Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μ.Τριανταφύλλου - Ερώτηση για αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γραφείο: Λ. Δεληγιώργη 1 και πλ. Μπότσαρη
Τηλ: 26310-29266
Φαξ: 2631029266
          mtriantaf67@gmail.com
Κιν: 6977744393                                                  18/7/2014

Θέμα: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις καταβολής ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η κυρία Τριανταφύλλου,  σε σχέση με τις σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώνονται στις καταβολές ενισχύσεων των αγροτών δικαιούχων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.
 Οι βουλευτές στην ερώτησή τους υπογραμμίζουν ότι τα εν λόγω προγράμματα συμβάλλουν στην προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, εντούτοις αυξάνουν το κόστος παραγωγής και στο πλαίσιο αυτό οι καθυστερήσεις στις οικονομικές ενισχύσεις που τα συνοδεύουν αντισταθμιστικά είναι απολύτως απαραίτητες για την στήριξη των αγροτών που συμμετέχουν.
 Οι εν λόγω καθυστερήσεις υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τα δύο χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί που εντάχθηκαν σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και σε προγράμματα προστασίας ευαίσθητων σε νιτρικά περιοχών να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και για την στήριξη της ποιοτικής γεωργίας.        

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :                                

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα : Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις καταβολής ενισχύσεων στους δικαιούχους αγρότες αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2014

Με τον δεύτερο άξονα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 και συγκεκριμένα με το μέτρο 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» στηρίζονται μέθοδοι γεωργικής παραγωγής που επιχειρούν να συνδυάσουν την προστασία του περιβάλλοντος με την ποιοτική γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέφθηκε η οικονομική ενίσχυση των γεωργών  μέσω αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, που ασκούν τη βιολογική γεωργία και εφαρμόζουν καλλιεργητικές τεχνικές που συμβάλλουν στην προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών.
Υπεύθυνος φορέας προώθησης των εν λόγω προγραμμάτων είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ αρμόδιοι για την υλοποίηση των σχετικών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών. Εντούτοις, η υλοποίηση των προγραμμάτων του μέτρου 214 παρουσιάζει χρόνια γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ευθύνονται για σημαντικές καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων. Από την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, την εξέταση των ενστάσεων μέχρι την καταβολή των ενισχύσεων, οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε ακόμα και αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν το 2012 να μην  έχουν λάβει ακόμα κανένα ποσό ενίσχυσης.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα έντονο για τους αγρότες εκείνους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, το οποίο απαιτεί  δύο ή και τρία έτη μεταβατικής περιόδου, καθώς και για στους αγρότες  του προγράμματος προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών (σε πολλούς οφείλονται ενισχύσεις ακόμη και από το 2010),  το οποίο περιέχει όρους που μειώνουν το παραγόμενο αγροτικό προϊόν και κατά συνέπεια και το αγροτικό εισόδημα. Οι καθυστερήσεις αυτές σε συνδυασμό με την γενικότερη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών και την συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής απειλούν να θέσουν πάρα πολλούς αγρότες εκτός παραγωγής.

Επειδή οι καθυστερήσεις στη καταβολή των ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων είναι μεγάλες και η ποιοτική γεωργία θα πρέπει να υποστηρίζεται χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων καταβολής των ενισχύσεων των αγροτών που είναι δικαιούχοι ενίσχυσης των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, προκειμένου να εξομαλυνθεί ο ρυθμός καταβολής των ενισχύσεων,  ώστε αυτές να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατόν στους δικαιούχους;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την πορεία υλοποίησης των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του μέτρου 214 (αριθμός δικαιούχων, δεσμεύσεις, πληρωμές, χρόνοι που μεσολαβούν από την ένταξη στα προγράμματα μέχρι την καταβολή των ενισχύσεων κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ