Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Η Λατινική Αμερική φλέγεται: Το πώς και το γιατί σε Χιλή, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία και Εκουαδόρ

Χώρα προς χώρα, όλες οι τελευταίες, δραματικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική που φλέγεται από το πάθος των πολιτών για μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές. Από την εξέγερση στη Χιλή, στον Φερνάντες της Αργεντινής και το πρώτο "φως" στο Εκουαδόρ.
Νίκος Γιαννόπουλος
Κάποτε οι διεθνείς αναλυτές αποκαλούσαν την Λατινική Αμερική ως την πίσω αυλή των ΗΠΑ. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν άδικο. Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, η πανίσχυρη αμερικανική διπλωματία και, όταν χρειαζόταν, η CIA προωθούσαν με σχετική άνεση τα αμερικανικά συμφέροντα από το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα μέχρι τη Γη του Πυρός. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η συνεχής πολιτική ανωμαλία στις χώρες της περιοχής αλλά παράλληλα και η δημιουργία μίας εξεγερσιακής συνείδησης και κουλτούρας που σήμερα όχι απλά αναβιώνει αλλά ενισχύεται και παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Στις μέρες μας βέβαια οι ΗΠΑ δεν παίζουν μόνες τους στη Λατινική Αμερική. Ακόμα και οι Κινέζοι, από την άλλη άκρη της γης, έχουν βάλει για τα καλά το πόδι τους και τα λεφτά τους (για παράδειγμα η χώρα από την οποία προέρχονται οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Χιλή είναι η Κίνα) ενώ και οι Ρώσοι φροντίζουν ότι τους δίνεται ευκαιρία, να φωνάζουν παρών.
Την ίδια ώρα οι εντάσεις ξαναφουντώνουν. Οι συνταγές του ΔΝΤ που εφαρμόζονται σε κάποιες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες, τουλάχιστον όχι χωρίς αντίσταση, ενώ σε άλλες έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που οδηγούν στην ευημερία εκτός από αυτούς που προτείνουν οι δυτικοί. Θα έλεγε κανείς ότι από το την Αργεντινή μέχρι και την Κολομβία η ήπειρος βρίσκεται σε αναβρασμό και οι πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν με κινούμενη άμμο που καταπίνει μία-μία τις εύκολες προβλέψεις. Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην America Latina; Μερικές από τις απαντήσεις έρχονται στο παρακάτω κείμενο.

Αργεντινή: Το έγκλημα του Μάκρι έφερε εποχές 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ