Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Παιχνίδια» και καθυστερήσεις για το φοιτητικό επίδομα

Στα όρια της αγανάκτησης βρίσκονται δεκάδες γονείς φοιτητών οι οποίοι αν και έχουν περάσει 4 μήνες δεν έχουν πάρει ακόμα τα 1.000 ευρώ που δικαιούνται ως φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα παιδιά τους που σπουδάζουν.
Στο μεταξύ για μια ακόμα φορά η λειτουργία του κράτους αποδεικνύεται τραγελαφική αφού η κυβέρνηση άλλαξε αιφνιδιαστικά τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος με αποτέλεσμα.....
υπάλληλοι, γονείς, υπηρεσίες να «τρέχουν» πάλι από την αρχή για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα.
Την ίδια στιγμή πολλοί γονείς που δεν έκαναν αιτήσεις γιατί γνώριζαν ότι υπερέβαιναν το εισοδηματικό κριτήριο, χάνουν το επίδομα και τώρα τους παραπέμπουν στην… επόμενη χρονιά για να πάρουν μαζί και τα δύο επιδόματα. Ωστόσο κάποιοι θα το χάσουν οριστικά και είναι αυτοί που τα παιδιά τους θα πάρουν φέτος το πτυχίο τους και του χρόνου δεν θα έχουν δικαίωμα.
Καθυστέρηση
Όσον αφορά τα φετινά επιδόματα και μετά την πολυπλοκότητα που επέβαλε η κυβέρνηση (σ.σ. θυμίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια ο δικαιούχος υπέβαλε τα χαρτιά του στην ΔΟΥ και το ελάμβανε αυθημερόν) κάποιοι  τα εισέπρατταν και κάποιοι όχι.
Κι αυτό γιατί ο κάθε φάκελος δικαιούχου μεταβιβαζόταν στο αρμόδιο πανεπιστήμιο ελεγχόταν και στη συνέχεια εζητείτο από το Πανεπιστήμιο  η ανάλογη πίστωση από το Υπ. Οικονομίας η οποία πίστωση ετίθετο στη διάθεση της τοπικής υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου στην οποία επέστρεφαν  εγκεκριμένοι οι φάκελοι.
Ορισμένες σχολές πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν την διαδικασία και οι δικαιούχοι πήραν τα χρήματά τους. Σε κάποια πανεπιστήμια  οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων πήγαν  πίσω τους ελέγχους. Και βέβαια μιλάμε για χιλιάδες φακέλους. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που ενδιαφέρει άμεσα την Ηλεία που έχει εκεί πάρα πολλούς φοιτητές μόλις χθες έστειλε  στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου Πύργου τρια κιβώτια με φακέλους.
Οι δικαιούχοι όμως δεν πρόκειται να πληρωθούν άμεσα γιατί το κράτος δεν έχει διαθέσει ακόμα τις απαιτούμενες πιστώσεις. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν αυτοί που γνωρίζουν το θέμα, θα είναι ευχής έργον αν δικαιούχοι πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.
 Τα κριτήρια
Το σημαντικότερο γεγονός όμως που χαρακτηρίζει την κυβερνητική παλλινωδία  αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια.
Οπως είναι γνωστό είχαν θεσπιστεί όρια ανάλογα με τα πόσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια, αν είναι μονογονεϊκή κλπ.
Για να αποδείξεις το εισόδημά σου θα έπρεπε να προσκομίσεις το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2013 δηλ. τα εισοδήματα του 2012.
Με αυτό τον τρόπο χιλιάδες γονείς έμειναν εκτός στεγαστικού επιδόματος γιατί μπορεί το 2012 να είχαν π.χ. 30.000 ετήσιο εισόδημα αλλά φέτος να είναι άνεργοι ή να έχει μειωθεί κατά  40 ή 50% το εισόδημά τους. Παρ’ όλα αυτά  κάποιοι έκαναν αιτήσεις και κάποιοι γνωρίζοντας  εκ των προτέρων την τύχη τους δεν έκαναν.
Πριν από μερικές  ημέρες το Υπ. Οικονομικών άλλαξε γνώμη και αντί για το εκκαθαριστικό του 2013 ζητά του 2014 και επιπρόσθετα ζητά το Ε9 των συζύγων.
Δηλαδή  «πάλι από την αρχή».
Λες  και οι γονείς μπορούν κάθε τρεις και λίγο να μαζεύουν χαρτιά και να τα πηγαίνουν στις υπηρεσίες.
Λες και οι ελάχιστοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας  δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν από το να ξαναελέγχουν τις αιτήσεις (σ.σ. τη στιγμή που έχουν ένα «βουνό» άλλων αιτήσεων για άλλα επιδόματα κλπ).
Και η ουσία είναι ότι με αυτή τη διαδικασία ορισμένοι που εκ των πραγμάτων είναι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τελικά το φοιτητικό επίδομα.

Από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου παρακαλούνται οι δικαιούχοι του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος να προσκομίσουν:
1. Το εκκαθαριστικό του οικ. έτους 2014 και
2. Το τελευταίο  Ε9 των συζύγων (για όσες συζύγους δεν το έχουν καταθέσει στη Σχολή Φοίτησης των τέκνων τους).
Τα παραπάνω δικαιολογητικά παρακαλούμε να κατατεθούν στα γραφεία της  Υπηρεσίας στο Διοικητήριο Πύργου,4ος όροφος, γραφείο 15  ή στο Fax: 2621035711 ή το email:ydeilia@glk.gr

Ζαχαρίας Μαντάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ