Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη στο Real.gr

Δημήτρης Στρατούλης 
Βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ 
Ερωτήσεις για Real.gr 
1. «Κυβέρνηση τετραετίας» όπως αναφέρεται στο προγραμματικό κείμενο των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν; 
Επειδή η νέα μνημονιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τα μνημόνια της καταστροφής και τις δανειακές συμβάσεις της ντροπής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το λαό σε πτώχευση και τη χώρα σε χρεοκοπία. Με αυτή την έννοια, η λαϊκή οργή που θα εισπράξουν θα είναι πολλαπλάσια από αυτή που εισέπραξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου. Για αυτό οι μήνες αυτής της κυβέρνησης είναι ..... μετρημένοι. 
2. Η γνώμη σας για τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ; Πέρασαν στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα; Ή πιστεύετε ότι στην πορεία θα τα σπάσουν; 
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσαν μετεκλογικά να σχηματίσουν από κοινού νέα βιώσιμη μνημονιακή κυβέρνηση, γιατί δεν θα άντεχαν ούτε μία ημέρα. Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στη μνημονιακή συγκυβέρνηση της εξασφάλισε μία βιωσιμότητα ενδεχομένως μερικών μηνών δίνοντάς της το αναγκαίο γι’ αυτή κεντροαριστερό άλλοθι. Μόνη της η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε το ρόλο της πολιτικής Ιφιγένειας, που θυσιάστηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εγχώριου και ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου, όπως είχε κάνει και ο Γ. Καρατζαφέρης με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Με αυτή την πολιτική απόφασή της η ΔΗΜΑΡ πέρασε το Ρουβίκωνα και μέσα σε λίγες ημέρες μεταλλάχτηκε από δύναμη της Αριστεράς σ’ ένα άοσμο και άχρωμο πολιτικά κεντρώο κόμμα και σε συγκολλητική ουσία του χρεοκοπημένου τέως δικομματισμού. 
3. Και το ΚΚΕ; Τι εκτιμάτε πως θα γίνει; 
Η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει να καταλάβει, ότι ο αριστερός κόσμος στις εκλογές το εγκατέλειψε μαζικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αρνήθηκε τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και το σχηματισμό μίας αριστερής κυβέρνησης που θα ακύρωνε τα μνημόνια. Επίσης γιατί μπήκε προεκλογικά στο κάδρο των δυνάμεων του οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου που επιτίθονταν στο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανή πολιτική σκληρότητα, με πόλεμο λάσπης και διαστρέβλωσης των θέσεών του. Εμείς χωρίς κανένα αίσθημα αλαζονείας και σεβόμενοι τους πρώην ψηφοφόρους του, που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για αλληλεγγύη και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς για το καλό του λαού και του τόπου. Το τι θα γίνει στο ΚΚΕ, δηλαδή εάν θα επανεκτιμήσει την πολιτική συνεργασιών του ή όχι εξαρτιέται από τα μέλη και τα στελέχη του και από κανένα άλλο παράγοντα. 
4. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι μπορεί να ανακάμψει; 
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακάμψει, γιατί έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως το κόμμα που έφερε το ΔΝΤ και τα μνημόνια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτό που θα γίνει θα είναι η προσπάθεια ενοποίησής του με τη ΔΗΜΑΡ για να κάνουν κεντρώο πολιτικό χώρο ανταγωνιστικό με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον αντικαταστήσουν στο διπολισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ αυτού και της ΝΔ. 
5. ΣΥΡΙΖΑ: Τι είδους αντιπολίτευση; Κάποιοι λένε πως μπορεί αργά-αργά να μεταλλαχθεί, ώστε να είναι αποδεχτό ως κόμμα εξουσίας. 
Θα ασκήσουμε αριστερή, μαχητική αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από τη σκοπιά του κυβερνητικού προγράμματός μας προβάλλοντας τις εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις μας για κάθε πρόβλημα. Θα στηρίξουμε με συνέπεια και σταθερότητα τους αγώνες του λαού για την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών, θα συμβάλλουμε στη συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης στα θύματα αυτών των πολιτικών σε όλους τους δήμους και τις γειτονιές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς. 
6. Δεν είναι δηλαδή το «νέο ΠΑΣΟΚ»; 
Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν θα μεταλλαχτεί σε νέο ΠΑΣΟΚ. Θα ενοποιηθεί και θα μαζικοποιηθεί ως ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, που ενισχυμένο πλέον και με τη λαϊκή ψήφο και με δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη, θα βάλει τη σφραγίδα του και θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις προβάλλοντας ως εναλλακτική πολιτική λύση στις μνημονιακές κυβερνήσεις μία αριστερή κυβέρνηση, που στηριγμένη σ’ ένα προωθημένο πρόγραμμα και στο λαϊκό κίνημα θα προωθήσει ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης της οικονομίας και της κοινωνίας. 
7. Πως εκτιμάτε την τοποθέτηση του κυρίου Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών; 
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση έβαλε Υπουργό Οικονομικών τον πρώην σύμβουλο του Κυρίου Σημίτη, τον άνθρωπο του μνημονίου και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. «Έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλά τα πρόβατα». 
Ο Γιάννης Στουρνάρας, δογματικός θιασώτης των αγορών και άνθρωπος των τραπεζών υπήρξε ένας εκ των συντακτών του Μνημονίου, καθώς, από την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ («δεξαμενή σκέψης» του ΣΕΒ) έδινε πληροφορίες στην τρόικα για τις αντεργατικές πολιτικές, που μετά αυτή με τη σύμφωνη γνώμη των μνημονιακών κυβερνήσεων προωθούσε. 
Η τοποθέτηση του κυρίου Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά αντίθετα σε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση της τρόικας και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο λαό και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ