Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Περιφερειακό: Εγκρίθηκε το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για πρόληψη και προαγωγή της υγείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Εγκρίθηκε το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για πρόληψη και προαγωγή της υγείας της Περιφέρειας σε συνεργασία με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης ευαισθητοποίησης πολιτών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας της Περιφέρειας, το οποίο τέθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα σε...
ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας της Π.Δ.Ε, κατά την οποία αρκετοί φορείς, αλλά και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Οι προτάσεις αυτές, όπως και όσες έγιναν από τους εκπροσώπους που παραβρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος» στην Πάτρα, θα ενταχθούν στο Σχέδιο και θα αξιοποιηθούν.

 «Είναι τεράστιο το κόστος της ασκούμενης πολιτικής που έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τέλμα. Το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων έχει μειωθεί ραγδαία, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τάση, το κοινωνικό κράτος έχει αποδιαρθρωθεί και η φτώχεια επεκτείνεται δραματικά. Στα θύματα της κρίσης συγκαταλέγεται και η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια που έχει κυριολεκτικά γονατίσει. Πραγματικά οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται σε οριακό σημείο και ειδικότερα οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας δοκιμάζονται από την σκληρή οικονομική λιτότητα που σε συνδυασμό με την δυσκαμψία και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της κρατικής εξουσίας και την αποδιάρθρωση της παραγωγικής δομής κάνουν τις συνθήκες οικονομικής λιτότητας πιο σκληρές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συνέχισε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλισθεί μια κοινωνική αλληλεγγύη για όλους τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας με στοχευμένες πολιτικές που απαιτούν τοπική κοινωνική συμφωνία, εθελοντισμό, συμμετοχή όλων μας χωρίς σημαντικό κόστος, που κινητοποιούν την κοινωνία σε πράξεις αλληλεγγύης, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δεν απαιτούν από την κρατική εξουσία σημαντικούς πόρους. Και αυτό επιζητούμε. Να κάνουμε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» για μια Περιφέρεια με νέο σύγχρονο κοινωνικό πρόσωπο, που προσδιορίζεται με βάση τα κοινωνικά, οικονομικά αλλά και δημογραφικά δεδομένα, ώστε μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης - προστασίας να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος δημοσιοποίησε τις προτάσεις φορέων και ιδιωτών που κατέφθασαν ηλεκτρονικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της διαβούλευσης που έγινε, τονίζοντας πως «οφείλουμε να επεξεργασθούμε δράσεις για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να ενισχύσουμε το κράτος πρόνοιας και να στηρίξουμε το όραμα μας για μια Δυτική Ελλάδα της αειφορίας και εξωστρέφειας».
Οι πυλώνες του «Κοινωνικού Συμβολαίου» με τον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκαν από τον κ. Χαροκόπο και εντάσσονται στις βασικές κατευθύνσεις του πενταετούς στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας πού ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνησή του περιλαμβάνονται η «καταπολέμηση της Ανεργίας», «η καταπολέμηση της Φτώχειας», η «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Δυτική Ελλάδα - Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και η «Καθολική κάλυψη της Υγείας στην Δυτική Ελλάδα». Στον τελευταίο πυλώνα εντάσσεται και το ετήσιο σχέδιο δράσης με τίτλο «Ευαισθητοποίηση πολιτών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ευαισθητοποίηση πολιτών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2015.

Το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Δράσεις Ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας για την Εθελοντική Αιμοδοσία, Δωρητές Δίκτυα Δωρητών, Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων, Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και προσυμπτωματικός έλεγχος, Δράσεις ευαισθητοποίησης και οργάνωση Ημερίδας για τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιού, Ευαισθητοποίηση γενικού πληθυσμού και ενημέρωση (διανομή φυλλαδίων, ερωτηματολόγια) για την ασθένεια του AIDS αλλά και την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, Δράσεις για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ  και των μεταναστών – αιτούντων ασύλου, Οδική Ασφάλεια, Δράσεις για την φροντίδα παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση ή παραμέληση, Ασφάλεια στην πλοήγηση – Ημερίδα για τα παιδιά και τους εφήβους, Ημερίδα – δράσεις για την παχυσαρκία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη, Ημερίδα για τον αιμορραγικό πυρετό και για τον ιό Έμπολα κ.α.


Ποιοι φορείς συμμετείχαν:
Στο σχέδιο δράσης συμμετέχουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, η Εκκλησία, τα ΑΕΙ (Ιατρική, Φαρμακευτική Σχολή, τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Αγωγή κ.α.) και ΤΕΙ (Τμήμα Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας κ.α.) με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, Σύλλογοι Εργαζομένων, Πολιτιστικοί  Σύλλογοι, φορείς- σύλλογοι των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου,  Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί  Σύλλογοι κ.α.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης έλαβαν το λόγο οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων:
Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Παναγόπουλος, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, εκπρόσωποι των Τσιγγάνων – Ρομά Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων (Ρομ) Π.Ε. Αχαΐας «Ο Άγιος Ραφαήλ», το Τμήμα Περίθαλψης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, το ΚΕΜΟΠ «Χάρισε Ζωή», το «Άλμα Ζωής», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δυτικής Ελλάδας Ρομ, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αχαΐας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Ζωοδόχος Πηγή», ο Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας «Παναγίτσα», ο Όμιλος Εθελοντών «Αγκαλιάζω», εκπρόσωπος των ευπαθών ομάδων και πολυτέκνων με έδρα Αγία Φωτεινή, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης», ο Σύλλογος για τον Διαβήτη «Γλυκιά Ζωή», το «Χαμόγελο του Παιδιού», η ΜΚΟ «PRAXIS», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κ. Αχαΐας κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ