Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Θα πληρώσουμε 2,57 δισ. περισσότερους φόρους – Μειώνουν ξανά μισθούς και συντάξεις για να βρουν 5,5 δισ. - Νέα «βάρη» 11 δισ. φέρνει ο προϋπολογισμός

- Το έλλειμμα φέρνει νέα μέτρα και νέους φόρους

- Σήμερα στην Αθήνα η τρόικα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων
- Κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
- Συνεδριάζει ΤΩΡΑ το υπουργικό για να τον εγκρίνει
- Τι μας περιμένει το 2012 – Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 7%
Άλλη μια χρονιά σκληρής λιτότητας και νέων φόρων προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, με συνολικά πρόσθετα βάρη 11 δισ. ευρώ και «φόντο» την βαθιά ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας.
Θολό είναι το τοπίο και για το που θα «κάτσει η μπίλια» του ελλείμματος του  τρέχοντος έτους (δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 9% έναντι στόχου 8,5%), εξέλιξη που ίσως καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για την λήψη ακόμη μίας νέας δέσμης μέτρων.
Αν ο προϋπολογισμός του 2012, πάντως, δεν τιναχθεί στον αέρα -όπως όλοι οι προηγούμενοι στην εποχή της... τρόϊκα- τότε σε συνδυασμό με ένα «επιτυχημένο κούρεμα» του δημόσιου χρέους, η μείωση του ελλείμματος μπορεί να αποδειχτεί .........
 μεγαλύτερη από όσο υπολογίζεται.


Συγκεκριμένα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπονται πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και περαιτέρω περικοπές δαπανών, σε σχέση με το τρέχον έτος, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου. Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ από 9% εφέτος.

Στο μέτωπο των εσόδων το βάρος πέφτει στους άμεσους φόρους και την ακίνητη περιουσία.


Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά 2,57 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των περικοπών στις φοροαπαλλαγές , της έκτακτης εισφοράς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.


Η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων θα είναι αυξημένη κατά 2,65 δισ. ευρώ καθώς μέσα στο 2012 θα πληρωθούν το τέλος ακινήτων ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011 ενώ θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες.


Στο σκέλος των δαπανών το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ από τις μειώσεις των μισθών, τις περικοπές στις συντάξεις και το ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από τις μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού περιορίζεται κατά 1,57 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.


Σε ΙΚΑ και ΟΓΑ οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά 1,24 και 1,54 δισ. ευρώ αντίστοιχα λόγω των περικοπών στις συντάξεις.


Ο προϋπολογισμός του 2012 και η πιστή εκτέλεση του θα επηρεαστούν από τις αστοχίες του 2011 αλλά και από το μέγεθος της ύφεσης.


Αν δεν ελαχιστοποιηθεί η φετινή “μαύρη τρύπα” ύψους 2,9 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί του χρόνου ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπρόσθετα στο προσχέδιο είχε οριοθετηθεί η φετινή ύφεση στο 5,5% και αυτή του 2012 στο 2,5%, προβλέψεις που πιθανότατα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω στο τελικό σχέδιο και για του χρόνου θα ανέβει στο 2,8% . Η ανεργία θα είναι υψηλότερη του 17%.

Πάντως όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό υπάρχει και αναφορά στην θετική επίδραση που θα έχει το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων (PSI Plus) στις δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων.

Εκτιμάται μεταξύ 4 και 4,5 δισ. ευρώ ποσό που αν δεν υπάρξουν ...απρόοπτα τα μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012. Βέβαια τα ακριβή νούμερα της ελάφρυνσης των τόκων και του προσδιορισμού του δημοσίου χρέους θα προσδιοριστούν μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων για το PSI Plus.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις γίνεται αναφορά στους νέους στόχους που τέθηκαν μετά την πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.


Έτσι τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται στα 5 δις ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου τους έτους. Στη συνέχεια θα αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο έως τα 11 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ