Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΕΚ για τον απολογισμός τη Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας - Ψηφοδέλτιο εκλογών

Α.Ε.Κ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Απολογισμός της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας ένα σύντομο ανέκδοτο
Τι έγινε φέτος στο Δ.Σ. ;
Συνδικαλιστές – Χειρουργοί….
«Που κατά βάθος έγιναν
σαν ένα είδος υπηρέται των Ρωμαίων  (Κ. Π. Καβάφης)
Η συνδικαλιστική χρονιά 2016-17 ολοκληρώθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η επιβολή των μνημονιακών πολιτικών και η αδυναμία, παρά τις αντιστάσεις, του...
εργατικού λαϊκού κινήματος να τις ανατρέψει, οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη εμπέδωση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και άλλος δρόμος. Σε αυτό βέβαια έχει συντελέσει η διαλυτική στάση των ηγεσιών των παλιών και νέων μνημονιακών παρατάξεων, που αποδεικνύεται ανίκανο να εμπνεύσει, να οργανώσει και να συντονίσει τους εργαζόμενους.

            Μέσα σε αυτό το τοπίο, ως ΑΕΚ με ένα (1) μέλος στο ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του σωματείου μας, παρά τις τεράστιες διαφωνίες μας με τις παρατάξεις του κυβερνητισμού ΔΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ και των νέων «νοικοκυραίων» του κλάδου της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Από την αρχή, είχαμε επισημάνει ότι στη σημερινή συγκυρία απαιτούνται βαθύτερες πολιτικές συμφωνίες και όχι επιφανειακές (ψευτο)συγκλίσεις που θολώνουν τα νερά και αφήνουν περιθώρια να καλλιεργούνται αυταπάτες για σωτήρες μέσω κυβερνητικών λύσεων.
«Το χρονικό ενός παραγγελθέντος θανάτου…»
1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 20/12/2016: Ο εκπρόσωπος  της ΑΕΚ (πολιτικά) είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, από την πρώτη συνεδρίαση και καταθέτει ένα ολοκληρωμένο Αγωνιστικό Πρόγραμμα Δράσης. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ αρνήθηκε να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου, ενώ το ίδιο έπραξαν στη συνέχεια και οι συνάδελφοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ δίνοντας την σκυτάλη και οι δύο μαζί στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, που δέχθηκε να παίξει το ρόλο του αγκυροδεμένο πλοίου στο λιμάνι. Η κάθε μία παράταξη στο Δ.Σ. εξυπηρετούσε τις κομματικές της σκοπιμότητες αδιαφορώντας για τους λόγους που είχαν εκλεγεί στην ΕΛΜΕ ξεχνώντας τους συναδέλφους που τους ψήφισαν ενώ τους ζητούν ξανά την ψήφο για να τους εκπροσωπήσουν!.         
Καμία άλλη παράταξη δεν έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου! Εκτός ότι καμία παράταξη δεν δεσμευόταν για το πρόγραμμα δράσης της Β’ ΕΛΜΕ και δεν στήριξαν την μοναδική υποψηφιότητά μας, ψηφίζοντας λευκό. Στην επόμενη συνεδρίαση υπήρξε και δεύτερη υποψηφιότητα από τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε εκλέγεται ο απερχόμενος Πρόεδρος με τις δύο (2) ψήφους τους έναντι μιας (1) ψήφου που έλαβε ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ συνάδελφος Κορδάτος. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Δ.Σ. ψήφισαν λευκό ενώ το ΠΑΜΕ απείχε!
Με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία μας. Φθάσαμε σε σημείο να καταθέσουμε στη πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση 24/01/2017 πρόταση μομφής κατά του νεοεκλεγέντα Προέδρου για δυσλειτουργίες και πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως μέλη Δ.Σ. εκπροσωπώντας τους συναδέλφους η πρόταση μομφής έλαβε δυο (2) ψήφους (ΑΕΚ – ΠΑΜΕ) η ΔΑΚΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν την ψήφισαν ενώ μέχρι σήμερα μουρμουρίζουν για το «κακό που μας βρήκε!» Υποκρισία;
Οι διαφορετικές όμως αντιλήψεις της ΑΕΚ με τις άλλες παρατάξεις σε ζητήματα ανάλυσης της κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας, του σημερινού ρόλου του συνδ. κινήματος μέσα σε αυτή και της στάσης μας ως εργαζόμενες-οι και μάχιμες-οι εκπαιδευτικοί, είναι υπαρκτές και εκφράστηκαν εμφατικά σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα (θεματική εβδομάδα, επιλογή διευθυντών, αξιολόγηση, μαθητεία, ηλεκτρονικές εγγραφές ΕΠΑΛ, καταργήσεις τομέων-ειδικοτήτων κ.α.).  
Στις 31/01/2017 θέσαμε ξανά ένα σχέδιο προγράμματος δράσης της ΕΛΜΕ, κάτι που δεν ψηφίστηκε.
Για αυτό άλλωστε επιλέξαμε στη συνέχεια να μην συμμετέχουμε στο προεδρείο της ΕΛΜΕ, εκτιμώντας (σωστά όπως αποδείχθηκε) ότι σε κρίσιμα θέματα θα αποτελούσαμε μειοψηφία απέναντι στις άλλες τρεις παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ). Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής κουλτούρας μας η αφ' υψηλού κριτική και η περιχαράκωσή μας απλά σε ρόλο αντιπολίτευσης. Η θετική συμβολή μας και η διάθεση για συνεργασία με τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων εκφράστηκε με την επεξεργασία και την κατάθεση από τη μεριά μας προτάσεων για τα περισσότερα από τα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υιοθετήθηκαν ομόφωνα. Όπως επίσης υπερψηφίσαμε και προτάσεις των άλλων παρατάξεων ή δεχτήκαμε τροποποιήσεις που πρότειναν οι συνάδελφοι επί των προτάσεων μας, έτσι ώστε να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η άρνηση της πλειοψηφίας να προτείνει το Δ.Σ. σχέδιο πρακτικού στους συλλόγους διδασκόντων για την μη υλοποίηση της θεματικής εβδομάδας, αντίθετα θεώρησαν ότι είναι προοδευτικό μέτρο για την εκπαίδευση, καθώς επίσης και η καταψήφιση της πρότασής μας για την αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψήφιων διευθυντών από τους μόνιμους συναδέλφους. Ναι στη θεματική εβδομάδα ψήφισαν η ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, φανερώνοντας και τον πυρήνα της ταύτισης των θέσεων τους στους  νεομοντερνισμούς των τεχνοκρατών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Ταύτιση είχαν επίσης και σε άλλα κεντρικά θέματα που βάζει το Υπουργείο, όπως αυτό της αξιολόγησης, που και η ΔΑΚΕ στηρίζει, ενώ δεν χάραξαν κανένα αγωνιστικό σχέδιο για την συνέχεια. Το Δ.Σ. αναλώθηκε στον περισσότερο χρόνο του με τα λεγόμενα καθημερινά θέματα – ανάλογα ποιος ήταν κοντά στις παρέες πίεσης, χωρίς να μπορεί να αναδείξει τα κεντρικά ζητήματα, όπως ΕΠΑΛ-μαθητεία, κλείσιμο ειδικοτήτων, «νέο» Λύκειο, Αξιολόγηση – ΟΟΣΑ, Αδιοριστία, Μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ΕΛΜΕ να επανέρθουν οι συνάδελφοι στη ζωή του σωματείου τους. Δεν βρεθήκαμε με την τοπική κοινωνία, να αναδείξουμε τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Αναπαράγουν την κοινωνική μοιρολατρία και την καθημερινή μιζέρια που δεν μας αντιστοιχεί ως ιστορικός κλάδος.    
Το οξύμωρο είναι ότι το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ από 9/μελές που είναι ζήτημα να συνεδρίασε με πλήρη σύνθεση πάνω από δύο φορές. Η ΔΑΚΕ εκτός ότι στην πρώτη συνεδρίαση το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου της παραιτείτε κάθε φορά και δεν αναλάβουν θέση στο Δ.Σ. Επίσης αντί των τριών μελών που είχαν εκλεγεί στο Δ.Σ όλο το χρόνο εκπροσωπούταν μόνο με τα 2 μέλη της!  
Οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ πρέπει να αναθεωρήσουν την τακτική του κλεισίματος στα στενά όρια της παράταξής τους και να βάλουν πλάτη να αλλάξουμε τους συσχετισμούς γιατί το συνδικάτο γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι το μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων.
Το τραγικό είναι ότι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΔΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ ψήφισαν έναν απολογισμό που ποτέ δεν παρουσίασαν ως πρόγραμμα δράσης του Δ.Σ., εμείς επειδή δεν ήμασταν απόντες από την ΕΛΜΕ ψηφίσαμε λευκό.

Σίγουρα, η παρουσία μας στο ΔΣ είχε αδυναμίες, κενά και παραλείψεις αλλά δεν λείψαμε ποτέ ήμασταν παρόν όλο αυτόν το χρόνο έστω και σαν απλό μέλος. Ούτε μαγικές συνταγές έχουμε, ούτε το αλάθητο διεκδικούμε. Όμως όπως έλεγε ο Αϊνστάιν, “όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούριο”. Επειδή “πιστεύουμε στους σεισμούς που μέλλονται για να έρθουνως ΑΕΚ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, μέσα και έξω από το ΔΣ, για μία ΕΛΜΕ που θα ενώνει, θα εμπνέει και θα αγωνίζεται, πέρα από λογικές ανάθεσης και υποταγής στον δήθεν ρεαλισμό του ευρω-μονόδρομου, για ένα ανασυγκροτημένο συνδικαλιστικό κίνημα, ταξικό και ανεξάρτητο από το επίσημο κομματικό παιχνίδι εξουσίας.
Οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, τα μνημόνια παραμένουν, όπως και οι λογικές και πρακτικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξευτελίζουν τον συνδικαλισμό στο βωμό της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και της προσωπικής ανόδου.
ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
κόντρα στον υποταγμένο, κυβερνητικό συνδικαλισμό
και τους κομματικούς εγκάθετους!
·        Η ελευθερία, όπως και η δημοκρατία, προϋποθέτουν ευθύνη. Προσωπική ευθύνη του καθενός μας.
·        Στα χέρια σας βρίσκεται η απάντηση, εμείς το καθήκον μας το κάναμε με το παραπάνω.    
Αγρίνιο 27-11-2017
Κώστας Κορδάτος
Απερχόμενο μέλος του Δ.Σ. Β΄ ΕΛΜΕ (2016-2017)

Εκλεγμένος με την ΑΕΚ
Α.Ε.Κ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Για Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΌΝΟΜΑ
ΣΧΟΛΕΙΟ
Ζαραβίνας
Μιχάλης
ΓΕΛ Θέρμου
Κορδάτος
Κώστας
ΕΠΑΛ Καινουργίου
Λογκιζίδου
Κυριακή (Καίτη)
Γ/σιο Θέρμου
Μαμασούλας
Πάνος
Μουσικό Σχολείο Αγρινίου
Ξένου
Ευρυδίκη (Εύη)
2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου
Τσιλίκης
Βασίλης
1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου
Τσίντζου
Μαριάνα
Ειδικό Επαγ. Γ/σιο - Λύκειο Αγρινίου
Για Ε.Ε.
Μουτάφης
Νίκος
1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ