Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με νέα έγκυρη δημοσκόπηση του καθηγητή Πανά

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.100 ατόμων στο διάστημα 4-23 Νοεμβρίου στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης (πληθυσμός περίπου 4 εκ.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Στατιστικής Επιστήμης, με υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Τα ερωτήματα που απαντήθηκαν είναι τα εξής :
Θεωρείτε ότι η παραμονή στο ευρώ είναι μονόδρομος;
Αθήνα Θεσσαλονίκη
Ναι………………………………....…… 39,6 %……………..37,9%
Όχι ……………………………………..50,8%………………51,3%
Δε γνωρίζω, δεν απαντώ ……….10 % ……………….10,8%
Αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε υπέρ:
Της παραμονής μας στο ευρώ……54,6 %……………54,7%
Της επιστροφής στη δραχμή………35,2 %…………….36,7%
Δε γνωρίζω δεν απαντώ……………10%………………….9%

Ενδέχεται να ψηφίσετε κόμματα που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή ;
Ναι……………………………………   ……30,8%……………..29,3
Όχι………………………………………  ….54,9%…………….55,6%
Δε γνωρίζω, δεν απαντώ……………14,3%…………….15,1%

Στις ευρωεκλογές, πια από τα ακόλουθα μικρά κόμματα θα ψηφίζατε
Αττική Θεσ/νίκη Μέσος όρος
ΣΧΕΔΙΟ Β ( Αλαβάνος )……. ………..5,7 %……….7,7%………6,5%
ΔΡΑΧΜΗ ( Κατσανέβας )……………..3,2,%……….3,4%………3,4%
ΕΠΑΜ ( Καζάκης )………………     ….7,1 %……….3,8%………6,2%
Σύνολο……………………….........16 %………14,9%…….16,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ…………………………………..4,3%…………4,6%……..4,5%
Σύνολο………………………….20,3%………19,5%…..20,6%
Άλλο κόμμα…………………………………..27,2%………27,3%
Όχι………………………………………………..52,4%………52,2%
Σχετική με τα ως άνω ευρήματα είναι πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για τον Sky, η οποία είχε ελάχιστη έως μηδενική δημοσιότητα, με τα ακόλουθα αποτελέσματα :

Δημοσκόπηση Public Issue, Σεπτ. 2013, Σεπτ.2012

Γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ
Σεπτ., 2012 Σεπτ.2013
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπέρ……….52%………………..43%
Κατά ………44%………………..55%
Ευρώ
Υπέρ………..67%……………….51%
Κατά………..31%……………….47%
Επισημάνσεις
Τα σημαντικά δημοσκοπικά ευρήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προαναγγέλλουν ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, αφού δείχνουν σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης κατά του ευρώ και υπέρ της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Και το σημαντικότερο, σηματοδοτούν καθαρή πρόθεση ψήφου στα τρία κόμματα που υποστηρίζουν τη μετάβαση στη δραχμή (ΣΧΕΔΙΟ Β, ΔΡΑΧΜΗ, ΕΠΑΜ), αθροιστικά σε ποσοστό 16,1% και με προοπτική, βέβαιης εισόδου στη Βουλή και των τριών.

Στο ως άνω ποσοστό του 16,1%, αν προστεθεί και η πρόθεση ψήφου για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τότε αθροιστικά, το ποσοστό των κομμάτων που υποστηρίζουν τη μετάβαση στη δραχμή, ανέρχεται συνολικά σε 20,6%. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσιάζονται χωριστά εδώ, γιατί η συγκεκριμένη κίνηση, επικεντρώνεται σε άλλα ζητήματα και μερικώς μόνο στη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατηρεί σχέσεις με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος συμμετέχει σε συζητήσεις σε κεντρικά ΜΜΕ για το ίδιο θέμα από το 2012.

Το ΕΠΑΜ έχει δραστηριοποιηθεί από το 2009, έτος στο οποίο συμμετείχε στις εκλογές και διατηρεί σχέσεις με φορείς όπως το Κίνημα Δεν Πληρώνω.

Η Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση ΔΡΑΧΜΗ, ιδρύθηκε το Μάίο του 2013 και διατηρεί σχέσεις με το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα.
Επισημαίνεται ότι, η μεγάλη μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της δραχμής, έχει συντελεστεί κυρίως μέσα στον τελευταίο χρόνο. Όπως φαίνεται και από την έρευνα της Public Issue, το Σεπτέμβριο του 2012, υπέρ του ευρώ τοποθετείται το 67% των πολιτών και κατά το 31%. Το Σεπτέμβριο του 2013, υπέρ του ευρώ τοποθετείται το 51% και κατά το 47%. Ακόμα πιο ανατρεπτική είναι η γνώμη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Το 2012, υπέρ της Ε.Ε. τοποθετείται το 52% και κατά το 44%. Το 2013, υπέρ της Ε.Ε. είναι το 43% και κατά το 55%.

Οι ανατρεπτικές αυτές τάσεις επιβεβαιώνονται από όλες τις έρευνες, ευρήματα και ενδείξεις και αναμένεται να διευρυνθούν στο άμεσο μέλλον. Οι ίδιες τάσεις, μπορεί να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, όταν υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στην προβολή των εκατέρωθεν απόψεων στα κεντρικά ΜΜΕ.

Η ανάπτυξη επιχειρημάτων για την έξοδο από το ευρώ, εκτός των άλλων, αναμφίβολα ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τρόικα, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Όμως, ο αποκλεισμός από τα κεντρικά ΜΜΕ συγκροτημένων πολιτικών φορέων που υποστηρίζονται συνολικά τουλάχιστον από το 16 % του ελληνικού λαού και χωριστά του καθένα από 3,5-6,5%, συνιστά παραβίαση βασικών κανόνων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτός ο αποκλεισμός αποτελεί μορφή δημοκρατικής παρεκτροπής και δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ