Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το τριήμερο αυτό (13-15/12) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα. Άνεμος «ανάπτυξης και ευημερίας» φυσά στην περιφέρεια με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργία πανελλαδικά, τους μεγάλους δείκτες φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, της μετανάστευσης των νέων και των «λουκέτων». Ποιους αφορά όμως αυτό το συνέδριο και ποιους στόχους εξυπηρετεί;
Καταρχήν αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ η οποία ενώ νομοθετεί με.... ταχύτατους ρυθμούς σωρεία αντιλαϊκών μέτρων για να κλείσει την «τρίτη αξιολόγηση», ενεργοποιεί άρον άρον τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμού βγάζοντας στο σφυρί σπίτια λαϊκών οικογενειών, ξεπουλά τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, πουλώντας τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, προσπαθεί να περάσει νόμο κατάργησης των απεργιών για τα πρωτοβάθμια σωματεία και απαλλαγής των εργοδοτών από την αποζημίωση των εργατικών ατυχημάτων, παράλληλα περιοδεύει ανά την Ελλάδα πλασάροντας το αφήγημα της εξόδου στις αγορές και της «Ανάπτυξης». Έτσι πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υφυπουργός παιδείας Γ. Βαξεβανάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη έρχονται μαζικά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να μας δώσουν τη συνταγή...

Πρόκειται για το αφήγημα μιας ανάπτυξης που επιχειρεί να δώσει το έναυσμα για ένα ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα του φυσικού και δημόσιου πλούτου σε κάθε λογής «επενδυτές», που όπως έχει φανεί βασίζεται στην ελαστική, κακοπληρωμένη εργασία, στις δήθεν κοινωνικές επιχειρήσεις που βαφτίζουν τους ανέργους επιχειρηματίες, μιας ανάπτυξης που στηρίζεται στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που μοιράζονται κατά προτεραιότητα στους «ημέτερους» και κυρίως στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου έναντι των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών. Η Ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από κοντά της οι Περιφέρειες είναι εμποτισμένη με το πνεύμα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς στο πλαίσιο του μοντέλου για τις επιχειρήσεις, την εργασία και την αγροτική παραγωγή που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο παγκόσμιος καπιταλισμός.

Το συνέδριο αφορά πάνω απ’ όλα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που βραβεύτηκε μάλιστα ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017 και διοργανώνει το συνέδριο μαζί με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, προωθώντας αυτή ακριβώς την πολιτική. Ευαγγελίζεται την ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στις επιδοτήσεις από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και την «έξυπνη επιχειρηματικότητα». Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλει την σκληρή λιτότητα, τα μνημόνια την υπερφορολόγηση και την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας επιστρέφει ως «ευεργέτης» και δίνοντας πολύ λιγότερα από όσα απομυζεί από τον ελληνικό λαό κατευθύνει μια χρηματοδότηση στοχευμένη σε τομείς που προκρίνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και όχι εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη ο δοκιμαζόμενος λαός. Και όλα αυτά συγκροτώντας την «Συμμαχία για την Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα» που είναι ακριβώς οι φορείς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να «διαχειριστούν» με το αζημίωτο τις όποιες επιδοτήσεις, να διεκδικήσουν απαλλαγές και ελαφρύνσεις για τα κέρδη τους, και να εκμεταλλευτούν τις νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση και η προσπάθεια για άμεση σύνδεση και υπαγωγή της έρευνας που παράγουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα στις ανάγκες των επιχειρήσεων μέσα από το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια με καθηγητές του Παν. Πατρών, εκπροσώπους ινστιτούτων και παραγωγικούς φορείς. Ζητούμενο είναι η στροφή της έρευνας στις ανάγκες ιδιωτικών εταιριών, χωρίς οι ίδιες να χρειάζεται να πληρώνουν για έρευνα και τεχνολογία. Αποτέλεσμα θα είναι η τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών και της έρευνας με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς, και μακροπρόθεσμα η επιβίωση σχολών και τμημάτων μόνο στο βαθμό που θα εξασφαλίζουν επιδοτούμενα προγράμματα και πρότζεκτ μαζί με επιχειρήσεις. Αυτοί που θα την πληρώσουν για άλλη μια φορά είναι οι φοιτητές που θα δουλεύουν με ασφυκτικούς ρυθμούς, για ένα κομμάτι ψωμί, για να κερδίζουν επιχειρήσεις και μεγαλοκαθηγητές.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνεργοι, η ημιαπασχολούμενοι, οι φοιτητές και οι νεολαίοι δεν έχουν να κερδίσουν από τα επιχειρηματικά σχέδια Περιφερειών-Κυβέρνησης και Ε.Ε. Ελάχιστες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τις επιδοτούμενες δράσεις και σχεδόν όλες με ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος διαπλοκής μια νέα οδός υποσχέσεων για εύρεση εργασίας ή επιδοτήσεων, ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους.

Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση εκφράζει την συνολική αντίθεσή της στο «επιχειρησιακό όραμα» της ΠΔΕ, της κυβέρνησης, των περιφερειαρχών. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας για τους νέους, η αύξηση μισθών και συντάξεων θα έρθει μόνο σε ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, με τον διαρκή αγώνα για διαγραφή του χρέους και κατάργηση των μνημονίων, την απαίτηση για αποκατάσταση των εργατικών κατακτήσεων, την διεκδίκηση για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, με ένα συνολικό σχέδιο για ενίσχυση της παραγωγής σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ