Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να διορθώσει τα λάθη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εντούτοις οι εμπνευστές του νόμου έχουν προχωρήσει σε τόσο ακραίες χρεώσεις τις οποίες ούτε καν η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να...αλλάξει την τελευταία στιγμή. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε εντολή να γίνουν αλλαγές, τα στελέχη του υπουργείου, που βλέπουν πλέον ένα προς ένα τα λάθη του νόμου, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, το εξής εξωφρενικό: ότι επιβάλλεται φόρος ακόμα και σε ένα οικόπεδο το οποίο έχει αδόμητο τμήμα στην περίπτωση που το κτίσμα έχει ηλικία 99 ετών!
Εάν δηλαδή κάποιος κληρονόμησε ένα οικόπεδο με κτίσμα που οικοδομήθηκε το 1920 αλλά οι πρόγονοί του δεν φρόντισαν να εξαντλήσουν τον συντελεστή δόμησης, τότε θα φορολογηθεί για τα επιπλέον τετραγωνικά που θεωρητικά ήταν δυνατόν να είχαν χτιστεί. Μόνο εάν η κατοικία είναι 100 ετών και άνω απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό φόρο!
Πάντως, από αύριο 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν πάλι σε περιπέτειες, καθώς ως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Όσοι έχουν ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται θα πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση περί μείωσης του ποσού που πρέπει να καταβληθεί.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποφασιστεί στο τέλος του 2014 ή στις αρχές το 2015, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να δουν πόσα έσοδα θα εισπράξουν από τον ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την απόδοση του φόρου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, πιστοποιώντας το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών (πάνω από 1 δισ. ευρώ ανά μήνα).
Αρχίζει η ανάρτηση στο Τaxisnet
Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα στον λογαριασμό τους στο Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης.
Για κάθε σύζυγο εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς του συζύγου.
Ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ ή 442 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του.
Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 θα ξανανοίξει μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη. Οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπίσει λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν προθεσμία περίπου δύο μήνες προκειμένου να τα διορθώσουν.
Ο ΕΝΦΙΑ φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ:
1 Λιγότερο φόρο από αυτόν που κατέβαλλαν μέχρι τώρα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσότερων ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.
2 Περισσότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων. Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει μεν μειωμένο φόρο για τα κτίσματα των μονοκατοικιών, αλλά ταυτόχρονα επιβάλλει φόρο και στα αδόμητα τμήματα των οικοπέδων στα οποία βρίσκονται οι μονοκατοικίες, καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία απαλλάσσονταν από φόρους.
3 Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματική στέγη, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).
4 Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοχοι αυθαίρετων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.
Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες:
Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι φορολογούμενοι, «τσεκάροντας» το εκκαθαριστικό για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μεταξύ άλλων τα εξής:
1 Πάρκινγκ στην πιλοτή: Οταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και γι’ αυτό το δικαίωμα. Ετσι θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πιλοτή, αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο) είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.
2 Βοηθητικοί χώροι – πισίνες: Με έκπτωση φορολογούνται οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες – φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
3 Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης, ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...