- Από τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ – Δείτε παραδείγματα:
- Ετοιμάζουν τον νέο φόρο κατοχής στα ακίνητα ώστε να πληρώσουμε στην Εφορία τα ίδια και περισσότερα από όσα πληρώνουμε και εφέτος με... τον ΕΝΦΙΑ
- Ο νέος φόρος θα καλύψει την τρύπα που ανοίγει μετά την μείωση των αντικειμενικών αξιών
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς αναγκάζεται να εφαρμόσει την απόφαση για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ότι όμως και να αποφασίσουν υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει, και αυτό είναι τα έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ που αποφέρει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ. Όλα δείχνουν πως καταλήγουν στην φορο-επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ας δούμε βήμα προς βήμα τις αλλαγές στους φόρους των ακινήτων. Το πρώτο δεδομένο που δεν αλλάζει με τίποτα είναι πως κάθε χρόνο η Εφορία πρέπει να μαζεύει 2,65 δισ. ευρώ. Το δεύτερο δεδομένο είναι πως αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες, προς τα κάτω. Η μείωση στις αντικειμενικές αξίες θα σημάνει απώλειες εσόδων εως και 600 εκατομμύριων. Σύμφωνα λοιπόν με την Ημερησία τη νέα χρονιά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ όμως μόνο στο όνομα.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο φόρο, τον φόρο κατοχής στα ακίνητα. Ο φόρος αυτός θα ''πατάει'' στα πρότυπα του σημερινού συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ ή έναν φόρο σαν τον ΦΜΑΠ που ίσχυσε στην Ελλάδα από το 1997 μέχρι και το 2013. Η τρύπα λοιπόν από τις αντικειμενικές θα καλυφθεί με αναπροσαρμογή των συντελεστών πάνω στους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα ακίνητα. Δηλαδή κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα, έστω κι αν δουν τις αντικειμενικές αξίες να είναι σημαντικά μειωμένες στην περιοχή τους.
Γιατί ετοιμάζουν τον φόρο κατοχής – Διαβάστε παραδείγματα
Σήμερα ο φόρος υπολογίζεται σήμερα ανά ακίνητο με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο το οποίο κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από την τιμή ζώνης. Οι αντικειμενικές τιμές έχουν μοιραστεί σε μια λίστα και σε κάθε κλιμάκιο αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου. Έτσι, αρκεί και μια μικρή μείωση στην τιμή ζώνης ώστε ο ΕΝΦΙΑ να πέσει κατά 30%.
Απόδειξη είναι τα εξής παραδείγματα:
1. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2200 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογιζόταν μέχρι τώρα με 6 ευρώ το τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης του πλήρωνε 600 ευρώ. Μετά την αλλαγή, η τιμή ζώνης αναπροσαρμόζεται από τα 2200 στα 1760 ευρώ. Με την υφιστάμενη κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ο φόρος μειώνεται από τα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 4,5 ευρώ ανά τ.μ και ο ιδιοκτήτης γλιτώνει 150 ευρώ φόρο
2. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ η οποία αποφασίζεται να αυξηθεί κατά 10%. Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μετά την αύξηση, ο φόρος θα υπολογίζεται με 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με 80 ευρώ
Πηγή Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...