Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι Βουλευτές και τα «αναδρομικά» τους


Του Δημήτρη Γαρούφα*
Με θλίψη διάβασα σε ΜΜΕ  ονόματα νυν  και πρώην Βουλευτών που κατέθεσαν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αναδρομικά περίπου 240.000 Ευρώ ο καθένας. Η ιστορία είναι παλιά: οι Δικαστές βρήκαν ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είχε αποδοχές υψηλότερες του προέδρου του Α.Π. Κατέθεσαν αγωγές διεκδικώντας εξίσωση, το «μισθοδικείο» τους δικαίωσε… και διεκδίκησαν «αναδρομικά» που δεσμεύθηκε νομοθετικά να τα   δώσει η κυβέρνηση ενώ οι Βουλευτές περίμεναν με τη σειρά τους να καταθέσουν αγωγές διεκδικώντας να πάρουν ότι πήραν κι΄ οι Δικαστές….
        Το  αίτημα  τους  είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό. Γιατί δεν μπορούν να
ψηφίζουν νόμους επιβάλλοντας φόρους στον αγρότη  που παίρνει σύνταξη 360 Ευρώ μηνιαίως  και ταυτόχρονα να διεκδικούν για τον εαυτό τους 240.000 Ευρώ για «αναδρομικά»…Αναρωτιέμαι πως θα αντικρίσουν τον άνεργο εργάτη η τον αγρότη που παίρνει σύνταξη 360 Ευρώ μηνιαίως;
Σε περίοδο κρίσης, για να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, στις θυσίες πρέπει να συμμετέχουν εμφανώς  οι ηγετικές τάξεις  και πρωτίστως οι πολιτικοί. Δεν επιτρέπεται να αμείβονται επιπρόσθετα για συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής οι Βουλευτές, ούτε να φορολογείται ο συνταξιούχος αγρότης των 360 Ευρώ μηνιαίως για να λειτουργεί  Γυμναστήριο στη Βουλή…
Δυστυχώς δίνεται η εντύπωση ότι με νύχια και με δόντια  επιχειρείται η διατήρηση κάποιων προκλητικών προνομίων των Βουλευτών και γι΄ αυτό απαξιώνονται στη συνείδηση του πολίτη ο οποίος με αηδία βλέπει επίσης να επιλέγονται από τους ηγέτες  σε κομματικά αξιώματα πρόσωπα που  μπέρδεψαν το νόμιμο με το ηθικό. Κι΄ αναρωτιέται: μ΄ αυτά τα πρόσωπα μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική για τη χώρα;
         Οι Βουλευτές  μας  αν λειτουργούσαν ως πραγματικοί ηγέτες έπρεπε οικειοθελώς να πουν σήμερα ότι αντί 4 αποσπασμένων υπαλλήλων στα γραφεία τους θέλουν 2, ότι δεν θέλουν γυμναστήρια και πολυτελή αυτοκίνητα κι΄ ότι παραιτούνται της διπλής σύνταξης…αποδεικνύοντας έμπρακτα συμμετοχή στις θυσίες, κι΄ ότι  λειτουργούν  «ως λυχνία επί όρους κειμένη». Οι πολιτικοί που σε περίοδο κρίσης ασχολούνται με την διεκδίκηση  «αναδρομικών»…στέλνουν λάθος μηνύματα και δεν προσφέρουν στη χώρα.
Βεβαίως δεν θα σωθεί η Ελλάδα αν μειωθούν κάποια οικονομικά  προνόμια των Βουλευτών αλλά αν οικειοθελώς υποστούν κάποιες θυσίες μπορεί να  αποκτήσουν επαφή με τους πολίτες ενώ  για να δείξω πόσο επηρεάζει το παράδειγμα του ηγέτη υπενθυμίζω ότι στην αρχαία Αμφίπολη ο στρατηγός Βρασίδας  με 150 Σπαρτιάτες νίκησε χιλιάδες Αθηναίων γιατί ως ηγέτης μπήκε μπροστά λέγοντας σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (μετ.Ε.Βενιζέλου): «όσον αφορά το κατ΄ εμέ θα αποδείξω ότι δεν είμαι καλλίτερος εις το να προτρέπω άλλους παρ΄ ότι είμαι είς το να θέτω εις εφαρμογήν ο ίδιος τας  προτροπάς μου..».
 *Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε(14-12-11) και στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ