Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ: Κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου»
 Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους του Δ.Δ. Θυρρείου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού το Μουσείο παραμένει κλειστό εδώ και ένα χρόνο. Βέβαια αυτή η απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου και της ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των..........
μουσείων της περιφέρειας. Χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις κλείνουν μουσεία και σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική οδηγούν στην υποβάθμιση και το μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο.
Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι έγινε πριν 4 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.
Με την υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ.φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.
Τα ευρήματα που υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να είναι ασφαλή στο μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·     Θα προχωρήσει στην κάλυψη των οργανικών θέσεων στο μουσείο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.
·      Θα φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν.
·   Θα σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Θυρρείου.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ