Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης: Για την σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, περιφερειακού συμβούλου (Π.Ε. Αιτ/νίας) με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας» 
Αγρίνιο 24-9-2014 
ΘΕΜΑ «Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Τελικά τι ακριβώς θέλουμε;» 
 Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη στην Αιτωλοακαρνανία για να επιβλέψει τις εργασίες στην Ιόνια Οδό, αλλά και για να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς την πορεία έργων, ετέθη σε συζήτηση το...
ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
Απαντώντας σε προηγούμενη πρόσκληση του Υπουργού για κατάθεση πρότασης από Περιφέρεια και Δήμο Αγρινίου (βλ. δηλώσεις κ.Υπουργού την 21-6-2014), ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ζήτησε άμεσα να μπει μπροστά τουλάχιστον μια προκαταρτική μελέτη, με βάση την πρόταση που έχει γίνει από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να μπορεί από εκεί και ύστερα «ξέροντας για τι ακριβώς συζητάμε» να προχωρήσει η μελέτη και η ένταξη του έργου.
Βασικό επιχείρημα των φορέων της πόλης είναι ότι η σύνδεση του Αγρινίου αποτελεί τμήμα του δρόμου Πλατυγιάλι, Ιόνια Οδός, Αγρίνιο, Καρπενήσι, Λαμία που έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Επισημάνθηκε δε ότι θα πρέπει άμεσα το έργο να υλοποιηθεί  αφού η ολοκλήρωση του θα μετατρέψει το Αγρίνιο σε σημαντικό εμπορικό και μεταφορικό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας , ενώ ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι είναι θετική η χρονική συγκυρία (με το ξεκίνημα του ΣΕΣ) και η ταύτιση απόψεων  και με τους γειτονικούς νομούς.
Αίφνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν.Υφαντής, έσπευσε να διαφωνήσει προκρίνοντας την ανακατασκευή της υφιστάμενης Ε.Ο από Κεφαλόβρυσο προς Αγρίνιο, ακυρώνοντας έτσι την τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου και προτείνοντας μια «λύση» στα πλαίσια του «μπαλώματος».
Η αίσθηση που δημιουργείται εύλογα είναι ότι υπάρχει διαφωνία ως προς το θέμα και θύμα της διαφωνίας είναι το ίδιο το Αγρίνιο και οι κάτοικοί του, αφού επιδεικνύεται ακόμη μια φορά δυστοκία στην λήψη πρωτοβουλιών για την πολυπόθητη και πολύ-επικαλούμενη ανάπτυξη, που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άρση της απομόνωσης που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης ου Αγρινίου.
Θα πρέπει αν επισημανθεί στο σημείο αυτό, ότι ανάπτυξη χωρίς πλήρη και σύγχρονη οδική σύνδεση δεν υπάρχει και ότι με «μπαλώματα» δεν αίρεται η απομόνωση που βιώνει η πόλη του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.  
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για τον πρόσθετο λόγο ότι με τέτοιες ενέργειες δίνεται η εντύπωση (ορθώς ή εσφαλμένως θα δείξει) ότι «μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας», ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης κατέθεσε στη γραμματεία του Π.Σ επερώτηση  εκθέτοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την άστοχη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Υφαντή ενώ κατέληξε στα εξής ερωτήματα :  
1)   «Η κατατεθείσα άποψη του κ.Αντιπεριφερειάρχη αποτυπώνει και τις απόψεις του κ.Περιφερειάρχη επί του θέματος ή όχι;
2)      Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σχετικά με το μείζον αυτό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Αγρινίου και όχι μόνο;
3)      Σκοπεύετε να καταθέσετε συγκεκριμένη πρόταση , όπως έχετε ήδη κληθεί από τον Ιούνιο του 2014 και ποια είναι αυτή;
4)      Η ΠΔΕ θα συνδράμει την πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου και του ΤΕΕ Αιτ/νίας για το εν λόγω θέμα και ποιο τρόπο;
5)      Έχετε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του έργου και την αμεσότητα επίλυσης του προβλήματος της μη σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και πώς σκοπεύετε να ανακτήσετε το χαμένο χρόνο;
Παρακαλώ για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων στο επόμενο Π.Σ ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της ΠΔΕ την πραγματική θέση της Περιφερειακής Αρχής επί του θέματος, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζητήσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων (Δήμος Αγρινίου, ΤΕΕ Αιτ/νίας, Υπουργείο κλπ)».

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις του κ.Περιφερειάρχη για το θέμα.

Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ