Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση για τη Μελισσοκομία Μ.Τριανταφύλλου ΣΥΡΙΖΑ

Δραματική μείωση του αριθμού των μελισσών του νομού Αιτωλοακαρνανίας
Στο κοινοβούλιο, με ερώτηση της κυρίας Τριανταφύλλου, το θέμα της δραματικής μείωσης του αριθμού των μελισσών στο νομό μας.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έφτασε στο 53%, μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Στο νομό μας φέτος, είναι ζήτημα αν θα έχουμε το 10% της περσινής παραγωγής.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως το Κέντρο Μελισσοκομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος χρειάζεται την βοήθεια...
εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, για την καταγραφή του πληθυσμού των μελισσών, ώστε να προταθούν αντίστοιχες λύσεις και ρωτάει  αν υπάρχει σχέδιο δράσης, για το έτος 2014 και έπειτα, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό να παρακολουθείται ο πληθυσμός η υγεία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:  Δραματική μείωση του αριθμού των μελισσών του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανεξήγητη εξαφάνιση μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έφτασε στο 53%, μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πρόσφατα οι παραπάνω ειδήσεις έμοιαζαν κάτι μακρινό γιατί δεν είχαν μετρηθεί σημαντικές απώλειες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, το ποσοστό μείωσης του πληθυσμού των μελισσών μεγαλύτερο από αυτό της Ευρώπης και της Αμερικής.«Στο νομό μας φέτος, είναι ζήτημα αν θα έχουμε το 10% της περσινής παραγωγής, ίσως να έχουμε και 0%».
Το πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνουν οι μέλισσες είναι η επικονίαση, δηλαδή η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης και μετά το μέλι. Από την επικονίαση εξαρτάται απόλυτα το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Όμως αυτό το τόσο πολύτιμο και ωφέλιμο έντομο απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας. Μαζί με τις μέλισσες, τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα απειλούν και τη διατροφή μας.
Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση οργάνωσης Greenpeace, η απαγόρευση αυτών των φυτοφαρμάκων θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεσματικό βήμα για την προστασία των μελισσών, οι οποίες έχουν ζωτική σημασία για το οικοσύστημα και τη διατροφή μας, ειδικά σε χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα.
Άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι αυτός της γενικότερης μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τέλος, φετινός παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι οι πολύ κακές φετινές καιρικές συνθήκες με συνεχείς βροχές, ειδικά την Άνοιξη, που δεν άφησαν τα μελίσσια να πάρουν ανάσα και μάλιστα με σφοδρές καταιγίδες στα ορεινά.
Η κατάσταση πλέον στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει περιέλθει σε ανησυχητικά επίπεδα για τον τομέα της μελισσοκομίας.
Ο χρόνος άρχισε να κυλάει αντίστροφα, και η πολιτική του αντίστοιχου Υπουργείου πρέπει να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή, η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
Επειδή , η μείωση του πληθυσμού των μελισσών, μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της γεωργίας, και κατ΄ επέκταση την αγροτική ανάπτυξη, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού
Επειδή, το Κέντρο Μελισσοκομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος χρειάζεται την βοήθεια εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, για την καταγραφή του πληθυσμού των μελισσών, ώστε να προταθούν αντίστοιχες λύσεις
Επειδή,  η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων  (EFSA) έχει αναγνωρίσει την υψηλή τοξικότητα των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες
Επειδή, το Υπουργείο προωθεί με επιχορήγηση την βελτίωση , παραγωγή και εμπορία των προϊόντων της μελισσοκομίας αλλά στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ευρέως τρία από τα εντομοκτόνα της ομάδας των νεονικοτινοειδών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Η  πολιτική του Υπουργείου, είναι προσανατολισμένη, σε αντίστοιχο πρόγραμμα για την  απόσυρση από την αγορά φυτοφάρμακων που σκοτώνουν τις μέλισσες, ώστε να  προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον;
2.       Για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών και της γεωργικής παραγωγής, η πολιτική του Υπουργείου θα προχωρήσει, σε ολική απαγόρευση και όχι σε μερική, όλων των φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.
  1. Υπάρχει αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης, για το έτος 2014 και έπειτα, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, και κατ΄ επέκταση και σε άλλους νομούς, με σκοπό να παρακολουθείται ο πληθυσμός η υγεία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών;
  2. Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους χρήστες εντομοκτόνων της ομάδας των νεονικοτινοειδών που δεν ακολουθούν την ορθή χρήση τους, και αν ναι, ποιες ήταν ;
Η ερωτώσα Βουλευτής
                                     Τριανταφύλλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ