Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΗΡΟΥΣ ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Προς τον Υπουργό
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
16.11.2011

ΘΕΜΑ: Στόχος λαθροθηρών τα πουλιά της λίμνης Λυσιμαχείας Αιτωλοακαρνανίας
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τα πρωινά της Κυριακής οι κάτοικοι της περιοχής της Λίμνης Λυσιμαχείας Αιτωλοακαρνανίας αντικρίζουν ένα αποκρουστικό θέαμα. Απίστευτες σκηνές με εκατοντάδες νεκρά πουλιά και δράστες δεκάδες λαθροκυνηγούς, έχουν μετατρέψει τη λίμνη σε νεκροτομείο πουλιών, προχωρώντας σε μια άνευ προηγουμένου εξολόθρευση των υδρόβιων πτηνών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά δε, ότι τα πουλιά πέφτουν νεκρά ή τραυματισμένα μέχρι και την Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος Λυσιμαχείας και Κλεισορευμάτων.
Η λίμνη Λυσιμαχεία είναι μία από τις 196 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ....
ορνιθοπανίδα (Οδηγία 79/409/EK - δίκτυο NATURA 2000) και στα καλάμια της τον χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο φαλαρίδες (Fulica atra) και πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrynchos), ενώ φωλιάζουν επίσης πορφυροτσικνιάδες (Ardea purpurea), νανομουγκάνες (μικροτσικνιάδες – Ixobrychus minutes) και στα γύρω δέντρα νυχτοκόρακες (Nycticorax nycticorax).
Σύμφωνα με τις Ειδικές Ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης 217056/2441 (ΦΕΚ 1763/Β/04.08.2011), απαγορεύεται το κυνήγι για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην ΥΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, στα οποία εμπίπτουν οι πορφυροτσικνιάδες, οι νανομουγκάνες και οι νυχτοκόρακες. Επίσης, στην ίδια ΥΑ, στο Πίνακα Θηρεύσιμων Ειδών ορίζεται σαφώς ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο αριθμός των νεκρών πτηνών, των οποίων επιτρέπεται υπό συνθήκες η θήρα, ξεπερνά κατά πολύ τον αναγραφόμενο στην ΥΑ 217056/2441.

Τα παραπάνω συνοδεύονται με σωρεία παρανομιών όπως χρήση μηχανοκίνητων βαρκών χωρίς άδειες κυνηγιού εντός Νομού και χωρίς καν άδειες κυνηγιού. Το αρμόδιο Δασαρχείο αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση λόγω πολλών εξόδων διαφυγής και του προηγμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι λαθροκυνηγοί.

Βάσει των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια μέτρα θα προβεί για την εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 217056/2441 της 1/08/2011 και την εφαρμογή όλων των έννομων απαγορεύσεων σχετικά με την θήρα υδρόβιων πτηνών;
2. Σε τι κινήσεις θα προχωρήσει για την ένταση των ελέγχων, προκειμένου να παταχθεί η λαθροθηρία, χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες κυνηγετικές άδειες, και να εξαλειφθούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα;
3. Θα προχωρήσει στην ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με μέσα και εξοπλισμό, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της λαθροθηρίας και της θήρας προστατευομένων πτηνών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ