Το ζήτημα της παράνομης αλιείας με δυναμίτες στη λίμνη Τριχωνίδα φέρνει με ερώτησή του στην ευρωβουλή ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει την απουσία αντιμετώπισης του φαινομένου από τις αρχές, καθώς και τις σοβαρές βλάβες στην εξαιρετικά σπάνια ιχθυοπανίδα της λίμνης.
Επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης ούτε και έχει καταρτιστεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστατευόμενη περιοχή της Τριχωνίδας (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000), ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με τόσο πλούσια πανίδα και χλωρίδα που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ.
Καταγγελίες τοπικών συλλόγων αναφέρουν ότι οι παράνομοι αλιείς δεν χρησιμοποιούν τη γνωστή δυναμίτιδα τύπου «πάστας», αλλά έναν εντελώς αθόρυβο υποθαλάσσια τρόπο, το λεγόμενο «καψούλι». Επίσης, κάνουν λόγο για ....
μηχανότρατες που ψαρεύουν και τους μήνες Απρίλιο - Μάιο, διάστημα που ισχύει απαγόρευση αλιείας για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών.
«Επικίνδυνα φαινόμενα αυθαιρεσίας τείνουν να παγιωθούν στη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με κίνδυνο να χαθεί οριστικά ένας μοναδικός βιολογικός πλούτος», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εξοργιστικό ότι τέτοια φαινόμενα γίνονται ανεκτά για δεκαετίες από τις αρχές. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν δε σταματήσουμε τους αυθαιρετούντες, δεν υπάρχει συλλογική σωτηρία. Αυτό αφορά τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα τοπικά συμφέροντα. Οι δομές κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας θα πρέπει να στηθούν εξαρχής και να υποστηριχθούν από τις αλληλέγγυες δράσεις των πολιτών».
Aκολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Θέμα: Παράνομη αλιεία στη λίμνη Τριχωνίδα
Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών συλλόγων , εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται παράνομη άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας στη λίμνη Τριχωνίδα, με τη χρήση δυναμίτη, τις νυχτερινές ώρες. Η τοπική αστυνομική δύναμη έχει αποδειχθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, καθώς δεν έχει επαρκές προσωπικό ούτε καν για επάνδρωση του ειδικού σκάφους που διαθέτει. Οι δράστες αναφέρεται ότι δεν χρησιμοποιούν τη γνωστή δυναμίτιδα τύπου «πάστας», αλλά έναν εντελώς αθόρυβο υποθαλάσσια τρόπο, το λεγόμενο «καψούλι». Οι καταγγελίες κάνουν επίσης λόγο για μηχανότρατες που ψαρεύουν στη λίμνη και τους μήνες Απρίλιο - Μάιο, διάστημα που ισχύει απαγόρευση αλιείας για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών.
Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στη σπάνια ιχθυοπανίδα της λίμνης. Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα ενδημικό της λίμνης είδος, ο Νανογοβιός (Economidichthys trichonis) και τρια ενδημικά της ευρύτερης περιοχής (Scardinius acarnanicus, Silurus aristotelis, Cobitis trichonica).
Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 (GR2310009), ενώ ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι εδώ και χρόνια θα έπρεπε να ενταχθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ . Παρόλα αυτά δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης ούτε και έχει καταρτιστεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη .
Ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να κατασταλεί άμεσα η παράνομη αλιεία και να προστατευθεί κατάλληλα ο διεθνούς σημασίας αυτός υγρότοπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...