Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΛΑΣ: Αντιδημοκρατικά οι δημοτικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο, όταν αποτελούν την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίο

Συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης είχαμε, μετά την περσινή καλοκαιρινή επιδρομή της κυβέρνησης, με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με αφορμή τον κορονοϊό, η οποία μάλιστα συζητήθηκε και στη – με τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του ΔΣ της.... ΚΕΔΕ. 
Έτσι μετά την αποψίλωση αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων και την μεταφορά τους σε επιτροπές όπου αντιδημοκρατικά οι δημοτικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο παρότι κατά κανόνα αποτελούν την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ΠΝΠ προβλέπεται ότι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις των ΔΣ που γίνονται εξαιτίας της κατάστασης μπορεί να γίνονται ακόμα και με τους μισούς δημοτικούς συμβούλους. 
Αλήθεια το επείγον της περιόδου και η προστασία της δημόσιας υγείας στον τομέα που αναλογεί στα ΔΣ & την Τοπική Διοίκηση, γιατί δεν μπορούν, αυτή την ευθύνη, να την υπηρετήσουν όλοι οι εκλεγμένοι, αλλά μπορεί να γίνεται και από τους μισούς; 
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της ότι μπορεί να αποδεχθεί την δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του ΔΣ, όμως μόνο για θέματα που είναι απαραίτητα, αφορούν τον κορονοϊό ή τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση στο βαθμό που μας αναλογεί, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε να περάσουν αποφάσεις για μια σειρά από άλλα θέματα με fast track διαδικασίες με τη σιωπή, την απουσία των Δημ. Συμβούλων, ίσως και την επιβολή πειθαρχίας, χωρίς τη ζύμωση μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων. 
Με την ίδια ΠΝΠ η κυβέρνηση δια μέσου της ΤΔ εμπαίζει τα λαϊκά στρώματα με τις αποφάσεις της. Η ΤΔ κατ’ αρμοδιότητα, κατ’ επιλογή ή κατ’ ανάγκη σηκώνει μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, λειτουργώντας όντας μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και λειψής στελέχωσης υπηρεσιών που είναι το αποτέλεσμα κυβερνητικών αποφάσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωμάτων τους. 
Η ΠΝΠ προβλέπει ότι για έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται στους Δήμους αυτοί «δύναται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματός τους να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», δηλ. από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού και απευθύνονται στη ΤΔ, όμως τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν «από μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ». Άρα πρόκειται για μια «διευκόλυνση», που όμως πίσω της κρύβει ουσιαστικά την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, αφού οι ανάγκες αυτή την περίοδο είναι αυξημένες. Δεν φτάνει λοιπόν που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζουν το 70%, δεν φτάνει που παρακρατούνται παράνομα από την κεντρική διοίκηση εδώ και δεκαετίες κονδύλια που θα έπρεπε να αποδίδονται, τώρα, η όποια χρηματοδότηση, υπολείπεται ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες. 
Βέβαια την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει κονδύλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, δίνει εκατομμύρια ζεστό χρήμα στους εκμεταλλευτές των αυτοκινητόδρομων «γιατί έπεσε η κίνηση», κάνει δώρα σε μεγαλοκαναλάρχες, θεσπίζει μέτρα προστασίας του μεγάλου κεφαλαίου, προσθέτει και νέα όπλα στο αντεργατικό οπλοστάσιο των εργοδοτών. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι «μένουμε σπίτι», αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Γι’ αυτό καταδικάζουμε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. 
Δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη, όμως αυτή πρέπει να συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και εδώ, στην περιοχή μας, στο δήμο μας αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα κι ελλείψεις. 
Απάντηση σ’ αυτά δεν μπορεί να είναι η πρόθεση – πρόταση του Δημάρχου μας για την διενέργεια εράνου και την προσφορά νοσοκομειακού & υγειονομικού εξοπλισμού προς το Νοσοκομείο Αγρινίου και την ενίσχυση τοπικών δομών υγείας. Με ελεημοσύνη δεν λύνονται τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα και μέσω αυτής δεν πρέπει να αποκρύπτονται οι υπεύθυνοι. 

Κε Δήμαρχε, 

Αν πράγματι «στεκόμαστε στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών» και αν πράγματι εκφράζουμε «ευγνωμοσύνη για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν» έστω και τώρα να απαιτήσουμε άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας, να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των μονάδων υγείας και των υγειονομικών, να γίνει προμήθεια του νοσοκομείου με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, να στηριχθούν και όχι να αποδυναμωθούν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (αγροτικά ιατρεία-Κέντρα Υγείας κλπ). 
Αυτό δεν απαλλάσσει τη Δημοτική Αρχή από τις ευθύνες που έχει, αφού όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πρωτοστάτησε για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δομών Υγείας του Δήμου μας. Η δυναμική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου το 2014 (κι αυτή μετά από απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης) για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, εκτονώθηκε με τη συνάντηση μιας επιτροπής με το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να δοθεί συνέχεια στη διεκδίκηση, με αόριστες δεσμεύσεις και τη διατήρηση της υποβάθμισης, να είναι τα ορατά αποτελέσματα. 
Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τη Δημοτική Αρχή και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να υιοθετήσουν το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που όλοι γνωρίζουμε τη συνεισφορά τους, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης της δομής. Να αποδοθεί και σ’ αυτούς το επίδομα που θα δοθεί σε όσους εμπλέκονται στις δομές υγείας και την πολιτική προστασία, να γίνει τώρα μονιμοποίηση όλων. 
Καλούμε τον Δήμαρχο Αγρινίου να προωθήσει τα αιτήματά τους και μέσω της ΚΕΔΕ, όπου συμμετέχει στο ΔΣ. 
«Μένουμε σπίτι», όμως τη λύση των προβλημάτων δεν την ψάχνουμε μέσα στο σπίτι. Οι ανάγκες μας και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. 

Απαιτούμε όσα δικαιούμαστε! 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

οι δημοτικοί Σύμβουλοι 
Παπανικολάου Τιμολέων 
Καρναβιάς Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ