Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Με αφορμή τον τετραγωνισμό του κύκλου στην ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ

«Διλήμματα και Προσδοκίες…»
του Κώστα Κορδάτου*
"Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια,
αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει"
Πάμπλο Νερούντα
Σε μια ατμόσφαιρα πολλαπλής απάθειας, αδράνειας, κρίσης αξιών, οικονομικής εξαθλίωσης με τις μνημονιακές «χειροπέδες». έλλειψης οράματος εξόδου από την κρίση, του άκρατου ατομικισμού, του εύκολου νέο-πλουτισμού και αντίστοιχης… κοινωνικής ανέλιξης, επιβάλουν την ανασφάλεια και έναν κοινωνικό Δαρβινισμό, που δύσκολα αντιμετωπίζεται ειδικά στη σημερινή συγκυρία μόνο από την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η καταβαράθρωση που υφίσταται η χώρα μας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα από τα δάνεια και τις συγκυβερνήσεις της τρόικας και των τραπεζιτών, δεν είναι τυχαίο, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες σε κόμματα και πρόσωπα. Τυχαίο επίσης δεν είναι και το υπάρχον πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό του νομού εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Ούτε είναι τυχαίο που στον Δήμο Αγρινίου δεν υπήρξε ποτέ, ούτε υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι σε μια δημοτική αρχή που έγινε καθεστώς.
Έχουμε πει και γράψει και παλιότερα περί διακομματικής διαπλοκής τοπικών (Αγρινίωτικων) συμφερόντων, που υπηρετούνται πιστά και διαχρονικά ασχέτως το πρόσωπο του δημάρχου. Έκπληξη μας προκαλεί όμως ο κουρνιαχτός που σήκωσαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στην ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ, αυτή την προεκλογική περίοδο κατά του επικεφαλή της κίνησης Δ. Σταμάτη. Δεν νομίζουμε ότι ιδεολογική είναι διαφορά, όταν ο βουλευτής (τους) δηλώνει ότι ανήκει στην κεντροδεξιά που και οι ίδιοι απ΄ ότι λένε το αυτό πρεσβεύουν, τουλάχιστο αυτό εξαγγέλλεται από τη Συγγρού.  Προκειμένου να .....
επιτύχουν τους αλλότριους σκοπούς τους, ξεχνούν όμως στη περίπτωση ότι είναι μέλη μιας δημοτικής κίνησης μη αμιγώς κομματική με αυτόνομο λόγο και αντιμνημονιακές προγραμματικές θέσεις που την δεσμεύουν απέναντι στο λαό που τη ψήφισε - αν σέβονται ορισμένοι αυτόν τον κόσμο!
Θα περίμενε κανένας αυτή η τυφλή σύγκρουση να γίνεται με το τμήμα εκείνο της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ, που είναι αντίπαλο πολιτικά και ιδεολογικά αλλά συνεργάστηκαν έστω και πρόσκαιρα για ειδικό σκοπό (αλλαγή στο δήμο Αγρινίου), που κάποιοι τορπίλιζαν και απαιτούν την ύπαρξη πραγματικής αντιπολίτευση στον διευρυμένο δήμο Αγρινίου, κάτι που στην αρχή της θητείας έγινε αλλά στη συνέχεια τορπιλίστηκε από τους σημερινούς φερόμενους σαν ιδιοκτήτες της κίνησης.
Πως θα δικαιολογήσουν αυτές τις συμπεριφορές τους, που ενώ δεν παρουσιάζονται καν στην ολομέλεια (Τετάρτη 30-5-2012) της κίνησης, υποτιμώντας έτσι τις συλλογικές διαδικασίες (συνήθεια;), μαζεύονται εν κρυπτό σε κάποιο ξενοδοχείο για να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς. Η σφραγίδα κάθε συλλογικού οργάνου δίδεται ύστερα από δημοκρατικές διαδικασίες των μελών και όχι με «πραξικοπήματα», τσαμπουκάδες και «επιβήτορες»!
Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν και από ποιο αντιπροσωπευτικό σώμα της δημοτικής κίνησης έχουν για όλα αυτά που θέλουν να πράξουν; Ποιους ρώτησαν από την ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ αν συμφωνούν; Τους κομματικούς τους φίλους μόνο; Ποιους τελικά θέλουν να υπηρετήσουν με όλα αυτά τα καμώματα; Γιατί δεν βγαίνουν να απαντήσουν κάποιοι μεγαλόσχημοι κομματικοί παράγοντες αυτού του χώρου και κρύβονται στα λαγούμια τους;  
Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε αυτό σχέδιο και τι κρύβεται πίσω από τις σκοπιμότητες όλων αυτών των κινήσεων που παρακολουθούμε τελευταία να εξελίσσονται σαν παλιό σινεμά.
Οι κύριοι αυτοί με το γνωστό δόγμα τους: «Με παντί τρόπο η εξόντωση, όσων έχουν φύγει από το μαντρί» υλοποιώντας την ρήση του Ε. Αβέρωφ, θέλουν να χρησιμοποιήσουν έναν επικίνδυνο κομματικό φανατισμό για να βγάλουν σε πέρας αυτή τη δύσκολη φάμπρικα. Το συγκεκριμένο υπόδειγμα υπηρετεί κατά τη γνώμη μας δύο άμεσους στόχους, όπως: α) να κοπή ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ Σταμάτη-κοινωνίας-κινημάτων και φορέων της πόλης, αφού είναι γνωστή η αποδοχή του έξω και πέρα από κόμματα, που μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε επικίνδυνη η σχέση αυτή για τα συμφέροντα των παλιών και νέων τσιφλικάδων που υπηρετούνται με θρησκευτική ευλάβεια απο το σημερινό Στάτους κβο (status quo) στο Δήμο Αγρινίου, και β) υπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα και οι υπέρμετρες φιλοδοξίες ορισμένων, δικαίωμά τους αλλά όχι με αυτόν τον αντιδημοκρατικό και άτσαλο τρόπο.
Όχι με λογικές και πρακτικές «Κασιδιάρη», από πρόσωπα που θέλουν να έχουν παρουσία και σε άλλα βάθρα της δημοκρατίας, ξεχνώντας όμως την εύνοια αυτών που τώρα θέλουν να ταπεινώσουν. Η πολιτική συνέπεια των λόγων και των έργων δεν φυλακίζονται. 
Επιτρέψατέ μας κύριε «κομματάρχη» «αρχηγέ», με την ευκαιρία να σας  απευθυνθούμε σε πρώτο ενικό μιας και είναι γνωστό ότι οι νομικές σπουδές σας στα περί των αρχαίων κειμένων έχουν άμεση σχέση εξ αντικειμένου, μπορεί να μην εμβαθύνετε σε  φιλολογικά αποφθέγματα, της διαχρονικής και επίκαιρης αρχαίας μας σοφίας, είστε όμως γνώστης του όρου «Μήδισε»… Ο οποίος στην Αρχαία Ελλάδα, είτε ζήλευε τη χλιδή και ζούσε ως Πέρσης Σατράπης, είτε ως πολιτικός «διωκόμενος» (είτε ως φυγάς -δικιά μας πρόσθεση) κατέφευγε στους εχθρούς Πέρσες, για προστασία, που του παρέχονταν άφθονη και δόξα και δύναμη.
Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια - της καταφυγής στους Πέρσες – ερχόταν η ώρα κατά την οποία πρόδιδε την ίδια του τη πόλη στην οποία γεννήθηκε κι ανδρώθηκε. Δύσκολες στιγμές…βλέπεις για επίδοξους σωτήρες!
Τι πραγματικά σας ενδιαφέρει με τα καμώματά σας; Σε τι αποβλέπουν οι τσεκουριές στο σώμα του δημοκρατικού λαού του Αγρινίου; Να δώσετε λύσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο ανύπαρκτος αντιπολιτευτικός σας λόγος ή να πιστέψουμε ότι δίνετε λύσεις; Οι επιλογές σας δυστυχώς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα-πραγματικότητα, διότι εκτός του ότι είναι σπασμωδικές δεν «ακουμπούν» την  κοινωνία αφού δεν οδηγούν σε ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης στη πόλη που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Σημεία και αυτά των καιρών βλέπεις.

Υ.Γ. 1. Περιμένουμε την ερμηνεία της παρ. 3, του άρθρου 66 του «Καλλικράτη», αν τεθεί από τους φερόμενους «αυτόχειρες»,  από τον επίσης νομικό Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου και από την αρμόδια επιτροπή της περιφερειακής διοίκησης, που θα απευθυνθούμε.
 2. Δεν αναγνωρίζουμε κανενός είδος νταραβέρι ήπιας ή μη προσαρμογής για την εκπροσώπηση της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ στο Δ.Σ. αν δεν είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών (ολομέλεια).
3. Υπάρχει διέξοδο στα τεχνητά διλήμματα που θέλουν να βάλουν όλοι αυτοί, που θεωρούν τους εαυτούς τους απαραίτητους να παραιτηθούν και να εκπροσωπηθεί η κίνηση με ποιο φρέσκα άτομα. Αρκετά.

 Κώστας Κορδάτος
*Εκπρόσωπος της ολομέλειας της ΠΑΝΔΗΜΟΤΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ - Τετάρτη 30-5-2012  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ