Του Σωτήρη Σιδέρη
Την προβληματική διαχείριση των διαφορών με την Αλβανία και τη στασιμότητα, που σταδιακά μετατρέπεται σε αρνητικό κλίμα, με την Τουρκία, επιβεβαίωσαν οι επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους ηγέτες των δύο χωρών, κυρίους Έντι Ράμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αίσθηση προκαλεί η εμπλοκή των Τιράνων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γεγονός που προοιωνίζεται μια πιο πολύπλοκη κατάσταση στα Βαλκάνια. Παράλληλα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ίχνος ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της, ουσιαστικά χαμένη στην αντιπαράθεση μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους Σαμαρά και Βενιζέλο, να υπογράφουν ωστόσο...
τη στρατηγική έντασης, θέτοντας τη χώρα στη διάθεση των ΗΠΑ και των βαλτικών χωρών στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.
τη στρατηγική έντασης, θέτοντας τη χώρα στη διάθεση των ΗΠΑ και των βαλτικών χωρών στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.
Στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπήρξε μια δύσθυμη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συμφωνία για την πραγματοποίηση εντός του προσεχούς Νοεμβρίου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, κάτι που πιεστικά ζήτησε ο Ερντογάν. Η Τουρκία είχε ζητήσει την πραγματοποίηση του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά η Αθήνα αρνήθηκε. Η Άγκυρα είχε επανέλθει παρασκηνιακά και υπήρξε μια, κατ’ αρχάς, άτυπη συμφωνία για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου στις αρχές του 2015. Ωστόσο ο Ερντογάν, αλλά και ο Νταβούτογλου, μάλλον για εσωτερικούς λόγους, καθώς η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα, έθεσε το θέμα στον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουαλία, πρότεινε τον Νοέμβριο και η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε. Όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία, ενώ φαινομενικά θέλει να επισπευστεί η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές στο προηγούμενο Συμβούλιο, στην ουσία θέλει να προχωρήσει στα μεγάλα θέματα του Αιγαίου. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι, κατά την Άγκυρα, είναι «φυσιολογικό» οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να φθάσουν σε αυτό το σημείο, κάτι όμως που η Αθήνα ούτε να ακούει δεν θέλει…
Έκπληξη προκάλεσε τέλος στην ελληνική αντιπροσωπεία η στάση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο, υπέρ της άσκησης πιέσεων προς την ΠΓΔΜ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Νωρίτερα, στη συνάντηση Σαμαρά-Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των Τσάμηδων και της άρσης της εμπόλεμης κατάστασης, ενώ απέρριψε την ένσταση του κ. Σαμαρά για τον αλβανικό «Καποδίστρια» που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική μειονότητα. Ο Ράμα επίσης ζήτησε νέα διαπραγμάτευση για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και ο κ. Σαμαράς, όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε και δεν διαψεύστηκε, είπε ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν σήμερα Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...