Η πρώτη εντύπωση από τη σύνθεση της επιτροπής που θα πλαισιώσει τη Γιάννα Αγγελοπούλου για το επετειακό πάρτι του 2021, με σκοπό την «ανάδειξη των αξιών του ελληνικού Εθνους, του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως αυτά...διαμορφώθηκαν από τη σύσταση του ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα» (άρθρο 114 του Ν.4622/2019), επιβεβαιώνει τα προαισθήματα που γέννησε η ίδρυσή της και ο διορισμός της επικεφαλής της.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υβρίδιο του αλήστου μνήμης «Athens 2004» (παλιοί συνεργάτες του οποίου, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, θα επιφορτιστούν προφανώς με το εικαστικό σκέλος του έργου), με επιτελικά στελέχη του ιδεολογικού απαράτ της Ν.Δ. και των συμμάχων της του «ακραίου κέντρου», που θ’ αναλάβουν το ουσιαστικό πολιτικοεπιστημονικό μέρος σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος (που εκπροσωπείται θεσμικά μέσω του μητροπολίτη Δημητριάδος) και τους αντίστοιχους μηχανισμούς της ομογένειας.
Αν κάτι εντυπωσιάζει, αυτό είναι πάντως η ασχετοσύνη πολλών -ίσως των περισσότερων- μελών της επιτροπής με το αντικείμενο. Υπάρχουν βέβαια δυο-τρεις ιστορικοί, η δουλειά των οποίων εμπλέκεται με πτυχές του 1821: η Ελπίδα Βόγλη έχει ασχοληθεί με τους προβληματισμούς της επανάστασης και του νεοσύστατου κράτους γύρω από το κομβικό ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας, ενώ η Μαρία Ευθυμίου ήταν η πρώτη -απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζω- που έθιξε δημόσια, εν έτει 1992, την αντισημιτική πτυχή της εθνεγερσίας και τη συστηματική εξολόθρευση των εβραϊκών κοινοτήτων της νότιας Ελλάδας από τους επαναστάτες. Από κει και πέρα τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν πρόκειται μόνο για την παρουσία μιας «ανοσολόγου-καρκινολόγου» από την Ολλανδία, με σπουδές στη Ν. Υόρκη και μοναδικό μνημονευόμενο έργο μια «πατενταρισμένη μέθοδο ανοσοθεραπείας με λεμφοκύτταρα».
Όσο καλή γνώμη κι αν έχει κάποιος για τις επεξεργασίες του πολιτικού επιστήμονα Γιάννη Βούλγαρη περί Μεταπολίτευσης, δύσκολα μπορεί να φανταστεί άλλη σχέση του με το 1821 εκτός από το γεγονός πως υπήρξε γραμματέας της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» (1974-1976)· η πρόσφατη πολιτική δραστηριότητά του, ως στελέχους της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, εξηγεί απεναντίας πολλά. Εξίσου μάτι βγάζει και η παρουσία του ιστορικού Ευάνθη Χατζηβασιλείου, προέδρου του επίσημου κομματικού θινκ τανκ της Ν.Δ., το συγγραφικό έργο του οποίου αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα μεταπολεμικά χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί φυσικά ο πολιτικός επιστήμονας Στάθης Καλύβας, γνωστός από την κομβική συμβολή του στην προσπάθεια πολιτικής αποκατάστασης των ταγματασφαλιτών της Κατοχής, επίσης παντελώς άσχετος με τον 19ο αιώνα. Τι είδους «αφήγημα» και «ενιαία εικόνα και ταυτότητα» θα βγει απ’ αυτή την επιστράτευση, δεν είναι και πολύ δύσκολο να το φανταστούμε.
Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η παρουσία σ’ αυτή την dream team μιας βιοχημικού από τη Γερμανία, ειδικευμένης στο DNA −έρευνα της οποίας (σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό) «ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου, στην Κρήτη, έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια». Μπορεί να είναι όντως σημαντική η ανακάλυψη και να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την 64χρονη Ηρακλειώτισσα Γιάννα. Για τη διακρίβωση της σχέσης της με το 1821 θα χρειαζόταν ωστόσο μια άλλη επιτροπή...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...