Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα ουραγός στη παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας. Μα καλά με το μνημόνιο δεν θα γινόμασταν ανταγωνιστικοί;


Σ.Σ. Συγγνώμη, εμείς δεν θα γινόμασταν ανταγωνιστικοί με το μνημόνιο και με την εσωτερική υποτίμηση; 
Σ.Σ. Τι έγινε αγαπητοί μνημονιακοί ευαγγελιστές; Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες πως γίνεται ναι είναι και αυτές με το πιο ακριβό εργατικό δυναμικό; Λένε ψέμματα εκεί στο IMD; 
Σ.Σ. Τελικά ρε παιδιά, τώρα που γίναμε πιο ανταγωνιστικοί αφού έχει μειωθεί το χρέος μας (χαχαχα) και έχουμε χαμηλό εργατικό κόστος, γιατί δεν προσελκύουμε επενδύσεις για να δημιουργηθεί ανάπτυξη; 
Αντί λοιπόν να τσακώνεστε για το ευρώ ή όχι, για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, δεν αρχίζετε επιτέλους να τσακώνεστε για την ορθή διαχείριση του κράτους και των ενεργειακών και άλλων πόρων του;Μήπως να τσακωθείτε για την δημιουργία εγγυημένου φορολογικού και νομοθετικού καθεστώτος, γιατί και λέβα να φέρετε για νόμισμα επένδυση δεν θα δούμε ούτε για δείγμα; 
Μήπως τελικά θα έπρεπε να αρχίσει να σας προσβάλει (χοντρόπετσοι) το γεγονός ότι κανείς δεν σας έχει εμπιστοσύνη για να επενδύσει (εκτός από το να αγοράσει τσάμπα…γιατί μόνο περί αυτού πρόκειται), και ότι χώρες με μόλις 10 και 20 χρόνια ιστορία ως έθνη είναι πάνω από εμάς σε ανταγωνιστικότητα.
Για την ιστορία….και το άρθρο με τα αποτελέσματα από το IMD.
Την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από τοInternational Institute for Management Development κατέλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2011, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Τα αποτελέσματα
δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι η Ιρλανδία (στην 20 θέση), η Ισλανδία (στην 26 θέση) και η Ιταλία (στην 40 θέση), εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39 θέση), η Πορτογαλία (στην 41 θέση) και η Ελλάδα (στην 58 θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.
Η Ελλάδα κατετάγη πίσω από τη Νότια Αφρική, τη Σλοβενία, την Κολομβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αργεντινή, την Ουκρανία και την Κροατία, χώρες που κατέλαβαν τις θέσεις 50 ως και 57.
Η πτώση κατά δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας της χώρας μας αποδίδεται καταρχήν στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την ευρωζώνη αλλά και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 ήταν η εξής:
*Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.
*Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
*Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης.
*Στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δυο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.
Σύμφωνα με το IMD οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το 2012, είναι:
*η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα για να διευκολυνθεί η προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,
*η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
*ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
*η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και,
*η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Με αφορμή τα αποτελέσματα και τη θέση της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νικόλαος Πέντζος τόνισε την “αδήριτη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, που θα ανασύρουν τη χώρα από το “βυθό” της παγκόσμιας αφάνειας, και θα την τοποθετήσουν και πάλι μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών διεθνώς”
“Ενδεχόμενη δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο της χώρας από το ευρώ και οικονομική καταστροφή για όλους μας’, πρόσθεσε ο κ. Πέντζος
Οι 10 χώρες που πρωτοπορούν:
*Χονγκ Κονγκ
*Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
*Ελβετία
* Σιγκαπούρη
* Σουηδία
*Καναδάς
*Ταϊβάν
*Νορβηγία
*Γερμανία
*Κατάρ
Οι 10 χώρες ουραγοί
*Νότια Αφρική (50)
*Σλοβενία (51)
*Κολομβία (52)
*Ρουμανία (53)
*Βουλγαρία (54)
*Αργεντινή (55)
*Ουκρανία (56)
*Κροατία (57)
*Ελλάδα (58)
*Βενεζουέλα (59)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ