Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Το Τείχος του Βερολίνου, 30 χρόνια μετά...

Στις 9 Νοέμβρη συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκείνη η νύχτα σηματοδότησε το άνοιγμα της διετίας 1989-1991 που ολοκληρώθηκε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εκστασιασμένοι παρουσιαστές μετέδιδαν σε όλο τον κόσμο την είδηση: Ο κομμουνισμός.....

πέθανε, ο ολοκληρωτισμός του ανατολικού μπλοκ κατέρρευσε, η ιστορία τελείωσε, ο μισητός υπαρκτός σοσιαλισμός μας άφησε χρόνους. Φανατικοί ιεροκήρυκες του καπιταλισμού υπόσχονταν έναν κόσμο ελευθερίας και δημοκρατίας, χωρίς συγκρούσεις και πολέμους. Οι πρώην ηγέτες του Σοβιετικού μπλοκ υπερθεμάτιζαν στην αυτοκριτική και στο αυτομαστίγωμα, ως άλλοι Χατζηαβάτες που ανακάλυψαν στα γεράματα τη γοητεία του καπιταλισμού. 

Το χάσμα που άνοιξε το 1917 με τη δημιουργία δύο ανταγωνιστικών πόλων, της επανάστασης και της αντεπανάστασης, φάνηκε να κλείνει. Η επανάσταση ηττήθηκε, συντρίφτηκε φαντασμαγορικά, και μάλιστα χωρίς να χυθεί ούτε μια σταλιά αίμα. Ο λαός της Ανατολικής Ευρώπης πανηγύριζε για τη “βελούδινη” ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων του “σοσιαλισμού”. Οι αστικές τάξεις ανά τον κόσμο στρογγυλοκάθονταν στο θρόνο τους χωρίς τον παραμικρό πλέον αντίπαλο. Και οι κομμουνιστές και αριστεροί ανά τον κόσμο, αν δεν αλλαξοπίστησαν ανακαλύπτοντας με τη σειρά τους ότι πήραν τη ζωή τους λάθος, έμειναν άναυδοι και σοκαρισμένοι από το μέγεθος της αυταπάτης τους. 

Τριάντα χρόνια μετά, όλες οι προσδοκίες για έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας έχουν διαψευστεί. Ο υπαρκτός καπιταλισμός δεν πείθει την ανθρωπότητα ότι αποτελεί την πρόοδο. Ο πραγματικός μετακομμουνιστικός κόσμος, έτσι όπως διαμορφώνεται εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του 1989. Το «τείχος του αίσχους» έπεσε αλλά το αίσχος των πολέμων, της φτώχειας, της ανισότητας, μεγαλώνει. Αντί για φυγή στο λαμπρό μέλλον έχουμε επιστροφή σε προ-οκτωβριανά τοπία και ο κοινωνικός μεσαίωνας απλώνεται παντού. Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός γεννά διαρκώς νέες στρατιές χαμένων και περιθωριοποιημένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ