Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ανάβει η μάχη των λαθραίων τσιγάρων. Philip Morris & ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ αναλαμβάνουν θέση ΣΔΟΕ!

Πρώτη σηκώνει τη σημαία της εκστρατείας η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.
Η εκτίμηση ότι για το σύνολο του 2014 η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων θα ξεπεράσει το 23% επί των συνολικών πωλήσεων, που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 2013, «ανάβει» τη μάχη της πάταξης του λαθρεμπορίου.
Στην εκστρατεία αυτή, πρώτη σηκώνει τη σημαία η καπνοβιομηχανία...
Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος, αλλά και τα μεγέθη των εταιριών ξεχωριστά, δέχονται σημαντικό πλήγμα από το οξυμένο φαινόμενο.
Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ο καλπασμός του λαθρεμπορίου τσιγάρων τα στελέχη της Παπαστράτος με πρωτεργάτη τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Νικήτα Θεοφιλόπουλο, και με την άμεση στήριξη της μητρικής Philip Morris International, κήρυξαν τον πόλεμο κατά των λαθραίων τσιγάρων.
Μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, που οργάνωσε η Παπαστράτος πέρυσι, περισσότερα από 500 στελέχη των ελληνικών Διωκτικών Αρχών, όπως ΣΔΟΕ, Ελληνική Αστυνομία, οικονομική Αστυνομία, Λιμενικό και Τελωνεία, εκπαιδεύτηκαν στον εντοπισμό και στην αναγνώριση των παράνομων τσιγάρων, ενώ επιπλέον εφοδιάστηκαν με εκπαιδευτικό υλικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. 
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια στελεχών από τη Philip Morris που ήρθαν από το εξωτερικό ειδικά για τον σκοπό αυτό και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτού του είδους που έχει ποτέ οργανωθεί από την εταιρία σε όλη την Ευρώπη. 
Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ η Παπαστράτος ανέλαβε να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος της καταστροφής μεγάλης ποσότητας κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανημάτων. 
Μάλιστα, ο Νικ. Θεοφιλόπουλος είχε θίξει το θέμα του λαθρεμπορίου από νωρίς και συγκεκριμένα ένα χρόνο πριν, επισκεπτόμενος τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου. 
Στη συνάντηση, ο κ. Θεοφιλόπουλος παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα σχέδια της Philip Morris στην Ελλάδα, καθιστώντας το Αγρίνιο, τόπο καταγωγής της θυγατρικής της Παπαστράτος, Ευρωπαϊκό Κέντρο Καπνών για τον όμιλο. 
Στη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του λαθρεμπορίου, με τον Αντώνη Σαμαρά να αποδίδει τα εύσημα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος για τον αγώνα που δίνει κατά της μάστιγας των λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα αλλά και την απόφασή της να συνεχίσει τις επενδύσεις, παρά την έξαρση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, στηρίζοντας παράλληλα την πρωτογενή παραγωγή και τους 25.000 Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. 
Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, έχει άμεση επίπτωση στα φορολογικά έσοδα. 
Το Yπουργείο Οικονομικών έχασε πέρυσι 730 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση παράνομων και παραποιημένων τσιγάρων αλλά και από τον χύμα καπνό, που παρουσιάζει μεγάλη αύξηση ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Παράλληλα έχει επιπτώσεις και στην υγεία, αλλά και στα μεγέθη των επιχειρήσεων του κλάδου. 
Ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, η Παπαστράτος εμφάνισε για το 2013 μείωση των εσόδων της κατά 13,3%. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, τα στοιχεία για την Ελλάδα για το 2013, ισοδυναμούν με 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα και αποτελούν την μεγαλύτερη αύξηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία σημειώθηκε μείωση του λαθρεμπορίου. 
Τα μικροτσίπ 
Στο πλαίσιο της μάχης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, το Yπουργείο Οικονομικών όρισε τα μέλη της επιτροπής που θα διενεργήσουν τον διαγωνισμό για την τοποθέτηση μικροτσίπ στα πακέτα των τσιγάρων. 
Το θέμα έχει τεράστια σημασία για τις καπνοβιομηχανίες, που αναμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δείξει ενδιαφέρον εγχώριες αλλά και διεθνείς επιχειρήσεις. 
Τα μικροτσίπ θα είναι ειδικές ταινίες ασφαλείας που θα μπαίνουν στα πακέτα των τσιγάρων, για να ιχνηλατούνται οι διαδρομές και να αποτραπούν οι «μαϊμού» εξαγωγές καπνικών προϊόντων που επιστρέφουν παράνομα στην Ελλάδα και διακινούνται αφορολόγητα. 

1 σχόλιο :

  1. Πάνω από όλους τα κέρδη των Πολυεθνικών.
    Οι αγρότες έχασαν την καλλιέργειά τους και τώρα Ψωμολυσσάνε.... Σηκωθείτε όρθιοι συμπατριώτες και διώξτε από τα χωράφια σας τους σύγχρονους Κοτσαμπάσηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ