το πείραμα όμως δεν τέλειωσε. Η Κυβέρνηση θέλει να πειραματιστεί με τις συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το επιδιώκει χρόνια.  Θα καταφέρουν να.................
συνεργαστούν καθηγητές δύο ταχυτήτων, αφού στη νέα τάξη πραγμάτων θα ανήκουν σε μια Σχολή και θα τρέχουν κοινά προγράμματα σπουδών; Ας μας απαντήσει το Αγρίνιο. Θα πετύχει το πείραμά μας; Και  η απάντηση ήρθε από το Υπουργείο. Μεταφορά των οικονομικών υπηρεσιών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου λέει η πολιτική γλώσσα των βουλευτών που εκλέγονται από όλη την Αιτωλοακαρνανία, αυτό προτείνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Γιαννακά. Χωροταξική μεταφορά και των Τριών Τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου λέει η γλώσσα της αλήθειας.
 
Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώνει η διορισμένη από την Κυβέρνηση Διοικούσα Επιτροπή, με ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, τον κ. Παπάζογλου, ο οποίος σημειωτέον δεν γνωρίζουμε αν θα είναι σε αυτή τη θέση και αύριο, και άρα δεν ελέγχουμε τη διάρκεια των υποσχέσεών του. Θα σας πουν πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα είναι ανεξάρτητο, με αυτοδύναμη πορεία. Πιθανόν ναι. Δεν θα σας πουν όμως ότι μόνο το όνομα θα μείνει. Δεν θα σας πουν ότι θα μεταφερθεί στο campus του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που είναι και άδειο από φοιτητές, κενές εστίες φοιτητών, κενές υποδομές προς πλήρωση. Για την ακαδημαϊκή ποιότητα; Ποιος νοιάζεται;  Δεν θα σας πουν ότι για αυτό μετέφεραν το Εφετείο από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο, ότι έγινε η τράμπα και ελήφθησαν οι αποφάσεις χωρίς εσάς, χωρίς καν εμάς, τους φοιτητές.  Θα σας πουν ότι θα σας δώσουν 1.5 εκ €, όταν ο προϋπολογισμός όλων των μεγάλων Πανεπιστημίων μειώνεται δραματικά. Θα σας πουν και για προγράμματα 3 εκ € που πήρε το Παν/ο Δυτικής Ελλάδας. Ίσως και να είναι αλήθεια. Ίσως και όχι. Αυτό ούτως ή άλλως είναι το «καρότο» για να σας οδηγήσουν εκεί που θέλουν στην συνένωση ΑΕΙ – ΤΕΙ, στο Μεσολόγγι. Δεν θα σας πουν ακόμη με ποιο διαφανή ή αδιαφανή τρόπο θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα. Η διοικούσα δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Δεν θα σας πουν ότι τα διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου προέρχεται και ο Πρόεδρος της Διοικούσας. Δεν θα σας πουν φυσικά, αν αυτά τα χρήματα θα δοθούν και του χρόνου, και του παραχρόνου. Ή αν τα Τμήματα θα κλείσουν. Θα πουν αυτά που πρέπει να ακούσετε, για να μην αντιδράσετε και πολύ. Ο Καλλικράτης άρχισε ήδη. Άρχισε από το Αγρίνιο. Οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Για μας τους φοιτητές, που το πτυχίο μας θα αναγράφει Πανεπιστήμιο Δ. Ελλάδας, και θα ντρεπόμαστε για αυτό στη νέα τάξη πραγμάτων. Για τους καθηγητές μας που δεν τους ρώτησε κανείς αν θέλουν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνουν καθηγητές ΤΕΙ.

Κι εσείς ως κοινωνία, άθελά σας παίξατε το παιχνίδι τους. Τεχνητή ήταν η κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Διοικούσας κ. Σερπάνου και του Πρύτανη του Παν/ου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη. Έτσι συνέφερε τη Διοικούσα και το Υπουργείο που τη διόρισε, για να μας αποσπάσουν από τα Γιάννενα ευκολότερα. Ήταν το πρώτο πλάνο του σχεδίου τους. Και φάνηκε αυτό στη χθεσινή συνάντηση όλων των καθηγητών, φοιτητών, μελών της Διοικούσας και του Πρύτανη σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο του Παν/ου. Όπου ο κ. Πρύτανης εξήγησε ανοιχτά πως μόλις λάβει υπογραφή από το Υπουργείο για να αποπληρωθούν τα χρήματα που έχει ήδη ξοδέψει το Παν/ο Ιωαννίνων από το αποθεματικό του για μας, συνεχίζει απρόσκοπτα όλη την διοικητική και οικονομική στήριξη, μέχρις ότου αποκτήσουμε δικές μας διοικητικές δομές. Ήταν ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Γιατί ο κ Πρόεδρος της Διοικούσας πάλευε για ώρα για να μη δοθεί καν ο λόγος στον κ. Πρύτανη; Χαλάσαμε πάλι εμείς οι φοιτητές τη σούπα; Και γιατί στο τέλος παραδέχθηκε πως το πρόβλημα θα λυθεί και πως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων; Γιατί κ. Πρόεδρε της Διοικούσας μας είπατε πως Καλλικράτης δεν υπάρχει ρητά και κοφτά και δέκα λεπτά μετά παραδεχθήκατε πως συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Πάτρα για συνενώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ; Και μας είπατε πως ο Καλλικράτης θα συμβεί; Υπάρχουν πρακτικά κ. Πρόεδρε και η μνήμη των φοιτητών που μιλούσατε. Κι έπεσαν τα προσωπεία. Δυστυχώς για σας καταλάβαμε το παιχνίδι σας. Αν δεν έρθει ο Καλλικράτης, εμείς θα μείνουμε εδώ, καθηγητές και φοιτητές, αγωνιζόμενοι μαζί για ένα δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο, για ένα Πανεπιστήμιο ποιοτικό, όπως κάνουμε τόσα χρόνια. Αν έρθει ο Καλλικράτης, που θα έρθει, είναι σαφές σε μια χρεωκοπημένη χώρα πως δεν αντέχει, ότι και να σας πουν τη Δευτέρα, θα αγωνιστούμε πάλι μαζί και ενωμένοι φοιτητές και καθηγητές για να αποφασίσουμε εμείς που θα πάμε.  Πάντως ΤΕΙ δεν θα γίνουμε!!
Αξιότιμα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, σας αποδίδω αυτόν τον τίτλο, θεωρώντας ότι πιθανόν δεν καταλάβατε το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη των φοιτητών, καθηγητών και Αγρινιωτών. Δεχθείτε έκκληση από μια φοιτήτρια του Παν/ου Δυτικής Ελλάδας, διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας. Μην μας καταστρέψετε στο όνομα της Κυβέρνησης που σας διόρισε. Παραιτηθείτε!
Και κλείνω με μια ρήση. επίκαιρη για τη Μ. Δευτέρα, μια που δεν θα είμαι εδώ όπως και οι συμφοιτητές μου στο πανηγύρι που δεν γίνεται για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά για σας, τον κόσμο του Αγρινίου: «Πείτε ψέματα, χοντρά ψέματα, πολύ χοντρά ψέματα. Όσο πιο χοντρά ψέματα πείτε, τόσο πιο πιστευτά γίνονται». Γκαίμπελς, υπεύθυνος Ναζιστικής προπαγάνδας.

Μια αγανακτησμένη φοιτήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ