Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Πρώιμη πτώχευση της Τ.Α. ελέω Καλλικράτη

του ΠΑΝΟΥ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν τα κατάλληλα λόγια να περιγραφεί η κατάσταση στους νέους «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ» Δήμους. Οκτώ (8) μήνες μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 για τις νέες συνενώσεις των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, η κατάσταση είναι τραγικά απερίγραπτη. Όλες οι κορώνες περί διαφάνειας, εξυγίανσης, οικονομικής αυτοτέλειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν πάει περίπατο. Οι αρμοδιότητες που σωρηδόν μεταβιβάστηκαν στους Δήμους από τις καταργηθείσες Ν. Αυτοδιοικήσεις, αναζητούν πόρους και προσωπικό για την υλοποίησή τους. Εις μάτην όμως!
Σήμερα λοιπόν:
α) Η εκπαίδευση, βαδίζει στα τυφλά, χωρίς πόρους για τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες και με καθεστώς του 1946, που οι μαθητές και οι γονείς θα πληρώνουν τις φωτοτυπίες των μαθημάτων..... τους! Παράλληλα η μεταφορά τους καθίσταται από την Τ.Α. προβληματική, πέραν του ότι θα πληρώνουν και εισιτήριο για να πάνε στο σχολείο τους…
β) Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα νευραλγικοί τομείς τεχνικής υποστήριξης των Δήμων (πρώην ΤΥΔΚ, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας) να μην κάνουν τίποτε, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πιστώσεις για έργα!
γ) Ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας, που θα πέρναγαν στους ΟΤΑ δεν υφίστανται, καθότι η κυβέρνηση μιλάει πλέον ακόμη και για κατάργηση των Πολεοδομιών, εις δόξαν της αυθαιρεσίας και της παρανομίας!
δ) Οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και τα σκουπίδια να μαζέψουν ή να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων. Συνακόλουθα οι δημότες να μην έχουν αυταπάτες τι μπορεί να γίνει τα επόμενα τρία (3) χρόνια…
ε) Τα προγράμματα 5μηνης κοινωνικής εργασίας με την εμπλοκή των αμφιλεγόμενων ΜΚΟ, θα οδηγήσουν σε σύγχρονη δουλεία, εάν τελικά εφαρμοσθούν με αυτό τον τρόπο. Απορία: Γιατί να μην τα υλοποιήσουν οι Δήμοι άμεσα; Φοβούνται κάτι άραγε; Φτάσαμε λοιπόν στο 2011, για να θεωρείται είδηση, η καταβολή της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από το Υπουργείο στους Δήμους! Αν είναι δυνατόν!
Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι να αμφισβητήσουν τα παραπάνω, παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία για την επιχορήγηση των Δήμων στην Αιτωλ/νία από ΣΑΤΑ (έργα, μελέτες) για το 2011 σε σχέση με το 2010. Να σημειώσουμε εδώ ότι και το 2010 περικόπηκαν από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους δύο (2) δόσεις της ΣΑΤΑ. Δείτε λοιπόν:
Το 2010 οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο (Αγρίνιο, Αγγελόκαστρο, Αράκυνθος, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων, Στράτου) έλαβαν συνολικά 3.539.163,50 ευρώ. Το 2011 ο νέος Δήμος Αγρινίου μόλις 741.501 ευρώ! 
Επίσης οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι Ανακτορίου, Παλαίρου και Μεδεώνος, που συνενώθηκαν στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, έλαβαν από ΣΑΤΑ 826.407,50 ευρώ και ο νέος Δήμος φέτος 173.387 ευρώ!
Ομοίως οι πρώην Δήμοι Αμφιλοχίας, Ινάχου, Μενιδίου, έλαβαν το 2010 1.106.947 ευρώ και ο νέος Δήμος Αμφιλοχίας φέτος 232.248 ευρώ!
Ο Δήμος Θέρμου που παρέμεινε ως ήταν το 2010 έλαβε 546.557 ευρώ και το 2011 114.673 ευρώ!
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες το 2010 έλαβαν 1.261.887 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Μεσολογγίου 264.740 ευρώ!
Οι πρώην Δήμοι Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Παλήνης, Πλατάνου, Χάλκειας, έλαβαν το 2010 1.710.380,50 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Ναυπακτίας 358.897 ευρώ!
Τέλος οι πρώην Δήμοι Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών έλαβαν το 2010 680.049,50 ευρώ και φέτος ο νέος Δήμος Ξηρομέρου μόλις 142.679 ευρώ!
Δεν νομίζω ότι έχουμε χρείας άλλων μαρτύρων. Τα συμπεράσματα δικά σας… Καθώς και η συζήτηση περί «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» είναι η ώρα κατά την προσωπική μου άποψη να ξαναρχίσει. Τέλος να επισημάνω το σοβαρότατο ζήτημα τοπικής δημοκρατίας στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους όπως η έλλειψή της είναι εμφανής και η απογοήτευση των δημοτών ολοκληρωτική.             

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ