Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. σε υλοποίηση του μνημονίου για περικοπές των δημοσίων δαπανών έκλεισε την υπηρεσία (γραφείο εργασίας Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης κ.λπ.) που στεγάζονταν στο κέντρο του Αγρινίου και την μετέφερε εκτός της πόλης στα διδακτήρια των δύο σχολικών μονάδων του οργανισμού (με αριθμό μαθητών 400 και πάνω από 60 εκπαιδευτικούς και μάλιστα χωρίς να υπηρετεί βοηθητικό προσωπικό για τη φύλαξή τους).
Η μετακίνηση-μεταστέγαση ονομάστηκε εξοικονόμηση πόρων! Η απόφαση αυτή εκτός ότι ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό πολιτών, που συναλλάσσονται καθημερινά με τις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. και ιδιαίτερα σήμερα με την μεγάλη ανεργία που μαστίζει την πόλη του Αγρινίου, οδηγεί σε αναγκαστική-οριζόντια συνύπαρξη δύο διαφορετικών επιπέδων κοινωνικών δομών. Δηλαδή μια απρόσωπη δημόσια υπηρεσία ιδιωτικού δικαίου και το σχολείο που το παιδαγωγικό περιβάλλον του μετατρέπεται σε παρκινγκ οχημάτων και απολεπισμένων ανέργων.
Η απαράδεκτη εικόνα που υπάρχει στο χώρο των σχολών ΟΑΕΔ Αγρινίου επιτείνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει τακτική δημοτική συγκοινωνία για την εξυπηρέτησή των πολιτών με τις υπηρεσίες και οι πολίτες εισέρχονται εντός του χώρου του διδακτηρίου όλες τις ώρες λειτουργίας του με τα ιδιωτικά τους οχήματα δημιουργώντας ένα ανυπόφορο «κομφούζιο». Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία των σχολών, όπως:

 1. Αλλοίωση του χαρακτήρα και του σκοπού του σχολείου. – Παραβίαση του παιδαγωγικού ασύλου.....
2. Συρρίκνωση των κύριων και βοηθητικών χώρων της σχολής.
3. Οριστική κατάργηση του κτιρίου της Μαθητικής Εστίας από χώρο φιλοξενίας των μαθητών – που θα έπρεπε να λειτουργεί - σε γραφεία υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες της περιοχής λόγω απόστασης και συνθηκών μετάβασης.
4. Μετατροπή του προαύλιου του σχολείου σε ένα απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων, στερώντας από τους μαθητές τον ελεύθερο χώρο του σχολείου τους για δημιουργία και άθληση σύμφωνα με τα ισχύοντα της παιδαγωγικής επιστήμης.
5. Ταυτόχρονα δυσχεραίνεται ο παιδαγωγικός και εποπτικός ρόλος του συλλόγου των διδασκόντων, αφού είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι επιβαλλόμενες εφημερίες των εκπαιδευτικών και ο ανάλογος παιδαγωγικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που ξεφεύγει ακόμα και από τα όρια της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.
Αυτή η αντίληψη για το σχολείο, όπου θεωρεί ό,τι ο μαθητής μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο χώρο με το συναλλασσόμενο κοινό με τη δημόσια υπηρεσία, αντιστρατεύει παιδαγωγικούς κανόνες και αρχές, που πρέπει να πληρούνται στο σχολικό χώρο, καθίσταται άκρως επικίνδυνη για την εκπαίδευση.
Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές ΟΑΕΔ Αγρινίου οφείλονται στις περικοπές από τα διάφορα μνημόνια και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες εκπαιδευτικές δαπάνες και τις λειτουργίες των σχολείων. Θα συρρικνώνουν και θα καταργούν σχολεία προς όφελος των αγορών και των δανειστών της χώρας για να επιβάλουν την δομική αμάθεια στη νέα γενιά.
Είναι καιρός να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι και οι πολίτες ότι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι στη μετατροπή του σχολείου σε πάρκινγκ οχημάτων και μαθητών.
Απαιτούμε την επαναλειτουργία της Μαθητικής Εστίας του Ο.Α.Ε.Δ. Αγρινίου και την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών ανεργίας κ.λ.π. σε άλλο δημόσιο χώρο που να εξυπηρετείται η πόλη και η περιοχή.
Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα, τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των σχολών του Ο.Α.Ε.Δ. Πριν τα γεγονότα, που καθημερινά διαδραματίζονται στους χώρους του σχολείου, φέρουν σε δυσχερή θέση την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και την πολιτεία γενικότερα.

Αθήνα 16-11-2011

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ