Η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νέου πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις και όχι καταληκτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα γίνουν σταδιακά και ότι η λήξη του τριμήνου και της εφαρμογής της μετενέργειας δεν συνεπάγεται την αυτόματη μείωση του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο νομικό πλαίσιο θα έχει άμεσες συνέπειες για 10 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τις 151, που υπάρχουν συνολικά.
Πρόκειται για τις συμβάσεις που έληξαν ή .......... καταγγέλθηκαν από τις 14/8/2011 και έως τις 14/2/2012 έχει παρέλθει το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, το οποίο προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. (ν. 1876/1990). Στους κλάδους αυτούς, εάν έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους μισθούς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου στο επίπεδο του βασικού μισθού της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα.
Πρόκειται για τους κλάδους των ασφαλιστών και μεσιτών, των υπαλλήλων βιβλιοπωλείων, βιβλιοχαρτοπωλείων, των υπαλλήλων γραφείου, χειριστών Η/Υ γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων και γεωτεχνικών, καθαριστριών και περιοδευόντων πωλητών, τεχνολόγων τροφίμων και ανυψωτικών μηχανημάτων.
Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν πριν τις 14/8/2011 και έχει λήξει και η 6μηνη παράταση της ισχύος τους, οι όροι της κλαδικής σύμβασης έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι μειώσεις μπορούν να γίνουν μόνο με σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ωστόσο ο νόμος επιτρέπει τη σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Οι συμβάσεις αυτές αφορούν συνολικά 43 κλάδους ανάμεσά τους οι κλάδοι των αρτεργατών, των υπαλλήλων και των συντακτών του Αθηναϊκού Τύπου και του ραδιοφώνου Αθηνών, των τεχνολόγων τροφίμων των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, των οικοδόμων, των καπνεργατών και άλλων.
Τέλος, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει, ότι για τις 73 κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ και δεν έχουν λήξει ούτε έχουν καταγγελθεί, συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς με ό,τι προβλέπεται στους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις αμοιβές.
Την ίδια στιγμή, με εγκύκλιο που απευθύνει προς τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και τις Ομοσπονδίες, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, υποστηρίζει, επικαλούμενη τη Νομική υπηρεσία του συνδικάτου, ότι «όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις με ισχύ πάνω από ένα έτος, οι οποίες δεν έχουν καταγγελθεί, θεωρούνται αορίστου διαρκείας και συνεχίζουν να εφαρμόζονται».
Επίσης, η ΓΣΕΕ αναφέρει, ότι «η περιορισμένη μισθολογική μετενέργεια της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά μόνο στους μισθολογικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων (βασικός μισθός της αντίστοιχης ΣΣΕ και τα τέσσερα επιδόματα), ενώ οι άλλοι «θεσμικοί» όροι των ΣΣΕ εξακολουθούν να ισχύουν» και θεωρεί, ότι στα επιδόματα που παραμένουν περιλαμβάνεται και το επίδομα γάμου, που αποτελεί γενικό κατώτατο όρο εργασίας ρητά προβλεπόμενο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Στη συνέχεια επισημαίνει, ότι οι προβλέψεις του νόμου δεν είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες και ζητά από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εξετάζουν προσεκτικά τις νέες συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις που θα υποβάλλονται.
Η Συνομοσπονδία αναφέρεται επίσης σε «φαινόμενα κακόπιστων και παρελκυστικών εργοδοτικών πρακτικών» και καταγγέλλει τις «μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την άμεση και γενικευμένη κατάργηση των κανονιστικών όρων των ΣΣΕ με περιοριστική ερμηνεία των νέων διατάξεων για τη μετενέργεια».
Τέλος, υπενθυμίζει ότι έχει προσφύγει κατά της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ν.6/2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε Διεθνείς Οργανισμούς και ζητά από τους εργοδότες «να προχωρήσουν σε υπογραφές Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (σε όσες έχουν καταγγελθεί) και να μην επιχειρήσουν την αυθαίρετη κατάργηση της μετενέργειας, γιατί θα αντιμετωπίσουν συγκρούσεις χωρίς προηγούμενο».
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...