Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Κοινή δήλωση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης

Από το κακό στο χειρότερο;
Εδώ και λίγους μήνες, η Ναύπακτος χάνει διαρκώς δημόσιες υπηρεσίες (εφορία κλπ). Πετυχαίνουμε έτσι να υποβαθμίζεται διαρκώς η εξυπηρέτηση ενός πληθυσμού πάνω από 30.000 κατοίκων και ταυτόχρονα συμπαρασύρεται σε μαρασμό και η οικονομική ζωή της περιοχής.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το μόνο καλό νέο ήταν η παραμονή στην πόλη του τμήματος του ΤΕΙ. Για την ακρίβεια, προβλέπεται η λειτουργία του στο.........
Αντίρριο, ως λύση ανάγκης. Πληρώσαμε καθυστερήσεις αρκετών χρόνων στο παρελθόν, στην εξεύρεση μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων για το ΤΕΙ. Για την ιστορία η πρόταση για το Αντίρριο διατυπώθηκε (έγκαιρα) από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Κοτσανά και την ενστερνίστηκε η αντιπολίτευση στον δήμο Ναυπακτίας. Με καθυστέρηση κάποιων μηνών την αποδέχθηκε και η συμπολίτευση και έτσι φθάσαμε στην «λύση» του κτιριακού προβλήματος. Με μία προϋπόθεση όμως. Ο δήμος Ναυπακτίας να υλοποιήσει την δέσμευσή του να ετοιμάσει το πρώην δημαρχείο του Αντιρρίου και να το παραδώσει στο ΤΕΙ με την έναρξη του νέου έτους τον Σεπτέμβριο.
Όλοι ξέραμε ότι η παραμονή του ΤΕΙ στην περιοχή μας είναι επισφαλής αν δεν καλυφθούν με απόλυτο τρόπο οι ανάγκες του σε κτίρια. Υπάρχουν ακαδημαϊκές, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες που στοχεύουν στην σταδιακή ή άμεση απορρόφηση του τμήματος από την γειτονική μας Πάτρα.

Τι έπρεπε να κάνει ο δήμος Ναυπακτίας όλο αυτόν τον καιρό;

Να τρέξει για να υλοποιήσει την δέσμευσή του για το κτίριο του Αντιρρίου.
Δυστυχώς όμως δεν το έκανε. Ακόμη και σήμερα, μετά από επανειλημμένα λάθη του δήμου, όλη η υπόθεση της προετοιμασίας του κτιρίου παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις.
Προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή νέου κτιρίου εμβαδού 400 τ.μ. με την διαδικασία του επείγοντος (με πρόταση της πλειοψηφίας), αλλά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε από την περιφέρεια διότι δεν είχε επαρκή δικαιολόγηση!
Αγνοώντας την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Τάκη Λουκόπουλου να προετοιμάσουμε το ΞΕΝΙΑ, ώστε να στεγάσει τις υπηρεσίες  που σήμερα βρίσκονται στο Αντίρριο, ο δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό για την μίσθωση κτιρίου από ιδιώτη. Προτίμησε η πλειοψηφία (σε δύσκολους καιρούς) την πιο ακριβή λύση αλλά και την πιο αναποτελεσματική διαδικασία. Επιπλέον ζήτησε «λαγούς με πετραχήλια» για το κτίριο που θα ενοικίαζε, με αποτέλεσμα να βρεθεί ένα μόνο κτίριο με το πανάκριβο ενοίκιο των 180.000 ευρώ τον χρόνο.
Έτσι σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφασίσαμε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ενοικίαση, ζητώντας λιγότερα αυτή την φορά, μήπως και καταφέρουμε να μειωθεί το ενοίκιο. Περιττό να πούμε ότι και πάλι η πλειοψηφία αγνόησε οποιαδήποτε πρόταση κατέθεσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ακόμη και το αυτονόητο, να προετοιμάσουμε δηλαδή και μια εναλλακτική λύση για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Σήμερα λοιπόν περιμένουμε μέχρι τις 20 Ιουλίου για να δούμε αν θα βρεθεί κτίριο και αν ο δήμος θα μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του. Αν αυτό βρεθεί, είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προσαρμογής ώστε να στεγάσει υπηρεσίες, μέσα στον Αύγουστο. Κατόπιν πρέπει να γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών (αρχείων κλπ) του δήμου από το Αντίρριο στο νέο κτίριο και μετά από αυτή, η μεταφορά του εξοπλισμού του ΤΕΙ στο Αντίρριο.
Για όποιον μπορεί να ακούει, ήδη κτυπάει καμπανάκι προειδοποίησης ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Ακόμη κι αν βρεθούν κάποιες πρόχειρες λύσεις, ο Σεπτέμβριος δεν θα μας βρει έτοιμους. Και για όλα αυτά δεν φταίει κάποιος κακός λύκος, ούτε το ζαβό το ριζικό μας. Οι καθυστερήσεις βαρύνουν αποκλειστικά την παράταξη του κ. Μπουλέ και τον ίδιο, γιατί είτε με λάθος επιλογές, είτε με χαρακτηριστική αναποτελεσματικότητα, ανοίγουν ξανά την πόρτα για να περάσει το ΤΕΙ απέναντι, στην αγκαλιά της Πάτρας.
Μακάρι να μην καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Μακάρι το ενοίκιο για το κτίριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες μας να μπορούμε να το αντέξουμε. Όμως αν από νωρίς, όταν είχε προταθεί, συντηρούσαμε ένα τμήμα του ΞΕΝΙΑ - που ήδη στεγάζει το δημοτικό συμβούλιο και την υπηρεσία καθαριότητας - σήμερα η πολεοδομία θα στεγαζόταν στο ΞΕΝΙΑ και το ΤΕΙ θα μεταφερόταν στο Αντίρριο, χωρίς να αντιμετωπίζει νέους κινδύνους από την ολιγωρία μας. Επιπλέον θα είχαμε γλυτώσει το ενοίκιο για το νέο κτίριο και θα είχαμε συντηρήσει ένα δικό μας κτίριο. Να σημειωθεί εδώ ότι δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης παραδέχθηκε ότι το ΞΕΝΙΑ έχει σοβαρά προβλήματα και επομένως χρειάζεται άμεση συντήρηση, κάτι που δεν έγινε στο παρελθόν αλλά και στα τρία χρόνια της θητείας του κ. Μπουλέ. Μιλάμε για ένα κτίριο – αρχιτεκτονικό κόσμημα, για το οποίο στο παρελθόν όλοι σχεδόν οι μαζικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης έχουν συνυπογράψει αίτημα να χαρακτηριστεί διατηρητέο. Ο μόνος που ακόμη δεν έχει συμφωνήσει ακόμη και σήμερα, είναι ο δήμος Ναυπακτίας, γιατί προφανώς συνεχίζει να ονειρεύεται πανωσηκώματα και επεκτάσεις.
Δυστυχώς όμως τα άσχημα νέα δεν τελειώνουν εδώ.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις για την στέγαση του ΤΕΙ έχουν και παράπλευρες απώλειες. Ο δήμος Ναυπακτίας πρόσφατα προκήρυξε και πάλι διαγωνισμό για την ενοικίαση κτιρίου για την στέγαση του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου. Αρνούμενος πεισματικά για ένα χρόνο οποιαδήποτε άλλη λύση, επιμένει στην ενοικίαση αιθουσών ενώ πέρυσι στον αντίστοιχο διαγωνισμό δεν βρέθηκε κατάλληλο κτίριο. Προφανώς εστιάζει τις ελπίδες του, στο κτίριο που σήμερα στεγάζει το ΤΕΙ. Είναι όμως πρακτικά αδύνατον αυτό να έχει αδειάσει και να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες που θα χρειαστούν, για να στεγάσει δύο σχολεία. Επομένως με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούμαστε ξανά στην διπλοβάρδια, για 1.000 μαθητές και τους γονείς τους. Με άδηλο το μέλλον, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε και τι θα γίνει, για να δοθεί λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν αντέχουν άλλο και ότι ο δήμος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.
Ακόμη δεν έχει στείλει ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή του κτιρίου στον ΟΣΚ σύμφωνα με έγγραφο του συνήγορου του πολίτη, που απέσπασε η Ένωση Γονέων, παρά τα περί του αντιθέτου «παραμύθια» που μας διαβεβαίωνε ο κ. Μπουλές στο δημοτικό συμβούλιο. Και να σκεφθεί κανείς ότι η μελέτη έγινε μετά από απ’ ευθείας ανάθεση, τον Μάρτιο του 2012, από τον κ Μπουλέ στην μελετήτρια, για να γίνει γρήγορα.
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση της επισκευής αν και ο κ. Μπουλές μας διαβεβαιώνει, συνεχώς, από τον Φεβρουάριο, ότι θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδος!
Όσο για τις λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετούνταν από τον περασμένο Ιανουάριο, ακόμη τις περιμένουμε!
Όλα τα παραπάνω τα επισημαίνουμε, όχι γιατί επιθυμούμε να γίνουμε άγγελοι κακών ειδήσεων.
Ο στόχος μας είναι, επισημαίνοντας τα λάθη και τις ολιγωρίες να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις, έστω και στο παρά πέντε.
Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Αρκεί να υπάρχει διάθεση από την παράταξη της πλειοψηφίας και κυρίως από τον δήμαρχο να μας ακούσει.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:
Λουκόπουλος Τάκης
Κοτσανάς Ανδρέας
Νούλας Κώστας

Καρακώστας Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ