==► ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ: "Πολλαπλά εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή – Αποκαλυπτική η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών"  ==► ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ   ==► Κριτική και προτάσεις του Δημήτρη Τραπεζιώτη, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας  ==► Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για το Πολυτεχνείο  ==► ΣΥΡΙΖΑ: ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΑΠΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ  ==► ΓΕΑ: Κυριακή 24 Νοεμβρίου το «Τρέχω, βαδίζω, ποδηλατώ στην πόλη μου»  ==► Υπεγράφη η πρόσκληση για το καινούργιο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» ύψους, 410 εκατ. ευρώ  ==► Μίλτος Ζαμπάρας Με Πείσμα και Όραμα: Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μάχες  ==► Η ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ - Σχετικά με τη σύσταση “Ενεργειακών Κοινοτήτων"  ==► Χριστίνα Σταρακά: Ντροπή να μιλάτε για ανάπτυξη όταν η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν (βίντεο)  ==► “Όχι” σε μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, λέει το Μαξίμου   ==► Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ  ==► Χριστίνα Σταρακά: Ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση η ελληνική κτηνοτροφία - Απαιτείται εθνικό σχέδιο διάσωσης της και όχι «κούφια λόγια»  ==► ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: "Εμμονή στο λάθος" - Άρθρο στα “Νέα Σαββατοκύριακο”  ==► Δημιουργία, στην πόλη των Αγρινιωτών   ==► ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ  ==► Η πολιτική ορθότητα εναντίον Πολάκη, η ανδροφοβία/μισανδρισμός της ελληνικής κοινωνίας και τα εκατομμύρια της Λινού  ==► Ο.Α.Σ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ  ==► 50 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ  ==► Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στην Β' ΕΛΜΕ Αιτωλ-νίας  ==► Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ - ΑΔΜΗΕ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ  ==►   ==► Γιατί η Αριστερά δείχνει να μην έχει τόση απήχηση στην κοινωνία;  ==► Με πολλές ειδήσεις η παρουσία Λιβάνιου στην ΚΕΔΕ - Έρχονται αλλαγές σε ΟΤΑ & Περιφέρειες  ==► ΚΚΕ: Ανείπωτη θλίψη, συλλυπητήρια για το θάνατο του συντρόφου Νίκου Ζαραϊδώνη    By The best widgets

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Η ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ - Σχετικά με τη σύσταση “Ενεργειακών Κοινοτήτων"

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή, σχετικά με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτησή της, μεταξύ των άλλων, σημείωσε τα εξής:

«Η σύσταση “Ενεργειακών Κοινοτήτων” αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Η κυβερνητική προπαγάνδα υποστηρίζει ότι συνδυάζεται «η Κοινωνική Πολιτική με την ενεργειακή μετάβαση», στην ουσία όμως οι ενεργειακές κοινότητες που δημιουργούνται  αναλαμβάνουν την ιδιοκατανάλωση της ενέργειας από ΑΠΕ. Επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για έτοιμους πελάτες για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, και όταν μιλάμε για δήμους και περιφέρειες για μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή με όρους αγοράς για «καλούς πελάτες».

Η όποια μείωση στο κόστος ενέργειας των δήμων και της περιφέρειας (που πάντα θα βρίσκεται κάτω από την «δαμόκλειο σπάθη» της αύξησης των τιμών της ενέργειας), δεν θα περάσει σε ελάφρυνση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών με μείωση δημοτικών τελών, με βελτίωση των υπηρεσιών. Θα κλείσουν τρύπες την μεγάλης υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, την εκτίναξη του κόστους από την προώθηση στρατηγικής τη Ε.Ε στην διαχείριση απορριμμάτων κ.α. Δηλαδή ότι εξοικονομηθεί πάλι θα πάει στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πραγματικότητα είναι ότι όπου έχουν δημιουργηθεί ενεργειακές κοινότητες (στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 1700) πουθενά δεν εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για κανέναν. Αντίθετα για αυτό το ρεύμα πληρώνουν όλοι οι λαϊκοί καταναλωτές μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς, όλοι δηλαδή οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Άλλωστε η επικαλούμενη ελάφρυνση, συνήθως λένε κατά 50% του ενεργειακού κόστους αποτελεί ποσοστό επί του εκάστοτε ύψους των λογαριασμών ρεύματος, δεν σταματούν τις υπέρογκες αυξήσεις.

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, δάνεια και προνομιακή ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κ.ά.).»

Περιφέρεια, κυβέρνηση και Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, παίζουν τη κολοκυθιά στη πλάτη του λαού, για το ποιος σχεδιασμός θα προχωρήσει. Οι όποιες διαφωνίες πέραν των άλλων επιδιώξεων που μπορεί να υπάρχουν, κρύβουν κάτω από το χαλί τις πραγματική αιτία που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, και δεν είναι άλλη από τη πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των λίγων.

 

Αυτή η πολιτική επιλογή ευθύνεται για την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό είναι συγκεκριμένα: Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή της σε χρηματιστηριακό προϊόν, η επιβολή Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η «πράσινη» μετάβαση, η αντικατάσταση του φτηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο (LNG) των ΗΠΑ.

 

Αυτές οι επιλογές είναι που οδηγούν στο να απαξιώνονται εγχώριες φθηνές πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης και ταυτόχρονα  να εμπλέκεται η χώρα μας στους διεθνείς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μέσω της προσπάθειας για μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο. Όλες αυτές οι επιλογές φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Η Περιφερειακή Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί στηρίζει αυτήν ακριβώς την πολιτική με τις επιλογές της.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η παραγωγή και διανομή της ενέργειας, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε της Τοπικής Διοίκησης, ούτε άλλων φορέων και ιδιωτών, γιατί όπως αποδείχθηκε αυτό την μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα, που το στερούνται όλο και περισσότεροι, με ενεργειακή φτώχεια, με καταστροφή του περιβάλλοντος, σε ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Καλούμε τον λαό της Περιφέρειας μας να διεκδικήσει:

·         Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

·         Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια – πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

·         Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

·         Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων, των ΔΕΥΑ και όλων των λοιπών Οργανισμών, από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.

·         Να ενταχθούν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.

·         Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν. Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.

·         Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι του λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ