Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται και νέα μείωση μισθών σε καθηγητές και υπαλλήλους δημοσίου


Μια και ξαναέρχεται η Τρόικα, ξαναέρχεται και ο καιρός να πούμε μερικά πράγματα που μπορεί να φανούν εξωφρενικά, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια: έρχεται και νέα μείωση μισθών:
Ως γνωστόν η εξίσωση του βασικού μισθού σε δημόσιο -ιδιωτικό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αυτά που γράφονται για μειώσεις μόνο στους ΥΕ και τους ΔΕ και ειδικό μισθολόγιο που θα αναβαθμίσει τους εκπαιδευτικούς είναι μπούρδες.
Οι μισθοί στο δημόσιο καθορίζονται με βάση τον εισαγωγικό μισθό ΥΕ που σήμερα είναι 780 (μικτά φυσικά). Για τους ΠΕ προσδιορίζεται αν πολλαπλασιαστεί το 780 με συντελεστή 1,4 και μετά με προσαύξηση 10% ως 20% ανά κλιμάκιο. Έτσι βγαίνουν οι σημερινοί μισθοί.

Δείτε το άρθρο 13 του μισθολογίου.

Αν τα πράγματα μείνουν έτσι και αλλάξει μόνο ο βασικός μισθός -και συμπαρασύρει και τους άλλους, μιλάμε για Αρμαγεδδώνα. Στον Ε βαθμό έχουμε πάνω από 200Ε μείωση. Αν τώρα τα πράγματα μείνουν έτσι και ο βασικός μισθός υπολογιστεί όπως λέει το Βήμα (γύρω στα 680Ε γιατί το δημόσιο έχει 12 και όχι 14 μισθούς), πάμε για μειώσεις της τάξης των 100Ε περίπου.

Ακόμα και αν πάνε σε ειδικό μισθολόγιο για την εκπαίδευση, η πρόσδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τον ενιαίο πλέον βασικό μισθό σε δημόσιο -ιδιωτικό είναι δεδομένη, ακόμα και αν αλλάξει ο συντελεστής υπολογισμού για να περιοριστούν οι απώλειες. Το πιο απλό πράγμα να γίνει σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι να υπάρξει κάποιο μπόνους το οποίο θα διατηρεί το μισθό στα τωρινά επίπεδα (ή και ελάχιστα παραπάνω), το οποίο θα δίνεται μετά από αξιολόγηση. Και εδώ η ουσία δεν αλλάζει: ο μισθός θα έχει μειωθεί και μετά ότι καταφέρει ο καθένας, ενώ η κυβέρνηση θα λέει ότι δίνει και αυξήσεις...

Πιστεύουμε ότι και πολιτικά, ακόμη και με το τωρινό χάλι της κυβέρνησης, είναι εφικτό να περάσει κάτι τέτοιο από τη βουλή, και για το λόγο ότι έντεχνα -και με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ που δε θέλει στην πραγματικότητα να ανοίξει την πολιτική κουβέντα για το ύψος των μισθών, η όλη συζήτηση γίνεται για φοροελαφρύνσεις και διάφορα άλλα δευτερεύοντα που αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη (ἠ την "επανεκκίνηση"της οικοδομής) και όχι όσους έχουν διαλυθεί από την κρίση, που έτσι και αλλιώς κατ' ουσίαν χεσμένους τους έχουν όλοι... Άλλωστε και το κίνημα απουσιάζει, και στην τελική τι είναι να κοπεί και λίγο ο μισθός στο δημόσιο για να ξεμπλέξουμε με την Τρόικα.


Νομίζουμε ότι πρέπει να ανοίξει αυτή η κουβέντα στους υπαλλήλους του δημοσίου και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, από το μαχητικό τμήμα του συνδικαλισμού και να χτυπηθεί ο κανιβαλισμός και η βλακεία, να συνεχιστεί η κόντρα για να μην περάσει η αξιολόγηση (αρχής γενομένης από το νέο γύρο της αυτοαξιολόγησης) και να τεθείν ξανά το θέμα των αυξήσεων. Το εργατικό κίνημα δε μπορεί να διεκδικεί ούτε μπόνους, ούτε φοροαπαλλαγές, ούτε δωρεάν γεύματα, αλλά αυξήσεις στους μισθούς. Και ό,τι βγει!
Π.Φ.

1 σχόλιο :

  1. Έτσι κατάντησαν την πατρίδα, την Ελληνική οι αετονύχηδες και οι μακρυχέρηδες πολιτικατζήδες.
    Χρόνια τώρα, ολόκληρη η πολιτική και η κοινωνική ζωή της Πατρίδας βοθρίζεται στα σκάνδαλα.
    Υπουργοί-επιχειρηματίες, δηλώνουν πλούσιοι στο πόθεν «αίσχος» τους.
    Πατριδέμποροι διαπραγματεύονται την Πατρίδα ρίχνοντάς τους στην ανεργία και την φτώχεια τον λαό.
    Ο ΕΡΓΑΤΗΣ, μεροδούλι μεροφάι, κάθε μέρα στο δρόμο αξημέρωτα, κάνει το σκατό του παξιμάδι και κοιτάζει πως θα τα φέρει βόλτα, κάνοντας δυο και τρεις δουλειές
    Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, μισθοσυντήρητος, φυτοζωεί, μουτζουρώνοντας χαρτιά .
    Ο ΑΝΕΡΓΟΣ, στοιβάζεται στην ουρά για μια πρόσκαιρη απασχόληση.
    Ο ΝΕΟΣ, μισεί το σχολείο, το πανεπιστήμιο, που τον μισεί.
    Οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ανήμποροι, πια, να εκπαιδεύσουν.(με τρεις κι εξήντα για την παιδεία, τι εκπαίδευση να κάνουν;)
    Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ, ψωμοζεί με μια σύνταξη και αν προλάβει να την πάρει, τη σύνταξη, τα λεφτά έχουν τελειώσει την πρώτη βδομάδα.
    Δίκαιη τιμωρία ζητά ο λαός, όχι εκδίκηση.
    Τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς.
    Τους φακελάκηδες όλων των δημοσίων υπηρεσιών.
    Τους κηφήνες, που διοικούν τους Οργανισμούς με τις παχυλές αμοιβές.
    Και συ λαέ βασανισμένε τα ανέχεσαι όλα αυτά;
    Να σου κλέβουν το ψωμί και τη σύνταξη;
    Να σε περιφρονούν και να σε θεωρούν μια ψήφο;
    Να σε ταπεινώνουν;
    Να σε λοιδορούν οι κηφήνες όλων των ειδών;
    Οι Σαλονάτοι της διανόησης;
    Οι δημοσιογράφοι της αγράμματης πένας!
    Οι τραπεζιτοαγιογδύτες και τα χρυσοκωλόπαιδά τους (golden boys);
    Όλοι αυτοί έδωσαν αντιπαροχή την Ελλάδα;
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
    Γίνε Λαός-Δήμος, που την πόλη δυναμώνει. Γίνε Πολίτης-Οπλίτης της Δημοκρατίας σου. Διεκδίκησε και πάρε πίσω, το δίκιο σου, την περηφάνια σου και την αξιοπρέπειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ