Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πως στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης "άδειασε" το ΥΠΕΞ – Η αθέατη ζημιά

Λυγερός Σταύρος
Για τους αναγνώστες του SLpress.gr η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία μόνο έκπληξη δεν ήταν. Στις 27 Νοεμβρίου δημοσίευσα αποκλειστικό το ρεπορτάζ "Τι είπαν για Τουρκία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ – Ο ελιγμός Γερμανίας και Ισπανίας". Στις 2 Δεκεμβρίου δημοσίευσα δεύτερο αποκλειστικό ρεπορτάζ "Μας ετοιμάζουν ψυχρολουσία στη Σύνοδο Κορυφής – Όλο το παρασκήνιο". Τέλος, στις 9 Δεκεμβρίου, δημοσίευσα το τρίτο αποκλειστικό ρεπορτάζ "
Σύνοδος Κορυφής: Η άγνωστη συνάντηση των Βρυξελλών – Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο".
Αναφέρω όλα τα παραπάνω όχι για να "ευλογήσουμε τα γένια μας", αλλά για να.... δείξω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κινήθηκε στις ράγες που είχαν στρώσει από κοινού το Βερολίνο και το δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ, με τις ευλογίες της Μαδρίτης και της Ρώμης. Αν και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν απολύτως ότι η Τουρκία είναι παραβάτης και επιδίδεται σε επιθετική ρητορική, περιορίσθηκαν –όπως είχα προβλέψει με βάση τα παραπάνω ρεπορτάζ– σε ανώδυνα μέτρα.
Πριν αναφερθώ στις κυρώσεις-χάδι, είναι απαραίτητο να υπογραμμισθεί μία κραυγαλέα παλινωδία της ελληνικής διπλωματίας. Πριν από μερικές ημέρες –όπως είχα αποκαλύψει στα προαναφερθέντα ρεπορτάζ– ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δεμίρης είχε με εντολή του υπουργού δώσει εντολή στους Έλληνες πρεσβευτές στα κράτη-μέλη να προβούν σε διάβημα με σκοπό να παρουσιάσουν τις θέσεις της Αθήνας εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
Στο τετρασέλιδο με τις οδηγίες –μεταξύ των άλλων– αναφερόταν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία είχε συμφωνήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Αναφερόταν συγκεκριμένα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, η ελληνική συναίνεση έχει αρθεί.
Αυτό πήγαν οι Έλληνες πρεσβευτές και είπαν στα υπουργεία Εξωτερικών των κρατών-μελών. Και τι συνέβη; Ο Μητσοτάκης συμφώνησε στη Σύνοδο και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει εντολή στο δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ να διοργανώσουν την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο! Όπως μας είπε διπλωματική πηγή, η ζημιά είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ