Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Να παρέμβει ο ΕΛΓΑ για την ακαρπία των εσπεριδοειδών, ζητούν στα Καλύβια Αγρινίου

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Να παρέμβει ο ΕΛΓΑ για την ακαρπία των εσπεριδοειδών, ζητούν στα Καλύβια.

 Την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, εξαιτίας μεγάλου προβλήματος  με την ακαρπία των εσπεριδοειδών στα Καλύβια Αγρινίου, ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Καλυβίων, κ. Γιάννης Μεσογίτης.
Την προηγούμενη Τρίτη 5 Αυγούστου, επισκέφθηκε τα κτήματα του χωριού, άτυπη τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Α. Κοντοσπύρο,  Προϊστάμενο Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αγρινίου, την κ. Ε. Νικάκη, Προϊσταμένη τμήματος ΠΣΕΑ και ο κ. Δ. Πλατάνης, γεωπόνος της Διεύθυνσης...
Γεωργίας για να πάρουν μια εικόνα της κατάστασης που ενέσκηψε στα περιβόλια της περιοχής.
Η επιτροπή επισκέφθηκε επίσης και την περιοχή του Τ.Δ. Στράτου προκειμένου να διερευνήσει αντίστοιχα προβλήματα ακαρπίας στους πορτοκαλεώνες  της περιοχής.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Καλυβίων, κ. Γ. Μεσογίτης, οι παραγωγοί του χωριού είναι ανήσυχοι και ζητούν να δοθεί άμεση εντολή για εκτιμήσεις των ζημιών  από τον ΕΛΓΑ.
Η επιστολή που συνέταξε για το θέμα αυτό ο κ. Μεσογίτης,  απευθύνεται προς τον Διευθυντή ΕΛΓΑ, του Υποκαταστήματος  Αγρινίου και κοινοποιείται επίσης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και όλους τους Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
«Θέμα: Ακαρπία εσπεριδοειδών- Ποικιλία Ναβαλίνες, Τ.Δ. Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου
Κύριε Διευθυντά
Αναφορικά με το παραπάνω θέμα θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι:
Το Τοπικό Διαμέρισμα Καλυβίων του Δήμου Αγρινίου, είναι μια κατ΄εξοχήν αγροτική περιοχή, με κύριες καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια, ποικιλία Ναβαλίνες), καλαμπόκια, τριφύλλια κ.λ.π.
Το κύριο εισόδημα του Τοπικού Διαμερίσματος προέρχεται από τα πορτοκάλια, συνολικής παραγωγής ετησίως περίπου 20.000.000 κιλά.
Το συγκεκριμένο προϊόν (πορτοκάλια) στο σύνολό του εξάγεται στο εξωτερικό, προσφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία (εισροή συναλλάγματος).
Δυστυχώς η φετινή παραγωγή από εκτιμήσεις μας θα είναι μειωμένη περίπου 50-60% με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις παραγωγών να μην καλυφθεί ούτε το κόστος παραγωγής.
Τούτο οφείλεται στο ότι η φετινή άνοιξη ήταν η πιο βροχερή των τελευταίων ετών και λόγω του ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν ανομοιόμορφες, δηλαδή υπήρχε μεγάλη διακύμανση διαφοράς 5-10 C και είχε ως αποτέλεσμα τη μη καλή γονιμοποίηση κατά την άνθηση, την μειωμένη καρπόδεση και την απώλεια παραγωγής.
Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας βρίσκεται σε απόγνωση, διότι προβλέπει να μην μπορέσει την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο να προμηθευτεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα, απαραίτητα για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
Η απόγνωση του αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω της αδυναμίας των τραπεζών για χορήγηση καλλιεργητικών δανείων, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά από αυτή την κατάσταση που επιγραμματικά σας περιγράψαμε, θα παρακαλούσαμε να επισκεφθούν, μετά από εντολή σας, την περιοχή μας κλιμάκια γεωπόνων για να καταγράψουν την υφιστάμενη ζημιά που έχουμε υποστεί.
Πιστεύοντας στην ευαισθησία που σας διακρίνει, τόσο εσάς κ. Διευθυντά, όσο και τον κ. Υπουργό, τους κ.κ. Βουλευτές του Νομού μας και τον κ. Περιφερειάρχη, παρακαλούμε να σκύψετε πάνω στο πρόβλημά μας και η βοήθειά σας να είναι πραγματική, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας μετά το σοβαρό πρόβλημα της ακαρπίας που μας προέκυψε.
Η αρωγή σας στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύουμε να είναι δεδομένη για να μπορέσουν και οι νέοι της περιοχής μας να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργήσουν τη γη και να βοηθήσουν και αυτοί στην ανόρθωση οικονομικά της χώρας μας.
Ευελπιστούμε ότι θα απλώσετε το χέρι σας να μας κρατήσετε όρθιους, διαφορετικά η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή εσπεριδοειδών στην Ελλάδα, θα βρεθεί σε δραματική κατάσταση την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ - ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ