Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ Η κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ!!!


"Σκέπτομαι περισσότερο τα μικρά παιδιά σε ένα σχολείο σε ένα μικρό χωριό στο Νίγηρα, που έχουν δάσκαλο μόνο δύο ώρες την ημέρα, και μοιράζονται τρία από αυτά την ίδια καρέκλα και είναι πολύ πρόθυμα να μάθουν γράμματα. Τους έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα. Πιστεύω ότι αυτοί χρειάζονται ακόμη περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα"
Τάδε έφη  κ. Λανγκάρντ.
Τι τρέχει όμως με το Νίγηρα;
Είναι από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη στην υποσαχάρια Αφρική. Ιστορικά, ο Νίγηρας,  τέθηκε υπό γαλλικό ζυγό στα τέλη της δεκαετίας του 1890. Μετά από 70 χρόνια αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης  απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1960.  Η πρόοδος της χώρας παρεμποδίστηκε από την πολιτική αστάθεια και μία ξηρασία που διήρκησε 5 ολόκληρα χρόνια, καταστρέφοντας ολοσχερώς τις καλλιέργειας και προκαλώντας το θάνατο των ζώων.
Ο Νίγηρας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού παγκοσμίως, το σύστημα υγείας της χώρας παρέχει τα απολύτως βασικά, ενώ οι ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση.
Ο Νίγηρας απαγόρεψε το δουλεμπόριο το 2003, μία πρακτική που εφαρμοζόταν για αιώνες. Διάφορες οργανώσεις, όμως, που αντιτίθενται στο δουλεμπόριο, ισχυρίζονται πως ......
χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν υποδουλωμένοι (δείτε το http://exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2004-2005/104-2010-04-10-16-25-08)
Λόγω των συχνών ξηρασιών, ο πληθυσμός του Νίγηρα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές από την πείνα. Όμως η χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό γιατί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της είναι το ουράνιο. Θυμηθήκαμε λοιπόν ένα παλιό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Σάββατο 5 Ιουνίου 2010) το οποίο αναδημοσιεύουμε:
Μέσα σε σαράντα χρόνια η AREVA εταιρεία-«σωτήρας» του Νίγηρα, χρησιμοποίησε 270 δισ. λίτρα νερού για την εξόρυξη ουρανίου, μολύνοντας και αποστραγγίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, που θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα των στοιχείων που συγκέντρωσε η τελευταία αποστολή της Greenpeace. Σε μια χώρα που δεν της έφτανε ότι κατατάσσεται τελευταία στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, με παιδιά που το βάρος σε ποσοστό πλέον του 40% είναι κάτω από το κανονικό, ήρθε και ο «πυρηνικός θεός», ο γαλλικός γίγαντας AREVA, να δώσει ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα στο πρόσωπο του Νίγηρα. Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, λέει:
«Οι συγκεντρώσεις ουρανίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων στα δείγματα χώματος που ελήφθησαν από περιοχή κοντά σε υπόγειο ορυχείο βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερες απ' ό,τι τα φυσιολογικά επίπεδα και υψηλότερες από τα διεθνώς αποδεκτά όρια». Αφιερωμένη στην κατάσταση στον Νίγηρα η έτσι κι αλλιώς κατεστημένη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύει την ξεφτίλα τού υπό κατάρρευση «πολιτισμένου κόσμου».
Η AREVA, εξηγεί ο Δημήτρης Ιμπραήμ, εγκαταστάθηκε στον Νίγηρα πριν από περίπου 40 χρόνια, δημιουργώντας αυτό που προβαλλόταν τότε ως η οικονομική διάσωση μιας ολόκληρης χώρας. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της AREVA αποδείχθηκαν περιβαλλοντικά και οικονομικά καταστροφικές. Τεράστια σύννεφα σκόνης, τα οποία προκαλούνται από τις εκρήξεις και τις εκσκαφές στα ορυχεία, βουνά από βιομηχανικά απόβλητα, τοξικές λάσπες που σχηματίζουν βουνά εκτεθειμένα στους δρόμους, υπερεκμετάλλευση των λιγοστών υδατικών αποθεμάτων της χώρας είναι στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί εξαιτίας της εταιρείας. Η εξαθλίωση είναι τέτοια που με τα ραδιενεργά υλικά οι ντόπιοι χτίζουν τα σπίτια τους! Απ' την άλλη τα νοσοκομεία της περιοχής που ελέγχονται από την εταιρεία ισχυρίζονται ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα περιστατικό καρκίνου που να συνδέεται με την εξορυκτική της δραστηριότητα τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα νοσοκομεία δεν απασχολούν γιατρούς που ειδικεύονται στην εργασιακή απασχόληση της περιοχής, κάνοντας έτσι αδύνατη τη διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με την εξόρυξη.
Συγκεκριμένα ισχύει:
Στα 4 από τα 5 δείγματα νερού που συνέλεξε η Greenpeace στην περιοχή Arlit, οι συγκεντρώσεις ουρανίου ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν σταδιακή αύξηση στη συγκέντρωση ουρανίου τα τελευταία 20 χρόνια, που καταδεικνύουν την επίδραση των εξορυκτικών διαδικασιών.
Μία μέτρηση για ραδόνιο, που πραγματοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Akokan, έδειξε ότι η συγκέντρωση ραδόνιου στον αέρα ήταν 3 με 7 φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Αναλύσεις σε μικροσωματίδια σκόνης έδειξαν αυξημένη συγκέντρωση ραδιενέργειας, 2 με 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με χοντρή σκόνη. Τα μικροσωματίδια που μεταφέρονται εύκολα με τη σκόνη μπορούν να περάσουν στο ανθρώπινο σώμα με την εισπνοή ή και την κατάποση.
Στους δρόμους του Akokan, τα επίπεδα της ακτινοβολίας βρέθηκαν να είναι σχεδόν 500 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτά τα σημεία για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα θα εκτίθεται σε μεγαλύτερη δόση από ό,τι η μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ακτινοβολίας.
Αν και η AREVA ισχυρίζεται ότι πλέον δεν διαφεύγουν ραδιενεργά υλικά από τα ορυχεία, η Greenpeace βρήκε αρκετά κομμάτια από ραδιενεργά μέταλλα στην τοπική αγορά του Arlit, με τη δόση ακτινοβολίας να φτάνει έως και 50 φορές περισσότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Από αυτά χτίζουν τους οικισμούς.
Η κυβερνητική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της δραστηριότητας της AREVA, είναι υποαπασχολούμενη και υποχρηματοδοτούμενη. Επί χρόνια μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς υπηρεσίες έχουν επιχειρήσει να ελέγξουν και να αξιολογήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον Νίγηρα. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη έρευνα.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας απαιτεί καύσιμο που προέρχεται από την καταστροφική δραστηριότητα της εξόρυξης ουρανίου.
Για χιλιάδες χρόνια οι περιοχές όπου εξορύσσεται αυτό το υλικό θα έχουν υποθηκευμένο μέλλον, που περνά από την κόλαση.
Αλήθεια πως σκέφτεται η κ. Λαγκαρτ (Δ.Ν.Τ., κεφαλαιοκράτες κ.λ.π.) τον Νίγηρα;
 Τι έχει κάνει για την σκλαβιά ενηλίκων και ανηλίκων;
Τι έχει κάνει για την πείνα, τη δίψα την εξαθλίωση;
Τι έχει κάνει για την υγεία και την εκπαίδευση;
Μήπως η δραστηριοποίηση της ΑREVA της εταιρίας – σωτήρα που 40 χρόνια τώρα λυμαίνεται τη χώρα και το μόνο που προσφέρει στους κατοίκους είναι ραδιενεργή σκόνη, είναι η συμμετοχή της Γαλλίδας κ. Λαγκαρτ στο Νίγηρα;
Και επίσης πότε για την εν λόγω κυρία οι Έλληνες θα αρχίσουν να την απασχολούν; Όταν οι άνεργοι θα ξεπουλούν τους εαυτούς τους για το ξεροκόμματο της δουλείας;
Όταν τα Ελληνάκια δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο; Όταν η δημόσια υγεία θα εξαντλείται σε αγροτικά ιατρεία;
Δεν απέχουμε από το σημείο αυτό. Και τότε η κ. Λαγκαρτ που από την έγνοια μας δεν θα  μπορεί να κοιμηθεί θα μας στείλει μια κάποια AREVA να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της χώρας. Θα έχει κάνει το καθήκον της.
Εμείς όμως θα δεχθούμε να γίνουμε ένας άλλος Νίγηρας; 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ