Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

«Παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος Παπαστράτου - που αυτοδιαλύεται - στον δήμο Αγρινίου»

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο ο κ. Μοσχολιός ως Πρόεδρος, αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που προηγήθηκαν, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκεκριμένη εξέλιξη, που νομικά, ήταν αρκετά περίπλοκη.

συγκεκριμένα ο κ. Μοσχολιός ανέφερε:
Το Ίδρυμα Παπαστράτου ιδρύθηκε το 1999 και μετά από πολλές μετατροπές στο καταστατικό του το 2007 πάρθηκε η απόφαση να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του. Μια εξ αυτών των αλλαγών στο καταστατικό του αναφέρει ότι αν διαλυθεί το ίδρυμα, θα περάσει η περιουσία του στον δήμο Αγρινίου. Σκοπός του ιδρύματος ήταν η εξύψωση του πολιτιστικού και, πολιτισμικού επιπέδου της πόλης του Αγρινίου όπως και η βράβευση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα

Η περιουσία του ιδρύματος είναι κινητή και ακίνητη. Το μεγάλο κτίριο 5.000 τετραγωνικών μέτρων, το μικρότερο, όπως και ο χώρος που όλοι ξέρετε στο συντριβάνι. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

1.173.000 ευρώ ήταν η κατατεθειμένη περιουσία του ιδρύματος σε τράπεζες το 2013. Τα έσοδα του ιδρύματος ήταν από δωρεές και από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του.Τα κτίρια και ο περιβάλλων χώρος έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία.

Επί δημαρχίας μου αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να έχει δημόσιο χαρακτήρα η χρήση των κτιρίων. Για πολιτισμό, παιδεία και θέματα διοίκησης. Στον μεγάλο χώρο είχε αποφασιστεί να γίνει και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Από την Philip Morris έγινε μια προμελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου και το κόστος πλησίαζε τα 10 εκατ. ευρώ. Από το Μάιο του 2013 την διαχείριση του ιδρύματος έχουμε εμείς αλλά δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίηση του μέχρι σήμερα.

Πιστεύω ότι καλώς διέπονται τα ιδρύματα από αυτό το καθεστώς. Υπάρχει όμως και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και διαμορφώνει αυτό το δύσκολο πακέτο που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες από ανθρώπους που γνωρίζουν το περιβάλλον που διέπει τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και πάλι δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίηση του ιδρύματος.
Κληθήκαμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ του ιδρύματος, που είναι πολύ μεγάλος, και χρειάστηκε να προσφύγουμε στο διοικητικό εφετείο και να μας δώσει την έγκριση προκειμένου να πληρώσουμε το δημόσιο ίδρυμα. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 1,5 χρόνο. Αυτό γιατί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος δεν μπορεί να απομειώνεται η περιουσία του ιδρύματος και για αυτό πήρε απόφαση το δικαστήριο.Τα έξι χρόνια που ήμασταν εμείς στη διοίκηση του ιδρύματος διατέθηκαν χρήματα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα ώστε να το παραδώσουμε ακέραιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ