Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Πάρκο, υπάλληλοι ΙΔΑΧ, πλημμύρες Ζευγαράκι κ.α. αλλά και το δυστύχημα στις Παπαδάτες

Χωρίς να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι, για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναμένονταν, μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε στα όσα συζητήθηκαν....
αρχικά και εκτός ημερησίας διάταξης, όμως και στην ημερήσια διάταξη έγινε συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως το αποχετευτικό έργο της Αγίας Βαρβάρας, η εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων ΙΔΑΧ κλπ.
Ειδικότερα, στην αρχική διαδικασία των ερωτήσεων κατατέθηκε ερώτημα σχετικά με το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο και την καθυστέρηση στην συζήτηση της διαχειριστικής μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν υπόψιν του Σώματος έγγραφο του Δασαρχείου, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ενστάσεις για κάποιες προβλέψεις ή ελλείψεις της μελέτης.
Η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε πως υποκρύπτει έγγραφα και εξελίξεις που συνεχίζουν να καθυστερούν το έργο, με τον κ. Παπαναστασίου να απαντά πως είναι ουσιαστικά λογικό  κάθε υπηρεσία να ζητά διευκρινήσεις ή πιο εμπεριστατωμένες μελέτες. «Γι’αυτό και το θέμα της ανάπλασης και της παραλαβής της μελέτης, θα έρθει όταν θα έχει όλες τις εγκρίσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών», είπε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Πάντως, για άλλη μια φορά, αμφισβητήθηκε η σκοπιμότητα και η διαδικασία ανάθεσης της διαχειριστικής  μελέτης του πάρκου, με την πλειοψηφία από την πλευρά της να υπερασπίζεται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ειδικά στον τομέα της διαβούλευσης και της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.
Ακολούθησε παρέμβαση του προέδρου του Ζευγραρακίου μετά από πρωτοβουλία του Συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Θεοδωρόπουλου, όπου και έγινε μια παρουσίαση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των αρχών Δεκεμβρίου, στην οδοποιία, τα χωράφια, την ύδρευση κλπ.
Συμφωνήθηκε τα προβλήματα των πλημμυρών και η αντιμετώπιση τους να τεθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παραστούν υπηρεσίες, Περιφέρεια κλπ.

Από τον Σύμβουλο κ. Ράπτη, ζητήθηκαν ακόμη παρεμβάσεις σε δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές.

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων με τον κ. Θεοδωρόπουλο να ζητά ενημέρωση για το τραγικό δυστύχημα στο δημοτικό γήπεδο των Παπαδατών , που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πολύτεκνου πατέρα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκρίζη να απαντά πως δεν έχει να πει κάτι επί της ουσίας μιας και η σχετική προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη.
Τα θέμα της επικινδυνότητας και εγκατάλειψης των καπναποθηκών Ηλιού έθεσε ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) με τον Δήμαρχο κ. Παπανασατσίου να δεσμεύεται πως θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά το θέμα της τύχης των δημόσιων κτιρίων, αυτών που έχουν παραχωρηθεί κλπ.
Ερώτηση κατατέθηκε από τον κ. Αντωνάκο (ΛΑ.Σ.)  για την συνδιοργάνωση της ΚΟΙΠΑ σε εκδήλωση για την μετονομασία της Ιόνιας οδού σε οδό Κοσμά του Αιτωλού , με το κ. Παπαναστασίου να υποστηρίζει πως ο Δήμος , υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και των φορέων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαραίτητα συμφωνεί με κάποιες διεκδικήσεις κλπ.
Ο κ. Τραπεζιώτης στην ίδια διαδικασία των ερωτήσεων έθεσε θέμα εφαρμογής του νόμου, ζητώντας να καθορίζεται το ύψος των εξόδων σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Ακολούθησαν τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, όπου η πρόταση του κ. Ρόκου για έκδοση ψηφίσματος για την Μακεδονία, δεν κρίθηκε ως επείγουσα από την πλειοψηφία, αλλά συμφωνήθηκε, όταν ωριμάσει το θέμα, θα γίνει αναλυτική συζήτηση στο Συμβούλιο, εξαιτίας της μεγάλης σημασίας του.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ψήφισμα για την διατήρηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι.
Ακολούθησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με τα σώμα να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την χρηματοδότηση και έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης του έργου των αστικών λυμάτων της Αγίας Βαρβάρας, που χρηματοδοτείται από την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Τόσο ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης, όσο και ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκαν στην σημασία της παρέμβασης, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει πως για αυτές τις παρεμβάσεις υπάρχει σχέδιο και στόχευση. Από την άλλη πλευρά ο  ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ρόκος, επανέλαβε την θέση του πως το πρόγραμμα ΒΑΑ , όπως σχεδιάστηκε από τον Δήμο, δεν έχει στρατηγική και στόχο, δικαιολογώντας έτσι την λευκή ψήφο του. Απείχε ακόμη ο Νίκος Καζαντζής.


Στη συνέχεια, αποφασίστηκε ομόφωνα η αύξηση του ωραρίου εργασίας τον υπαλλήλων του Δήμου ΙΔΑΧ που απασχολούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για μισή ώρα τη μέρα!

Τη στιγμή που σχετική νομοθετική ρύθμιση επέτρεψε στους Δήμους να αυξήσουν τα ωράρια των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρότεινε την αύξηση του ωραρίου όσων υπαλλήλων είχαν λιγότερες από τέσσερις ώρες, ώστε να φτάσουν στις τέσσερις, ενώ όσοι απασχολούνταν πάνω από τέσσερις, να απασχολούνται με οκτάωρο.
Στη συνεδρίαση εκπρόσωπος των εργαζομένων αφού ευχαρίστησε το Σώμα, ζήτησε να υπάρξει μια μέριμνα για τρεις εργαζομένους που το ωράριο τους αυξήθηκε μόνο για μισή ώρα.
Από τον κ. Αντωνάκο, τονίστηκε πως δεν πρέπει να ξεχνιέται ο αγώνας των εργαζομένων, ενώ επισημάνθηκε πως η καθιέρωση ενός πιο λογικού και ανθρώπινου ωραρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται κατόρθωμα.
Η προηγούμενη νομοθεσία δεν επέτρεπε στους Δήμους να προβαίνουν στην αύξηση του ωραρίου των ωρομίσθιων εργαζομένων ΙΔΑΧ.
Στην ίδια συνεδρίαση προτάθηκε το «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑ για το 2018, ενώ έγινε συζήτηση για τα τιμολόγια των πολυτέκνων, αφού κατατέθηκε πρόταση για μειωμένο τιμολόγιο για όλους τους πολύτεκνους χωρίς εισοδηματικό κριτήριο από τον κ. Κορδολαίμη της μείζονος αντιπολίτευσης, κάτι που δέχθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου, μιας και όπως είπε, έχει σχετικό αίτημα και από τον Σύλλογο Πολυτέκνων. Κατατέθηκαν ακόμη ερωτήσεις για τις χρεώσεις στις Δημοτικές Ενότητες  αλλά και τις χρεώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως ο κ. Ρόκος επισήμανε πως στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπαναστασίου ως πρόεδρος ψήφισε υπέρ των εισοδηματικών κριτηρίων.

Υπενθυμίστηκε ακόμη πως υπάρχει απόφαση για λήψη ειδικής μέριμνας για τους κατοίκους των πληγεισών από τις πλημμύρες περιοχών.
Πάντως, για να διευθετηθούν επακριβώς τα ζητήματα της χρέωσης των πολυτέκνων, των ΑμεΑ, πλημμυροπαθών κλπ, το θέμα αναβλήθηκε ομόφωνα, ώστε η αναπροσαρμοσμένη απόφαση του Δ.Σ,. της ΔΕΥΑΑ να έρθει προς έγκριση.
Δείτε φωτογραφίες και το video της συνεδρίασης εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ