Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Έχουμε κλείσει ένα μήνα καραντίνας και πάμε για τον δεύτερο για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου «αόρατου» εχθρού, όπως μας είπε και ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας όταν ανακοίνωσε τα μέτρα του εγκλεισμού των Ελλήνων πολιτών. Και εδώ...
γεννιούνται μερικά ερωτήματα:
Α) Για ποιο λόγο πάρθηκαν αυτά τα μέτρα; Η Επίσημη απάντηση του Υπουργείου υγείας είναι για να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου υιού. Είναι όμως έτσι;
Ας δούμε τα πράγματα λίγο μέσω της Ιστορίας.
Όταν το 1918 ξέσπασε η Ισπανική Γρίπη η οποία ήταν όντως θανατηφόρα, μιας και σκότωσε από 50-100 εκατομμύρια ανθρώπους, είχαν πάρει ακριβώς τα ίδια μέτρα. Και πότε ακριβώς είχαν τα περισσότερα θύματα; Όχι στο πρώτο κύμα που εγκλώβισαν τον κόσμο, αλλά στο δεύτερο κύμα του φθινοπώρου, όταν οι πληθυσμοί βγήκαν από τον εγκλωβισμό και δεν είχαν ανοσία στον υιό. Και τότε αυτός ο υιός σκότωνε την παραγωγική τάξη από 18-35 ετών, τα παιδιά δηλαδή που γύρναγαν από τα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε όμως μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαν και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τον θανατηφόρο υιό. Σήμερα που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, δεν είναι δυνατό να παίρνουμε τα μέτρα που έπαιρναν πριν εκατό χρόνια.
Ας πάμε τώρα στο 1957-58 όταν ξέσπασε η Ασιατική γρίπη. Αν και δεν ήταν τόσο φονική όσο η Ισπανική γρίπη και πάλι δεν έγινε αυτός ο χαμός που γίνεται σήμερα για έναν υιό που ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, δεν περνάει τα θύματα της εποχικής γρίπης.
Άρα λοιπόν δεν είναι αυτός ο λόγος που πάρθηκαν τα μέτρα. Ο βασικός λόγος που πάρθηκαν είναι για να μην καταλάβει ο Έλληνας πολίτης την καταστροφή που έφεραν στο Δημόσιο σύστημα υγείας οι πολιτικές των μνημονίων κατοχής καθώς επίσης και η μη βούληση του δωσίλογου πολικού συστήματος να επενδύσει πάνω στην δημόσια υγεία, αλλά να την αφήσει σε ιδιωτικά χέρια.  Χαρακτηριστική η φράση του κ. Χατζηδάκη ότι στις ιδιωτικές ΜΕΘ δίνουμε 1600 ανά κρεβάτι ενώ οι δημόσιες ΜΕΘ στοιχίζουν 250 ανά κρεβάτι. Δεν είναι και τόσο πίσω άλλωστε οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θέλει να του κλέβει τη δόξα η τρόικα, ότι δηλαδή αυτή κλείνει τα νοσοκομεία και όχι αυτός.     
Β) Είναι νόμιμα αυτά τα μέτρα ή πρόκειται για μέτρα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;
Τα μέτρα αυτά σαφώς και δεν είναι νόμιμα, ούτε όμως και η Κυβέρνηση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ήθελαν να είναι νόμιμα. Αν η Κυβέρνηση επικαλούνταν το άρθρο 48 του Συντάγματος για την επιβολή αυτών των μέτρων, τα μέτρα αυτά θα είχαν τη τυπική νομιμότητα. Όμως οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους τα άλλα κόμματα της Βουλής (κανένα δεν έθεσε αυτό το θέμα), επέβαλαν αυτά τα πλήρως αντισυνταγματικά μέτρα εγκλεισμού χωρίς τη χρήση του άρθρου 48, για να μας δείξουν ότι έτσι θα είναι η ζωή μας από δω και πέρα. Όποτε θέλουν αυτοί θα μας κλείνουν μέσα, αυτοί θα μας λένε πότε θα δουλεύουμε, αυτοί θα  κανονίζουν ποιες γιορτές και πως θα τις γιορτάζουμε, αυτοί θα κανονίζουν πότε θα πηγαίνουμε στην Εκκλησία κλπ.
Ας κάνουμε όμως μια υπόθεση εργασίας. Ας πούμε δηλαδή ότι εντάξει για να περιορίσουμε το κορωνοϊό κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Γιατί η Κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που κάνουν άλλα κράτη στο κόσμο. Όπως π.χ. η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Ρωσία από την Ευρώπη και η Ταιβάν, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και άλλες. Να κάνουμε δηλαδή μαζικά τεστ στο  πληθυσμό, να βρούμε τους φορείς του υιού και σε αυτούς να βάλουμε καραντίνα, με ευθύνη του κράτους. Δηλαδή υπηρεσία του κράτους να τους πηγαίνει τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό στο σπίτι τους. Να στηθούν έξω από τις εκκλησίες πρόχειρα ιατρικά κέντρα και οι πιστοί προσερχόμενοι να κάνουν τεστ και αν είναι φορείς να τίθενται σε καραντίνα, αν δεν είναι να εισέρχονται στην εκκλησία. Αυτό το κάνουν οι Γάλλοι. Στη Γαλλία παρότι έχουν lockdown δεν έκλεισαν οι εκκλησίες. Η κεφαλή της Εκκλησίας της Ελλάδος όμως  πάντα ήταν με τους κατακτητές και βασανιστές αυτού του τόπου πλην ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων. Ούτε τη μεταφορά του επιταφίου δεν απαίτησε έστω και χωρίς κόσμο, μόνο να βγουν οι πιστοί στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, με τα κεράκια αναμμένα  και με την απαραίτητη κατάνυξη να παρακολουθήσουν τη μεταφορά του. Ούτε αυτό. Τόσο πολύ διεφθαρμένη και δωσίλογη είναι. Αν τα έκαναν αυτά όμως ο λαός δεν θα φοβόταν, θα έπαιρνε απάνω του και κανείς δεν ξέρει που θα έβγαινε για το καθεστώς. Η λογική που μπήκε το lockdown, να βγαίνουν και να μιλάνε όλοι με μάσκες, είναι ακριβώς για να τρομάξει ο κόσμος.
Όμως έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας ως λαός. Το 2010 ανεχτήκαμε την κατάλυση του Συντάγματος παραχωρώντας άνευ όρων και αμετάκλητα την Εθνική μας Κυριαρχία, για την οποία τόσο αίμα είχε χυθεί από τους παππούδες και τους πατεράδες μας. Κανένας δεν κουνήθηκε και όσοι μιλάγανε για αυτό, έλεγαν ότι είναι γραφικοί  και  ότι δεν ξέρουν τι λένε. Λογικό είναι τώρα να μην λογαριάζουν κανένα και να κάνουν ότι θέλουν γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το σύνταγμα. Άρα στο όνομα του κορωνοϊού θα δεχθούμε τη σημερινή καταπάτηση του Συντάγματος και στο οποιοδήποτε άλλο όνομα στο μέλλον θα δεχτούμε κι άλλα σκληρότερα αντισυνταγματικά μέτρα. Με αυτό τον τρόπο μας έδειξαν ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα και ότι τα μόνα δικαιώματα που μπορούμε να έχουμε είναι αυτά που θέλουν να μας αναγνωρίσουν αυτοί ή αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε μόνοι μας.
            Γ) Ένα άλλο ερώτημα είναι τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει περισσότερο η οικονομία  μετά το Lockdown. Ο ΟΟΣΑ μιλάει για μείωση του ΑΕΠ κατά 35%. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα θα υποστεί μια μείωση της τάξης του 40% περίπου. Ένα εισόδημα που είδη είναι ελλειμματικό κατά 20% των ανελαστικών δαπανών. Πόσες από τις επιχειρήσεις αυτές που έκλεισαν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν και να σταθούν στα πόδια τους. Και μην αναφερθεί κανείς στα δωράκια των 800 ευρώ και στα 600 ευρώ μέσω ΚΕΚ στους επιστήμονες, γιατί αυτά είναι αστεία τα ποσά. Η πτώση του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2019 ήταν 5 δις. Όλα αυτά τα μέτρα είναι κοντά στα 4, άρα ούτε το έλλειμμα του 4ου τριμήνου του 2019 δεν καλύπτουν. Η χώρα θα είναι όπως ήταν όταν βγήκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1944 και όποιος πιστεύει το αντίθετο βρίσκεται σε άλλο κόσμο και όχι στο γήινο
            Ήδη στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου άρχισαν να παίρνουν μέτρα στήριξης της οικονομίας τους ρίχνοντας φρέσκο χρήμα μέσω της κυβέρνησης τους ώστε μετά την άρση των μέτρων να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
            Μερικά παραδείγματα είναι:
Α) Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ:

            Στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε ότι η FED η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά το μήνα Μάρτιο κάνει ένα άλμα από τα 4,1 περίπου τρις πάει στα 6,3 τρις. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ με 2,2 τρις. Πως ακριβώς έγινε αυτό; Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ειδικά ομόλογα που δεν παίζονται στις διεθνείς αγορές, τα έδωσε στη  FED η οποία έκοψε το αντίστοιχο χρήμα για την κυβέρνηση και κρατάει τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της μέχρι να τα επιστρέψει  η Κυβέρνηση. Όταν και όποτε μπορέσει χωρίς τόκο. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το πακέτο πάει στα νοικοκυριά  Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε σε κάθε ενήλικο από 1200 δολάρια και σε κάθε ανήλικο 500 δολάρια. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια στις ΗΠΑ θα πάρει 3400 δολάρια για το μήνα Μάρτιο. Ένα άλλο μεγάλο πακέτο πήγε στην κατασκευή υποδομών δημόσιας υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ δεν έχουν δημόσιο σύστημα υγείας. Το υπόλοιπο από το πακέτο πάει στην κατασκευή γενικών υποδομών (δρόμων κλπ). Είδη το Κογκρέσο έχει εγκρίνει και δεύτερο πακέτο. 
Β) Η Κυβέρνηση του Καναδά:
       *είναι σε εκατ. Δολ. Καναδά.
            Εδώ βλέπουμε ότι εκτινάσσεται η χορήγηση χρήματος μέσα στο Μάρτη, από τα 120 δις στα 280 δις, μόνο για το Μάρτιο. Ο τρόπος είναι ο ίδιος που το κάνει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα παράγει το χρήμα που το παίρνει η Κυβέρνηση μέσω ειδικών ομολόγων και το ρίχνει στην Οικονομία. Με τη διαφορά ότι επειδή η οικονομία του Καναδά έχει καταντήσει συνοδευτική των ΗΠΑ στα πλαίσια της NAFTA αυτή η χρηματοδότηση ενεργεί και υπέρ των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά και θα πρέπει να το δουν και να το λύσουν μόνοι τους οι Καναδοί.
Γ) Η Κυβέρνηση της Ο.Δ. της Γερμανίας: 

            *είναι σε εκατ. Ευρώ
            Και ερχόμαστε στη φίλη και εταίρο μας Γερμανία. Η Deutsche Bundesbank είναι μέρος του Ευρωσυστήματος που είναι και η δική μας Τράπεζα της Ελλάδος. Τι ακριβώς βλέπουμε σε αυτό το γράφημα; Η Γερμανική κεντρική τράπεζα κόβει συνέχεια χρήμα και τροφοδοτεί την κυβέρνηση. Τον Ιανουάριο του 2020 έχει πέσει στα 1,7 τρις ευρώ. Τον Φεβρουάριο ανεβαίνει κατά 14δις ευρώ στα 1,714 δις ευρώ. Κοιτάξτε το μεγάλο άλμα που κάνει κατά το μήνα Μάρτιο και πριν ακόμα ψηφιστεί το μεγάλο πακέτο των 750 δις ευρώ. Φτάνει τα 1,864 δις ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για 150 δις ευρώ χρηματοδότηση της Deutsche Bundesbank στην Κυβέρνηση της Γερμανίας για να μπορέσει να ανταπεξέρθει.
            Πως γίνεται αυτό. Η γερμανική Κυβέρνηση για μια σειρά νομικούς λόγους λειτουργεί δημοσιονομικά μέσω μια κρατικής εταιρίας της KFW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Η KFW είναι μία τράπεζα επενδύσεων, όπως είχαμε εμείς παλιά την ΕΤΒΑ. Η KFW ήταν αυτή που έδωσε τα πρώτα δάνεια στο πρώτο μνημόνιο πριν την σύσταση του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και αναλάβει αυτός τη χρηματοδότηση των μνημονίων στην Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που δεν μας χρηματοδότησε απ’ ευθείας όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τι κάνει δηλαδή η Γερμανική Κυβέρνηση. Εκδίδει ειδικά ομόλογα τα δίνει στην KFW. Τις εγγυήσεις αυτές η KFW τις δίνει στην Deutsche Bundesbank και αυτή με τη σειρά της δημιουργεί Ευρώ που το δίνει στην KFW και η KFW με τη σειρά της τα δίνει στη Κυβέρνηση που τα χρησιμοποιεί σε όποια παρέμβαση στην οικονομία της θέλει να κάνει. Δεν εκδίδει ομόλογα για να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά, αλλά για να πάρει τσάμπα χρήμα από την Κεντρική της τράπεζα. Τα ομόλογα αυτά  δεν διακινούνται στη διεθνή αγορά για να έχει προβλήματα η Γερμανική Κυβέρνηση. Εδώ θα είμαστε για να δούμε που ακριβώς θα φτάσει αυτός ο δείκτης της Γερμανίας.
            Και εδώ βέβαια γεννάται ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Η Γερμανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης και η Deutsche Bundesbank δεν είναι μέλος του Ευρωσυστήματος; Επιτρέπεται μια Κεντρική Τράπεζα να κόψει χρήμα και να χρηματοδοτήσει εμμέσως ή αμέσως την Κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πολιτική αυτού του ύψους;
            Η απάντηση βρίσκεται στη ΣΛΕΕ και συγκεκριμένα στο 4ο Πρωτόκολλο. Αυτό το πρωτόκολλο αναφέρεται στο Σύστημα Ευρωπαϊκών Τραπεζών.  Συγκεκριμένα στο άρθρο 14 Παρ. 4. Τι ακριβώς λέει αυτό το άρθρο:  «14.4. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελούν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο παρόν καταστατικό, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων, ότι οι λειτουργίες αυτές παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του ΕΣΚΤ. Οι εν λόγω λειτουργίες εκτελούνται υπ’ ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ΕΣΚΤ». Άρα λοιπόν η χρηματοδότηση που κάνει η Deutsche Bundesbank είναι εθνική λειτουργία εκτός καταστατικού του ΕΣΚΤ.
            Ας πάμε τώρα στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Σε ποιον πρέπει να υπακούει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας της ευρωζώνης; Στο ΔΣ του ΕΣΚΤ ή στη Κυβέρνηση της χώρας και το Κοινοβούλιο; Την απάντηση τη δίνει το άρθρο 35 παρ. 3 του ιδίου πρωτοκόλλου. Τι λέει αυτό το άρθρο: «35.3. Η ΕΚΤ υπόκειται στο καθεστώς ευθύνης που προβλέπεται στο άρθρο 340 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ευθύνονται σύμφωνα με το οικείο εθνικό τους δίκαιο.» Τι μας λέει αυτό το άρθρο. Ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι υπό την άμεση εποπτεία του Κοινοβουλίου και του συντάγματος της χώρας του. Άρα όλα αυτά που μας λένε δέκα χρόνια τώρα ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το δανείζονται συνέχεια είναι ένα τεράστιο ψέμα. Το κάνουν μόνο και μόνο για να συνεχίζει να υπάρχει η ΕΕ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τον Ελληνικό Λαό και φυσικά για τα δωράκια που έχουν απ’ έξω γιατί όλοι το ξέρουν ότι μπορεί να γίνει έτσι η χρηματοδότηση της οικονομίας μας. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός, ότι ενώ ξέρουν πως χρηματοδοτείται η Γερμανία, αυτοί να το ανέχονται και να μην κάνουν το ίδιο.
            Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα το έκανε. Έκοβε χρήμα και το έδινε στις τράπεζες για να κερδοσκοπούν με χρεόγραφα του εξωτερικού. Αρκεί να δει κανείς τους ισολογισμούς της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος:
Στους τρεις αυτούς ισολογισμούς  που είναι δειγματοληπτικοί, σε όλα τα έτη υπάρχουν αυτές οι εγγραφές, στους λογαριασμούς τάξης υπάρχει μια εγγραφή που λέει: 4. Περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ασφάλεια για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα: Τι βλέπουμε εκεί: Η Τράπεζα της Ελλάδος δημιούργησε χρήμα από το 0 και το έδωσε στις τράπεζες για να κερδοσκοπήσουν. Τα ποσά που δημιούργησε είναι 191.524.930.187 το 2012, 58.286.098.571 το 2013 και 22.703.376.538 το 2014. Με τι εγγύηση το έκανε; Με ειδικά ομόλογα που εξέδιδε η Ελληνική Κυβέρνηση. Δηλαδή ότι έκανε η Bundesbank για την Γερμανική Κυβέρνηση το έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις Τράπεζες. Γιατί λοιπόν να μην το κάνει για την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να στηρίξει χωρίς δάνεια από το 2010 την Ελληνική Οικονομία; Γιατί να χρειαστεί να κοπούν συντάξεις, μισθοί, να κλείσουν επιχειρήσεις, να φορτωθεί ο κόσμος δάνεια, να φύγουν τα παιδιά στο Εξωτερικό, να πουληθεί η πατρίδα, να διαλυθεί το Σύστημα Υγείας και να έχουμε σήμερα όλα αυτά τα τραγελαφικά; Την απάντηση μπορεί να την δώσει ο καθένας μας με λίγη σκέψη.
 ΒΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΕΣΣ ΕΠΑΜ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ