Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αντί Πανεπιστημίου τοπικό επαγγελματικό κολέγιο στο Αγρίνιο;

Γ. Πανάρετος: Ίδρυση επαγγελματικών κολεγίων
Τη δημιουργία τοπικών επαγγελματικών κολεγίων τα οποία θα ενταχθούν στη μεταδευτεροβάθμια βαθμίδα που θα δημιουργηθεί και οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, προαναγγέλλει μέσω της «Κ.Ε.» ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, δίδοντας έτσι διέξοδο και στις πόλεις στις οποίες ενδεχομένως θα απομακρυνθούν τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, πολλά από τα οποία -όπως λέει ο υφυπουργός-λειτουργούν με άκρως εξειδικευμένα αντικείμενα και δύσκαμπτα προγράμματα σπουδών που δεν επιτρέπουν την προσαρμογή τους στις εξελίξεις.
Συγχρόνως αναφέρει ότι και τα ΙΕΚ που δημιουργήθηκαν δεν παρέχουν στους νέους που σπουδάζουν σ' αυτά τη δυνατότητα εφόσον έχουν τις ικανότητες να μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός επισημαίνει: «Σήμερα είναι φανερό ότι χρειάζεται η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή όσον αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να αναφέρεται σε ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα που θα επιτρέπουν στους νέους να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ταυτόχρονα
πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δομές μιας αξιόπιστης ενδιάμεσης βαθμίδας, με άμεση πρόσβαση χωρίς εξετάσεις, όπου όσοι την επιλέγουν να μπορούν είτε να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είτε εφόσον έχουν δυνατότητες, να μπορούν να μετακινηθούν σε επόμενη βαθμίδα, με ταυτόχρονη αναγνώριση των προσόντων που έχουν ήδη αποκτήσει.
Οι εκπαιδευτικές μονάδες πρέπει να δίνουν έμφαση στις τοπικές ανάγκες ώστε και τα παιδιά των τοπικών κοινωνιών να μην χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές της χώρας για σπουδές που ενδεχομένως δεν τους ενδιαφέρουν, αλλά και οι τοπικές
ανάγκες να ικανοποιούνται.
«Η δημιουργία μιας αξιόπιστης ενδιάμεσης βαθμίδας μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς στεγανά κινητικότητας είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των αλλαγών που απαιτεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Πρεμιέρα διαλόγου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αρχίζει αύριο ο διάλογος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου. Στη διακομματική επιτροπή δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα προεδρεύσει η Άννα Διαμαντοπούλου και θα μετέχει η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου.
Όπως επισημαίνει, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" η Άννα Διαμαντοπούλου "το πλαίσιο διαβούλευσης βάζει στο τραπέζι όλα τα μεγάλα ζητήματα του χώρου, με στόχο να ενσωματωθούν οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων".
"Ένα προς πέντε η αναλογία προσλήψεων σε δασκάλους και καθηγητές"
Η υπουργός Παιδείας διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους, τονίζοντας ότι "παρόμοια σενάρια δεν είναι μέσα στις επιλογές και τα σχέδια που συζητάει η χώρα". Υπογράμμισε, δε, πως και οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών θα υπαχθούν στην αναλογία 1 προς 5.
ΠΗΓΗ: Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ