Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Στο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο (Ιούνιος 2012) η απάντηση για την "Μεγαλιθική κατασκευή στο Βλοχό" Καινουργίου


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΉ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΜΈΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΊΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΣΈΛΙΔΟ ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ ΤΗΣ Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ «ΕΒΔΟΜΆΔΑ» ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΊΟΥ
Ένα διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων διοργανώνεται στις 9,10,11 Ιουνίου σε τρείς πόλεις του νομού μας (Καινούργιο Αγρινίου, Θέρμο και Ναύπακτο).
Διαβάζοντας το πρόγραμμα του συνεδρίου πέσαμε πάνω σε ένα θέμα (επιστημονική ανακοίνωση) που θα το παρουσιάσει ο κ. Χατζηαγάπης Ευάγγελος στα πλαίσια του συνεδρίου την Κυριακή το απόγευμα στις 17.15 στο Βλοχό, που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Το θέμα της επιστημονικής ανακοίνωσης του κ. Χατζηαγάπη όπως ακριβώς είναι στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι: «Βουνό Βλοχός. Η άλλη άποψη: πρόκειται για φυσικό γεωλογικό έξαρμα, ή για ένα τεχνητό μεγαλιθικό κτίσμα ασύλληπτα μεγάλων διαστάσεων, δημιούργημα ανθρωπίνων χεριών;».
Αν και κατά το παρελθόν είχαμε ακούσει από παλιότερους της περιοχής κάποιες παρόμοιες απόψεις και εικασίες, η ένταξη μιας τέτοιας ανακοίνωσης στο πρόγραμμα ενός διεθνούς επιστημονικού αρχαιολογικού συνεδρίου μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον και αναζητήσαμε στην βιβλιογραφία περισσότερα πράγματα.
Πραγματικά αν και δεν βρήκαμε πολλές πληροφορίες, διαπιστώσαμε ότι για το θέμα που επέλεξε ο κ. Χατζηαγάπης να παρουσιάσει σε αυτό το αρχαιολογικό συνέδριο, υπάρχουν διάφορες απόψεις και γνώμες. Μάλιστα μερικές απ’ αυτές χωρίς όμως να τεκμηριώνονται από σχετικές επιστημονικές έρευνες, μιλούν ευθέως για το Βλοχό ως προκατακλυσμιαίο ανθρώπινο κτίσμα που ...
ανάλογο του δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα πουθενά!!!
Αναμφίβολα αυτή άποψη θεωρείται τραβηγμένη, όμως και πολλά άλλα πράγματα έχουν θεωρηθεί κατά καιρούς ως ακραία, για να αποδειχθεί στην συνέχεια ότι δεν ήταν. Μήπως και σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε σε σχετική ιστοσελίδα κάποιες απόψεις προφανώς του κ. Χατζηαγάπη, για το βουνό Βλοχός, που σας τις μεταφέρουμε όπως καταγράφονται εκεί.
Γράφει λοιπόν:
«….Πρόκειται … για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, η ταυτότητα των κτητόρων, και η χρησιμότητα του, ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκευάστηκε…..Λοιπόν, το τεράστιο αυτό κατασκεύασμα ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί καθόλου από την συμβατική επιστήμη, η οποία θεωρεί ότι τα κτίσματα και οι κατασκευές στον πλανήτη ξεκινούν περίπου το 4.000 π.Χ., ισχυρισμός που κάθε μέρα που περνάει τείνει όλο και περισσότερο να καταρριφθεί….Κατ΄εμέ λοιπόν, πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο και παλαιότερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων.
Δεν είμαι μόνος μου σ΄αυτόν τον ισχυρισμό, συμφωνούν και επιστήμονες, ειδικά ταυτίζομαι στις απόψεις με τον διεθνούς φήμης επιστήμων κο Κων/νο Στρωματιά από την Κύπρο. Βλέπε εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior1.htm  , εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior2.htm , ………., εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior4.htm , για να καταλάβετε τι εστί Στρωματιάς.
Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια". Θ-εστία . Εστία βέβαια είναι το σπίτι, η βάση, η έδρα, το κέντρο.
Άρα κάποιου(-ων) το "σπίτι" ήταν εκεί στα πολύ παλιά χρόνια. Γι αυτό η περιοχή ονομάστηκε Θ-εστία.
Ποιανού(-ών) άραγε; Το "Θ" πάντως είναι το μονόγραμμα του Θεού...ή των "θεών". Στην αρχαιότητα "θεοί" για τα μάτια των αρχαίων ανθρώπων ήταν οι Ολύμπιοι για παράδειγμα, αλλά και οι τιτάνες, οι γίγαντες, οι κύκλωπες και όλα αυτά τα "μυθολογικά" όντα, για τα οποία όλο και περισσότερες αποδείξεις της πραγματικής ύπαρξής τους βγαίνουν σήμερα στο φως …..
……Τί να κρύβεται άραγε μέσα στο "βουνό" ;
Θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά στοιχεία, συμπεράσματα, προσωπικές μου απόψεις, ιστορίες και θρύλους της περιοχής, αφηγήσεις παλιών κατοίκων, αλλά και γνώμες "ειδικών", αρχαιολόγων ….. Προς το παρόν θα σας δώσω μια ιδέα του αντικειμένου ….. έχω καταγράψει και κάποια πολύ ενδιαφέροντα βίντεο στα οποία φαίνονται στοές-είσοδοι προς το εσωτερικό (είναι πιθανότατα κούφιο δηλαδή. Μιλάμε για μυρμηγκοφωλιά.), περιμετρικά του "βουνού" το οποίο για μένα (και όχι μόνο για μένα) είναι ολόκληρο ένα κατασκεύασμα κάποιων πανάρχαιων και υπεράνθρωπα δυνατών (με ό,τι μπορεί να σημαίνει η λέξη) όντων.
Διακρίνονται επίσης και κάποια απομεινάρια κυκλώπειου τείχους που γίνονται ορατά μόνο στα σημεία όπου διαπερνώνται από τα νερά ενός μικρού ποταμού. Δηλαδή τα νερά έχουν ξεθάψει το τείχος αυτό στο πλάτος του ποταμού, ενώ σε όλα τα άλλα σημεία είναι καλυμμένο (το τείχος) από προσχώσεις χιλιάδων ετών.
Σκεφτείτε λίγο αυτό που σας περιέγραψα. Το τείχος πρέπει να είναι προγενέστερο του ποταμού, αλλά και των λόφων που το σκεπάζουν!!
Όσο για το "βουνό", η πάροδος των χιλιετηρίδων, οι προσχώσεις και η βλάστηση που αναπτύχθηκε πάνω του όλα αυτά τα χρόνια, του έδωσε ένα πολύ πειστικό φυσικό καμουφλάζ, και έτσι δε πέφτει εύκολα στην αντίληψη του ανυποψίαστου νου ότι είναι ολόκληρο ένα κατασκεύασμα!!. Μόνο η κορυφή του έμεινε χωρίς κάλυψη από προσχώσεις, κι αυτό είναι φυσικό βέβαια, όπως συμβαίνει και σε όλα τα βουνά. Εκεί η εικόνα είναι ξεκάθαρη, αναγκάζοντας τους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την κορυφή ως κατασκεύασμα, και συγκεκριμένα προϊστορική "ακρόπολη".
Ναι, αλλά και η "ακρόπολη" από μόνη της δεν μπορεί να εξηγηθεί ως προς την κατασκευή της (αφού οι ογκόλιθοι είναι τόσο μεγάλοι, και τόσοι πολλοί, τοποθετημένοι άναρχα μεν, ώστε να εφάπτονται τέλεια μεταξύ τους δε), που είναι πραγματικά μεγάλο μυστήριο το πως μπόρεσαν οι "πρωτόγονοι προϊστορικοί άνθρωποι" να μεταφέρουν, να λειάνουν, να σηκώσουν και να τοποθετήσουν αυτά τα "τέρατα" σε υψόμετρο 700 μέτρων!!
Εξετάζοντας προσεκτικά, βλέπουμε και πολλά άλλα σημεία του "βουνού" όμως, πιο κάτω δηλαδή από την ακρόπολη και χαμηλά ως στους πρόποδες, σε σημεία όπου τυχαίνει να μην έχει βλάστηση ή προσχώσεις, να φαίνονται οι ίδιοι -τοποθετημένοι με ένα τρόπο λες και έπαιζαν οι γίγαντες tetris- ογκόλιθοι που υπάρχουν και στην κορυφή, στην "ακρόπολη" (σιγά μην είναι αυτό μια συνηθισμένη ακρόπολη).
Απλά κοιτάξτε προσεκτικά το σχήμα, τη μορφολογία του "βουνού", προσέξτε την "ακρόπολη", την κορυφή του δηλαδή,(η κορυφή του...παγόβουνου), συγκρίνετε το μέγεθος των ογκόλιθων με το Μοναστήρι που υπάρχει δίπλα,(παρεπιμπτόντως η Μονή είναι της Παναγίας, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη "ενέργεια" στην ήδη υπάρχουσα του χώρου), με το φυλάκιο της πυρασφάλειας στην κορυφή της ακρόπολης, δείτε τα διαφορετικά επίπεδα που ορίζονται από τεράστιους ογκόλιθους τοποθετημένους στη σειρά με αποτέλεσμα να φαίνονται σα δακτύλιοι γύρω από το "βουνό" (αυτό θα το δείτε καλύτερα από το δορυφόρο μέσω του Google Earth) και γενικώς μελετήστε καλά το χώρο με το ένστικτο της ανακάλυψης.
Βέβαια, αν πας επιτόπου θα καταλάβεις πολύ περισσότερα, κυριολεκτικά θα νιώσεις ΔΕΟΣ…
…..γνωρίζω και τον πρόεδρο της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, τον κο Αθανάσιο Παλιούρα με τον οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα του Βλοχού, και μάλιστα του έχω παραθέσει τα στοιχεία της φτωχής μου έρευνας, προσπαθώντας να ενεργοποιήσω τους μηχανισμούς μιας σοβαρής αρχαιολογικής έρευνας υπό την αιγίδα του Ελληνικού κράτους -κάτι που δεν έγινε ποτέ, εκτός από μια ανασκαφή στο τέλος του προηγούμενου αιώνα από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη.
Δηλαδή το -έμπρακτο- ενδιαφέρον των αρχαιολόγων για το Βλοχό εξαντλήθηκε σε κάποιες πρόχειρες ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη, στις αρχές του αιώνα . Μιλάμε για τόσο ενδιαφέρον! Πάντως τα γραπτά του αποδημούντος εις Κύριον καθηγητού, θα είχαν σίγουρα κάποιο ενδιαφέρον αν μπορούσαμε βέβαια να τα βρούμε. Εγώ δε μπόρεσα να τα βρω, παρά μόνο μια παραπομπή: Βιβλιογραφία Γ. Σωτηριάδης, ΠAE 1899, 62-63.
Σε ερώτηση που έκανα προσωπικά μετά από παράθεση των στοιχείων της έρευνάς μου, (στην οικία του), στον συντοπίτη μου καθηγητή αρχαιολόγο Αθανάσιο Παλιούρα, περί του γιατί δεν γίνονται ανασκαφές σε ένα τόσο ενδιαφέρον προϊστορικό μνημείο, πήρα την εξής απάντηση:
"Ξερω τι λες, έχεις δίκιο, όμως δεν χορηγούνται τα κονδύλια που χρειάζονται από το κράτος".
Από κει και μετά... τι να πεις. Αθάνατη Ελλάδα, αθάνατε Έλληνα. Δε θα το βάλω κάτω όμως... Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί.
Αν αυτό το "πράγμα" ήταν στο εξωτερικό, θα είχε βουλιάξει ο τόπος από επισκέπτες και η περιοχή θα είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή για το μνημείο της (βλ. Στόουνχετζ). Αλλά εδώ τα γρανάζια είναι πολύ δυσκίνητα, θαρρείς και κάποιοι τα εμποδίζουν να κινηθούν .
Βλέπετε, η μελέτη και η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος ίσως προκαλούσε την ανατροπή της παγκόσμιας προϊστορίας. "Ποιος κάθεται να ξαναγράψει τις εγκυκλοπαίδειες" ας πούμε, ή "που να τρέχουμε τώρα να εξηγούμε τι όντα περπάτησαν κάποτε στη γη". Τί, να ξυπνήσει ο κόσμος και ν’ αρχίσει να μελετάει τας γραφάς; Και μάλιστα με "άλλο μάτι"; Πολύ επικίνδυνο για το κατεστημένο των -κυβερνώντων τον πλανήτη- ερπετοειδών...
Δεν θέλω να νομίσει κάποιος ότι βάλλω εναντίον του κου καθηγητή, δεν μπορεί όντως να κάνει και πολλά αυτός ο -πολύ αξιόλογος και δραστήριος κατά τ΄άλλα- επιστήμων, άλλωστε είναι Βυζαντινολόγος και δεν είναι το αντικείμενό του η προϊστορία, και μάλιστα η προκατακλυσμιαία, όταν και έγινε σίγουρα το μυστήριο αυτό κατασκεύασμα. (το ξέρει αυτό ο κος Παλιούρας, μου το έχει πει με σιγουριά).
Όπως και ο κος Παπασαλούρος, ο οποίος είναι κι αυτός πολύ αξιέπαινος επιστήμων και συγγραφέας, αλλά οι πηγές του εξαντλούνται στα πρώιμα προίστορικά χρόνια, δηλαδή δε μπορεί να μας πει πολλά για τους κατασκευαστές του κτίσματος κλπ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού το κτίσμα είναι από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια παγκοσμίως. Μόνο που δεν το πρόβαλλε κανείς ως τέτοιο, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο κ. Παπασαλούρος. Αλλά και ο αξιότιμος Δρας Ιωάννης Νεραντζής ο οποίος στη διαδακτορική του διατριβή : " Η χώρα των Αιτωλών" αναφέρει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το Βλοχό».
Από την εφημερίδα «Εβδομάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ