Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νίκος Μωραΐτης το Νομοσχέδιο για τα δάση: Αφαιρεί απ' το λαό προσφέρει στα μονοπώλια

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δάση ζήτησε και την Πέμπτη ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια της κατ' άρθρο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και στα άρθρα και εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο που φέρνει η συγκυβέρνηση προς ψήφιση προωθεί αποφασιστικά την....
εμπορευματοποίηση των δασών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου σχεδόν για κάθε χρήση και διευκολύνει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Υπηρετεί τον αστικό σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος και τους κλάδους όπου αυτό θα αναπτυχθεί. Πρακτικά, διευκολύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ταχύτητα στα επενδυτικά τους σχέδια για το επόμενο διάστημα. Εξασφαλίζει φτηνή γη χωρίς να υπολογίζει ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες που συχνά βασίζονται στα δάση, τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, τις λαϊκές ανάγκες σε αναψυχή».

Στάθηκε ειδικότερα στα άρθρα και στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αναφέρονται στην ιδιωτική πολεοδόμηση και τόνισε ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναλαμβάνουν την πολεοδόμηση με στόχο και σκοπό την κερδοφορία τους και θα ωφεληθούν από τις διατάξεις αυτές μέσω της χωροθέτησης ολόκληρων περιοχών, της ανταλλαγής γης».

Για το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου σχολίασε ότι αποτελείται από φωτογραφικές διατάξεις, εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από διατάξεις και νόμους που νομιμοποιούν ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις υπέρ του τουριστικού κυρίως κεφαλαίου και των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών, ενώ διευρύνονται χρήσεις που ενδιαφέρουν όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που περιέχει τις ρυθμίσεις για τη δασική νομοθεσία και ειδικότερα το άρθρο 36 το οποίο χαρακτήρισε «καρδιά του νομοσχεδίου» καθώς αφορά σε παρεμβάσεις στο χώρο των δασικών οικοσυστημάτων με εγκαταστάσεις παντός είδους (από δίκτυα μεταφοράς ενέργειας μέχρι μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, ταμιευτήρες, εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων, ανεμογεννήτριες, εργοστάσια εμφιάλωσης νερού, δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου) πραγματικά δώρα προς τους επιχειρηματίες. Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ «παραδίδονται τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους διευρύνοντας τις κατηγορίες των επιτρεπόμενων παρεμβάσεων».

Με ειδική αναφορά στον τομέα της κτηνοτροφίας σημείωσε: «Εμφανίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας και δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης, γιατί βάζετε δύσκολα δικαιολογητικά, τα οποία δεν πρόκειται να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη μεριά, βάζετε και χρονικό περιθώριο δύο ετών για να μπορέσουν να προσκομίσουν αυτά τα δικαιολογητικά. Η γνώμη μας είναι ότι στόχος σας είναι να ανοίξει η πόρτα για την εισβολή και στον τομέα της κτηνοτροφίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και θα έχουμε ένα βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων».

Ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε επίσης στις φωτογραφικές διατάξεις που ενισχύουν την καπιταλιστική παραγωγή σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών, όπως επίσης και στην αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας σε καταπατήσεις με παράλληλη κατάργηση των δικαιωμάτων του δημοσίου στις εκτάσεις αυτές που «ουσιαστικά οδηγούν στην πράξη απώλειας κρατικής περιουσίας δασών και δασικών οικοσυστημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ