Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Παρέμβαση Παπαναστασίου στην Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για το Πανεπιστήμιο (video)

Στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, «Πρωινοί Τύποι», μίλησε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους προέβη στην απόφαση για αναστολή της λειτουργίας 37 Πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των.....
οποίων και το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που θα λειτουργούσε στο Αγρίνιο.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της παρενέβη τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε να λειτουργήσει κανονικά το τμήμα στο Αγρίνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Η υπουργός του απάντησε πως πρώτα θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και αν κριθεί ότι η λειτουργία του τμήματος εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Αναλυτικά ο διάλογος της υπουργού με τον Δήμαρχο στον «αέρα» της εκπομπής:

Παπαναστασίου: Το Αγρίνιο είναι μία παλιά ιστορία όσον αφορά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Στο Αγρίνιο πολλά χρόνια παλεύουμε για την ίδρυση τμημάτων. Το Αγρίνιο είχε αυτόνομο Πανεπιστήμιο το οποίο καταργήθηκε με το σχέδιο Αθηνά. Επομένως υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που προϋπήρχαν και τώρα έρχεται το κερασάκι στην τούρτα. Κάτι που ανέμενε το Αγρίνιο ήταν η Γεωπονική Σχολή που θα ιδρύονταν στη Δυτική Ελλάδα και μένει στον αέρα.

Κεραμέως: Δεν μένει στον αέρα. Απλά πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όλα αυτά τα τμήματα που ιδρύθηκαν δεν πέρασαν από τις νόμιμες διαδικασίες. Η νόμιμη διαδικασία είναι η γνώμη της ανεξάρτητης αρχής η οποία αξιολογεί ένα – ένα αυτά τα τμήματα. Πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια; Είναι βιώσιμα; Εξυπηρετούν εκπαιδευτικές ανάγκες;
Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι ναι, τότε τα τμήματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Εάν η απάντηση είναι όχι, γιατί ξέρετε κύριε Δήμαρχε, ίσως όχι σε εσάς, αλλά σε άλλες περιοχές ιδρύθηκαν τμήματα με βουλευτικές τροπολογίες των τελευταίων λεπτών.
Αυτή κατά τη γνώμη μας δεν είναι, πολιτικά και νομικά, η διαδικασία η οποία προβλέπεται προκειμένου να ιδρυθούν νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε να αξιολογηθούν όλα αυτά και να εξεταστούν σε τι βαθμό πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια και αν και εφόσον τα πληρούν, τότε φυσικά μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Παπαναστασίου: Κυρία υπουργέ, να σας ενημερώσω πως υπήρξε επαφή και του Περιφερειάρχη με την Πρύτανη η οποία δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Στην περίπτωση που θα αξιολογηθεί, τι θα γίνει με την αναστολή; Θα πρέπει να διακοπεί η αναστολή και να λειτουργήσει το τμήμα τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Κεραμέως: Αν ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και κριθεί ότι αυτά τα τμήματα εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες όπως πρέπει, τότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
*Από το 10:12 ξεκινά η τοποθέτηση της υπουργού για την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων.
*Από το 16:35 η παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ